Novinka s hodně zajímavou konfigurací u nás přistála ve velikosti 127 cm, tedy 50″. Její výbava, jak už vidíte z titulku, je dosti zajímavá, praxe pak výborný zvuk potvrdila i když jako (skoro) vždy pochopitelně záleží na zdroji.

Vedle pozoruhodných parametrů má televizor i zajímavou cenu 10.990 Kč, práci s obsahem v HDR i v systému Dolby Vision (ostatní standardy udány nebyly, vždy je tu ale minimálně HDR10, což bylo v testu vidět) a nechybí ani zvuk v Dolby Atmos a zejména v DTS-HD, což postrádá řada masových značek. Ty, kteří mají u televizoru rádi dobrý zvuk a nejsou ochotni dokupovat typicky zvukovou lištu, ale nejvíce potěší osazení od značky Onkyo se zesilovačem o dosti vysokém výkonu 2x 10 (RMS – co je to)!

Zabudovaná dvojice širokopásmových reproduktorů sice vyzařuje do podstavce a subwoofer tu není (jde o audio systém typu 2.0), přesto nejspíše budete (často) příjemně překvapeni.

Milovníky „červeného tlačítka“ pro změnu televizor potěší moderní verzí HbbTV 2.0.2 (chovala se výborně) a také samostatnými barevnými klávesami na dálkovém ovladači klasické velikosti, které využijete i u některých aplikací. To vše při velmi nízké spotřebě – podle nového štítku EU – 54 kWh na 1.000 hodin provozu. Pozor jen na to, že spotřeba se při přehrávání obsahu s HDR pomalu zdvojnásobí (viz tabulka s parametry).

Pokud jde o napojení na internet máme tu Wi-Fi bez udání druhu nicméně pracuje i na méně zarušených 5GHz. Verze Bluetooth taktéž udána nebyla, nicméně audio si přes tuto cestu prověříme z obou stran.

Klasická instalace, někdy komplikované třídění kanálů

Sestavení TV s plně kovovým podstavcem není sice úplně ideální (spasování by mohlo být lepší – tohle zjevně není česká práce), ale uvědomme si v jaké kategorii vlastně jsme.

Dálkový ovladač pracuje primárně přes Bluetooth (infra zřejmě jen u zapnutí/vypnutí) a také ho na počátku instalace musíte s televizorem spárovat, což sice proběhlo bez potíží, ale později se nějaké ukázaly.

Instalace TV představuje klasický Google. Pokus o tzv. snadnou instalaci za pomoci telefonu nebo tabletu opět nedopadl (nic nového), takže tradiční cesta s nacvakáním hesla na Wi-Fi (WPS tu není), která si ovšem alespoň rozumí s meshovým systémem, což je dnes to nejlepší co si můžete domů pořídit (doporučujeme levný Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200).

Následně pak už jen zvládnout připojení k vašemu účtu na tržišti Google Store a vybrat tuner pro ladění, včetně Skylink FastScan, který tu ale také má nabídnutou svou aplikaci IPTV k automatické instalaci. Jako jediný, protože nic dalšího domácího tu není.

Na závěr se pak dostanete – naštěstí – jinam, než co nám ukazuje snímek domovské obrazovky (Home) výrobce televizoru Vestel, který je ke zhlédnutí v úvodu článku. Jak vidíte na počátku následující fotogalerie, je tu hned na druhém místě aplikace pro vstup do živého televizního vysílání. Hodně příjemné pak je, že díky Android TV 11 (Google TV tu není!) si můžete Home upravit podle svého, včetně vymazání prakticky všech ikon na první z horizontálních lišt (včetně Netflixu…) a také lišt jako takových. To vidíte na následující fotogalerii.

Slušné ovládání od výrobce

O klasickém menu Googlu se šířit nebudeme. Je stále stejně špatné a mizerně ovladatelné a tady zjevně nic nového od této firmy očekávat nemůžeme. Televizory s Android TV se ale v ovládání od sebe odlišují i tím, že mají – výrobce od výrobce – vlastní doplňkové menu nastavení, které řeší to, co Google zanedbal. Tedy zejména špatně dostupnou úpravu obrazu a zvuku, nemožnost vyvolat audio bez videa, atd., atd.

