Přenosný přijímač ve čtyřech barvách (černá, modrá, růžová, bílá) přijde na 1399 Kč a nabídne dvojici tunerů a přehrávání přes Bluetooth. Napájet ho můžete buď rovnou ze sítě nebo tužkovými bateriemi.

Malý přijímač v plastu je vybaven teleskopickou anténou, má jeden reproduktor a zesilovač o slušném výkonu 2 W (RMS).

Jak bylo řečeno, v ceně není napájecí zdroj, pouze kabel do rozhraní microUSB, takže můžete využít ten, který máte k mobilu nebo nějakého konektoru USB. Tužkové baterie jsou klasického typu AA a zasouváte je pod kryt na zadní straně, kde také najdete připojení napájení a stereo výstup na sluchátka. Na spodní straně rádia pak najdete slušné gumy.

Lákají vás digitální rádia Sharp? Tady si můžete vybrat hned z několika modelů.

Sharp Tokyo Portable Digital Rádio, jak se také přijímač jmenuje, má dva všestranně nastavitelné budíky (tón nebo stanice), včetně odložení buzení, a automatické vypnutí (Sleep, Spánek) po zvoleném čase, který jde skokově od 15 do 90min. Usínání při rádiu, a budíky, najdete v části System a i když funkce nejsou dostupné vysloveně na zmáčknutí, stále patří do kategorie poměrně pohodlně dostupných.

Slušné možnosti, pohodové ovládání

Přijímač je bez instalace, pokud potřebujete například změnit jazyk nebo přestavit ladění u VKV (v základu nastaveno hledání všech stanic) musíte si to zařídit sami. Ovládání je ale většinou pohodové a intuitivní (až na chování tlačítka pro přepnutí vstupu, viz dále). Řada tlačítek má druhou funkci na delší podržení, a to včetně toho pro uvedení do pohotovostního režimu v případě napájení rádia z 230 V (u baterii rovnou zhasíná i displej).

Delším podržením tlačítka se také vstupuje do menu, které se následně zobrazuje na výrazném dvouřádkovém displeji. Listování obstará multifunkční otočný volič s OK/Enter uprostřed, který využijete také pro úpravu hlasitosti nebo výběr z uložených stanic. Jak vidíte ze snímků přijímače, ovládání je soustředěno na čelní stranu a jsou tu také tři tlačítka přímé volby kanálů. Ty zbývající vyvoláte přes tlačítko se srdíčkem.

Pokud máte přijímač připojený do 230 V, po uvedení do pohotovosti ukazuje datum a čas, při napájení z baterií se displej vypne. Chování přijímače bylo v tomto okamžiku překvapením. Ještě před prvním zapnutím si chvíli po připojení napájení, i přesto, že uvnitř nebyly baterie, sám nastavil datum a čas a tohle v podstatě neuvidíte (většinou pro to „něco“ musíte udělat vy). V menu pak najdete volbu „auto update“ s povolením příjmu času a datumu ze všech signálových zdrojů.

Tak by to mělo vypadat!

Přehrávání přes Bluetooth jsme vyzkoušeli se třemi mobily a třemi různými verzemi operačního systému Android. Šlo o Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10, test).

Vysledkem bylo vždy rychlé a bezproblémové párování obou zařízení a skoro neutlumený audio výstup. Nicméně pochvala směřuje k Sony u něhož byl výstup jednoznačně nejlepší a zcela plný a výrazný. Ve všech případech se pak hlasitost regulovala na obou zařízeních současně.

České menu tu sice není, ale čeština jdoucí v rámci DAB byla bez jakýchkoli problémů, a to včetně „nabodeníček“ u verzálek. Foto: autor

Výborné VKV i DAB

Velmi krátké vlny (VKV/FM) nabídnou funkci AMS, která sama proladí pásmo a uloží stanice (podle nastavení ladění) automaticky do paměti od pozice jedna. Konkrétně v tomto případě uloží pouze frekvence, což je nejobvyklejší. Vedle AMS v menu VKV/FM najdete už jen zmiňovaný druh ladění stanic (všechny nebo jen silné).

V případě DAB je možností více a vidíte zejména přeladění vytvořeného seznamu stanic, jeho vyčistění od neaktivních kanálů (Prune) a také manuální ladění. Stanice se do paměti ukládají stejně, jako u VKV, což v případě prvních tří znamená jen stlačit a podržet tlačítko na čelním panelu (krátkým zmáčknutím stanici vyvoláte). V případě kanálů od pozice 4 je třeba stlačit a podržet tlačítko se srdíčkem (oblíbené položky) a jste přepnuti do režimu ukládání, přičemž stanice sem můžete umístit i na přeskáčku. Krátké stlačení „srdíčka“ pak slouží k vyvolání seznamu uložených kanálů a výběru „toho vašeho“.

Práce s rozhlasovými stanicemi je intuitivní a svižná a řada z nás si asi vystačí už s prvními třemi pozicemi. U DAB jako obvykle vidíte jména stanic, u VKV pouze frekvence.

Jaké je? Velmi dobré

Přijímač byl citlivý na rušení a v autorově případě mu vadil vypínatelný pětipes s dvojicí USB pro nabíjení dalších zařízení. A byl první, protože si na něj zatím nikdo nestěžoval. Rušení se projevovalo cyklickým zvukem slyšitelným při ztlumení, který po asi půl metru slábl a následně zcela zmizel.

Co se týče citlivosti na signál, můžeme – subjektivně vzato – v případě DAB hovořit o lehkém nadprůměru, což se projevovalo v nalezení stanic i v místech, kde se u jiných přijímačů nenaladí nic.

Sharp DR-P420 není lokalizovaný, resp. nemá lokalizované menu ani do češtiny, ani do slovenštiny, ale v případě DAB ukazoval české znaky u doprovodných informací správně a bez výpadků. Méně příjemné už bylo chování tlačítka pro přepnutí vstupu, které ho proti logice přepínalo hned na první stlačení, což může někoho poněkud rozladit, jinak řečeno naštvat. Celkově vzato je však ovládání jednoduché a intuitivní, a to včetně ukládání stanic do paměti. Vedle toho přijímač nabídne i solidní výkon zesilovače, a to i v okamžiku využití jako BT reproduktor, což zdaleka není zvykem. Tady výsledek u všech napojovaných mobilů patřil k nadstandardu a rádio také nemělo problémy s žádným z nich, dokonce ani s tzv. nízkým Androidem.

Zobrazení v pohotovostním režimu, kdy je přijímač připojen k 230 V. Jestliže pracuje na baterie, vždy se vypíná či spíše „vypíná“ a displej nezobrazuje nic. Vypíše se sice „Power Off“, ale skutečné vypnutí přijímače tu není.

Hodnocení

  • PRO: funkce AMS u VKV/FM, solidní výkon zesilovače, včetně minimálního tlumení u výstupu přes Bluetooth, intuitivní ovládání, pohodové ukládání i vyvolávání stanic z paměti
  • PROTI: chování tlačítka přepnutí vstupu