Rok 2022 byl na domácí VOD scéně rokem v mnoha oblastech přelomovým. HBO GO se změnilo z v plnohodnotné HBO Max (které záhy ukázalo, že slibované nemizení obsahu bylo jen marketingovou vějičkou) a tuzemským divákům se po několika letech oficiálně zpřístupnil obsahem nabitý kanál Disney+. K tomu přišla také velká várka různorodých seriálů a naše redakce vybrala pět z nich, které by vám rozhodně neměly uniknout.

Na drakovi do Západozemí

Hra o trůny má jeden primát: Nejlepší seriál s nejhorším zakončením v historii. Politika, draci, intriky a podrazy a k tomu boj proti velkému zlu a potencionální zkáze celého království – z toho koktejlu si prequel Rod draka vybral to nejlepší a zpracoval to komorněji, avšak intenzivněji.

Draci jako takoví tvoří spíše kulisy a jsou symbolem statusu svých jezdců. Děj se odehrává především na královském dvoře v rámci vzájemných intrik možných následnic trůnu. Nechybí působivé kulisy rytířských turnajů, chudinské čtvrti nebo přímořských paláců. Základem jsou ale dialogy a vztahy jednotlivých postav.

Rod draka fanoušky navnadil a vrátil Západozemí v plné síle na HBO Max. I zde můžeme předpokládat, že u jedené série nezůstane.

Letní seriálový sen Netflixu

Mnoho knižních děl mělo (a má) pověst nezfilmovatelnosti. Legendární komiksová série s Pánem snů v hlavní roli patřila mezi ně. A Netflixu se letos podařilo toto mínění vyvrátit – Sandman se stal seriálovou událostí léta a přes počáteční skepsi si k němu fanoušci rychle našli cestu.

Autorům seriálu se podařilo dobře zachytit střípky poměrně složité mytologie, z níž se svět, v němž působí, Věční skládá. Podstata komiksů tkví ve vyprávění stále nových příběhů a křížení narativů. Nielu Gaimanovi se dařilo pracovat se starými i novými vyprávěními, tradičními mýty i trendy současnosti a seriálová adaptace tohoto ducha původního díla velmi dobře zachovala.

Sandman byl úspěšný i po stránce sledovanosti. O tom mimo jiné svědčí i oznámení natáčení druhé řady. První série adaptovala první dvě knihy a několik povídek. Na řadě by tedy měla být Hra o tebe a Údobí mlh, v nichž se dostaneme více pod kůži samotnému Pánovi snů.

Hvězdné války bez světelných mečů? Proč ne!

Star Wars patří k nejhodnotnějším popkulturním značkám dneška. V současnosti ji spravuje studio Disney a rozhodně si nemůžeme stěžovat na to, že bychom měli málo obsahu. Letošní událostí ve světě Star Wars se dle předpokladů měl stát seriál Obi-Wan Kenobi, mapující dobrodružství známého protagonisty v době, kdy byl Luke Skywalker malým chlapcem, tedy mezi III. A IV. epizodou. Seriálu se ale dostalo spíše vlažného přijetí, a tak se Star Wars seriálem roku mohl stát Andor.

Andor je překvapení podzimní seriálové scény a těží především z toho, jak málo připomíná jiné vyprávění Hvězdných válek. Fanoušci už dlouho volali po tom, že chtějí zažít více špinavé každodenní reality běžných obyvatel planet, a vysokých vyprávění o statečných hrdinech a jejich osudech bylo už dost. Tento obsah dostali částečně už v seriálu Mandalorian, který parafrázoval oblíbené westerny, Andor oproti tomu tematizuje vznikající odpor proti nadvládě autokratického impéria a je mnohem špinavější.

Podle řady fanoušků jsou zkrátka nejlepší letošní Star Wars ty bez světelných mečů.

Prsteny moci pro každého?

Ačkoliv Amazon Prime patří mezi streamovací služby, jež bychom mohli označit jako tradiční, v České republice (i na řadě jiných míst v Evropě) zaostával v oblíbenosti za velkou trojkou (HBO Max, Netflix a Disney+). A přesně to mělo seriálové pojetí příběhů z mimořádně oblíbeného světa Pána prstenů změnit. A povedlo se.

Velkolepost seriálu Pán prstenů: Prsteny moci předpovídala pověst nejdražšího seriálu, který byl dosud natočen. Kromě předpokládané velkoleposti se museli autoři vypořádat ještě i s dalšími aspekty – zatímco sága Pán Prstenů měla jasně určený děj, u Prstenů moci pracovali scénáristé pouze s útržky, odkazy a nespojitým suchým – až dějepisným popisem. Příběhový oblouk jako takový tak museli vytvořit a zároveň dbát na to, aby co nejméně překročili hranici oficiálního kánonu, který je pro fanoušky svatý.

Přes rozpaky, jež vzbudili první trochu zmatené díly, se seriálu podařilo uspět a pozitivně se zapsat u fanoušků. Důležité je, že se podařil zásah jak u náročných fanoušků Tolkienova díla, tak u běžných „civilistů“. To ukazuje na fakt, že Prsteny moci dobře kombinují zábavnost a přístupnost s kvalitním obsahem.

Poslední hovor Saulovi

V našem žebříčku nemůžeme vynechat ani zavedené seriály, které v letošním roce dostaly nové pokračování. Better Call Saul (v českém jazyce Volejte Saulovi) se drží dlouhodobě v čele seriálových žebříčků a letošní šestá série byla jeho poslední.

Je zajímavé, že nejoceňovanější seriál dneška vznikl původně jako spin off k populárnímu Perníkovému tátovi (Breaking Bad) a postupně jej předčil. Seriál zajímavě pracuje s časem, protože diváci díky Perníkovému tátovi od začátku vědí, co v podivínském, lehce neomaleném, smůlou stíhaném právníkovi vlastně vězí, otázkou je, jak se k tomu dostane.

Seriál je opravdovou lahůdkou, nebojí se pomalého tempa, dlouhých vizuálně vytříbených záběrů i zajímavých kliček v ději. Diváka nechává neustále lehce na pochybách nad tím, co se před ním vlastně děje. Hlavní postava neustále balancuje na hraně hrdinství a antihrdinství a bojuje se svým vnitřním dobrem, které překáží jeho plánům.

Kdo se bojí 80. let?

Diváci se bojí rádi, strach je ale někdy třeba dávkovat. Seriál Stranger Things se strachu nebojí a v každé další sérii ho přináší o něco více. V červnu letošního roku měla na Netflixu premiéru jeho čtvrtá, tedy předposlední série a na měsíc ovládla veškeré dění.

V sérii Stranger Thing mají scénáristé a herci nelehký úkol. Kdysi roztomilé 10leté děti řešící záhady se proměnili v puberťáky, kteří se obecně těší mnohem menším sympatiím publika. I tak se jim podařilo zachovat charisma hlavních hrdinů. Série stále sází na osvědčený mix záhad, napěti, skvělé hudby a nostalgické atmosféry 80. let. Čtvrtá série je předehrou před velkým finále, kterého bychom se měly dočkat příští rok.