Vestel, což je tvůrce dané platformy to vyřešil zavedením tlačítka Menu na dálkovém ovladači a vlastním menu první úrovně. Tlačítko je ovšem trochu nešťastně umístěno, menu je zobrazováno v horizontálním pruhu u spodního okraje obrazovky tak, jak vidíte na snímku níže. Tím Vestel dává k velmi často potřebným funkcím rychlejší a operativnější přístup i když se v něm bohužel nedá kolovat a co víc – menu je vyvolatelné jen omezeně. Dokonce to nešlo ani v domovské nabídce a nešlo to například ani HBO Max.

V tuneru ale touto cestou jít můžete a lze tak vypnout obraz a nechat pouze zvuk i když vyvolání funkce není z nejoperativnějších (jde se přes Napájení). A přitom ji stačilo zaměnit s ikonou přístupu na „Kartu CI“, kterou potřebujete málokdy.

Menu nastavení výrobce Vestel dovoluje podstatně operativnější přístup nejen k obrazu a zvuku. Kolovat se v něm ovšem nedá a některé funkce by chtěly vytáhnout na základní úroveň.

Druhou věcí je pozice tlačítek dnes důležitých funkcí, jako jsou EPG/Guide, informace o právě vysílaném pořadu (stále jsme u živého TV vysílání) či prosté ztlumení zvuku nebo vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. Tady Vestel ještě nějakou práci odvést musí, nebo by měl. Začátek je výborný a EPG máte vysloveně po ruce hned u OK/Enter.

Vraťme se ale ještě k firemnímu menu Vestelu. Jak vidíte na snímku, na první úrovni je grafické, na dalších úrovních už klasické textové a využívá se nabídky Googlu do které se dostáváte z Home. Vestel tak k ní dává podstatně snazší přístup a o tom to je. Nicméně po vzoru Googlu se nikde nedá kolovat, takže dojetí k některým položkám zbytečně ztrácíte čas. Jinak je ovládání velmi dobré až výborné (v rámci Android TV) a například OK spolehlivě vyvolávalo stanice (na dané verzi firmwaru) i když většina výrobců v tomto ohledu nabízí další speciální tlačítko a přístup vlastně zdvojuje. À propos někdy trochu zmatený manuál navozuje dojem, že televizor můžete zapnout i tlačítkem OK/Enter (konkrétně: „Stiskněte střed ovládacího spínače na televizoru dovnitř.“).

Nešlo to.

Opět zdůrazňujeme, že na dané verzi firmwaru.

Po programové nabídce se nelze volně pohybovat, přejetí na nový kanál způsobí změnu stanice v tuneru.

Nestandardní EPG, aplikace i HbbTV bez problémů

Jak vypadá EPG, vidíte na snímku výše. Nelze se po něm volně pohybovat, protože přejetí na další stanicí vždy způsobilo změnu v tuneru. Chybí rovněž obrazový náhled, zvuk se ale nepřerušoval ani při vstupu ani při odchodu. K dispozici je také filtr pořadů a snadný přechod na další den, který zajistíte pomocí barevných tlačítek umístěných na spodu dálkového ovladače.

Pokud jde o aplikace, těch jsme s úspěchem vyzkoušeli celou řadu (mj. Disney+, HBO Max, Lepší.TV a Skylink Live TV) a šlo pouze o IPTV/VoD plus VLC Player a zabudovaný multimediální přehrávač MMP.

VLC Player jel v rámci vlastních omezení (mj. bez externích titulků ze serveru), snaha o vyzkoušení MMP skončila na tom, že několik použitých USB flash pamětí televizor odmítl jako „porušených“, a to včetně špičkových Kingston Data Traveler. Následná kontrola v počítači s Windows 10 žádné problémy neodhalila, takže nejspíše půjde o potíže kusu, resp. rozhraní USB.

Jestliže máte zájem o další oficiální aplikace, jejich seznam pro chytré televizory z kolekce 2022, najdete na Televizním webu v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo tentokráte zkoušeno se čtyřmi telefony s různými verzemi o. s. Samsung S20 FE (Android 12.0), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). A také s momentálně testovaným TCL 30+ (Android 12). Ten uspěl stejně jako Plex a Sony, navíc ve výtečné obrazové kvalitě. Překvapivě nezafungovalo Smart View u Samsungu, což se snad ještě nestalo a i když se mobil napojil, nic nepřenesl.

V případě Bluetooth bylo vidět, že Audio směrem dovnitř podporováno není, takže se na výborný zvukový systém Onkyo z mobilu nedostanete, a to je rozhodně největší mínus tohoto určitě dobrého televizoru. Připomíná to ostatně podobně mizerné řešení Philips TV, a to i v okamžiku, kdy je zabudován audio systém od špičky oboru, Bowers & Wilkins. Tady došlo ke spárování zkoušených mobilů a televizor je viděl. Zvuk se však na něj nikdy nedostal.

Opačný směr jsme s úspěchem vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N, ale to už vcelku, při kvalitách interního Onkya, postrádá smysl.

Pokud by Bluetooth Audio pracovalo obousměrně, hodnota televizoru by se rozhodně zvýšila!

Přes tlačítko „i“ se můžete dostat až sem…

Jaký je? Zvukově často výborný

Zajímavé bylo pozorovat občasné drobné chybky, například při zadání čísla kanálu se někdy šlo ještě přes jiný a zvláštní bylo i nefunkční, nebo jen částečně funkční, řazení stanic i když tady se to naštěstí dá obejít. Tohle jsou však jen drobnosti.

Celkově vzato televizor Toshiba 50QA7D63DG potěšil. Obraz sice v rámci kategorie představuje běžný standard, ale zvuk je často vysoce nad ním a na to hned tak nenarazíte i když se na náš vkus dal upravit jen málo a i proto více záleží na zdroji. Na druhou stranu si ale Toshiba dokázala slušně poradit i se zvukem na DVB-T2, takže oproti řešení audia (v dané ceně) těžko můžeme mít námitky. Zesilovač má navíc příjemnou výkonnostní rezervu i když je samozřejmě škoda, že se na něj nedá napojit z mobilu. Je také škoda, že DO nenabízí samostatné tlačítko pro přímé vyvolání aplikace pro práci s TV tunerem. Ten nenajdete ani mezi vstupy a výstupy a jedinou cestou jak se do živého TV vysílání dostat, je spuštění přes ikonu v domovské nabídce Home. Naštěstí si ale televizor pamatuje poslední režim, takže pokud ho vypnete v „Live TV“, dokáže se tam vrátit.

Vše by z jiného úhlu pohledu vyřešilo programovatelné tlačítko, ale to tu není. Škoda také, že televizor nenabízí operativnější vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku i když tu tato možnost je a dostanete se k ní na nějakých šest stlačení přes firemní menu Vestelu. To je také jednou z věcí napomáhající lepší ovladatelnosti televizoru ve srovnání s mnohou konkurencí používající stejný operační systém. Ne všichni výrobci totiž dospějí tak daleko. Tady dobrý pocit kazil fakt, že někdy bylo pro provedení funkce zapotřebí mačkat tlačítko dvakrát i třikrát. Dálkový ovladač pracující přes Bluetooth by tohle skutečně dělat neměl, je ale pravděpodobné, že jde jen o problém kusu.

Autor si netroufá, po krátkém testu u značky, kterou dlouho neměl v ruce, plně posoudit implementaci o. s. Android TV a stabilitu chodu, nicméně je třeba říci, že v průběhu více než týdenního zkoušení se nic zásadního nejen v tomto ohledu neobjevilo, a to ani u aplikací. Kompatibilita byla v tomto ohledu tradičně výborná, potíže tu a tam byly pouze s ČT iVysílání, ale těžko říci, kde byl problém (na jiné TV v daný čas jela, ale šlo o jiný o. s.).

Co se týče obsahu s HDR, ten byl v rámci HDR10 podán velmi dobře až výborně, a to i v okamžiku zatmavené scény, která často dělá problémy. Ikona Dolby Vision pak probleskla u některých videí například na Disney+, takže podpora tu skutečně je. A je tu i výborné DTS-HD, které audio systém Onkyo doslova rozeznělo a televizor spolehlivě přehrál firemní ukázku stejně, jako například u Dolby Atmos. DTS je ale pochopitelně DTS.

Hodnocení

  • PRO: nadstandardní, někdy až překvapivý zvuk, a to včetně DTS-HD, bez Google TV, takže plně upravitelná nabídka Home, televizor startoval do režimu ve kterém jsme ho opustili (včetně živého vysílání TV), dálkový ovladač s většinou výborným rozložením, včetně umístění EPG, ale…
  • PROTI: …někdy bylo nutné opakovaně mačkat tlačítko (LED označující vyslání signálu, však problikla), interní menu Vestelu jde vyvolat jen někdy, chybí Bluetooth Audio z mobilu