Rok 2022 je téměř minulostí a čeká nás nový a svěží rok 2023. A právě jím, respektive tím, co v rámci VOD služeb přinese, se zabýváme ve dvojici výhledových článků. Ten první jsme věnovali platformám HBO Max a Netflix a nyní v tomto výhledu pokračujeme výběrem toho nejlepšího z Disney+ a tuzemských platforem Nova (Voyo) a České televize (iVysílání).

Disney+

Žádná jiná z VOD platforem se nemůže chlubit tak rozsáhlým fandomem, tedy hned několika fandomy. Ten první si za téměř sto let své existence vybudovala značka Disney sama, další dva velké, Marvel a Star Wars, začala spravovat spolu se značkami, které převzala. A dramaturgové by jistě rádi v roce 2023 potěšili všechny. Podaří se to? Kolik projektů známe a kolik jich zůstává zatím utajeno?

Indiana Jones a disk osudu

Jednou z největších globálních filmových událostí příštího roku bude nepochybně návrat legendárního archeologa dobrodruha v pátém celovečerním filmu. Na rozdíl od sesterských Star Wars (obě značky mají původ ve studiích George Lucase) zatím nejsou fanoušci přesyceni množstvím obsahu a dokázali autorům odpustit i v mnohém kontroverzní čtvrté pokračování a na nový díl se opravdu těší, zvlášť když v něm bude, pravděpodobně naposledy, hrát Harrison Ford.

A o čem to vlastně bude? O vzpomínkách na stará dobrodružství, o dobrodružstvích nových, honičkách v různých typech dopravních prostředků, výrazných filmových motivech i nečekaných řešení situací. Jo a také asi o nějakém artefaktu (jak je v sérii zvykem a jak naznačuje název filmu). Novinka by měla mít v kinech premiéru 30. června a poměrně záhy by se měla přesunout právě na Disney+. Jedná se skutečně o poslední díl série, nebo se podaří charismatického šviháka v budoucnu někým nahradit?

Star Wars seriály

Značka Hvězdných válek patří téměř od svého vzniku mezi ty globálně nejcennější. V posledních letech se těžiště rozvoje značky přesouvá z oblasti filmů k seriálům a i rok 2023 by toho měl být důkazem.

Již v únoru bychom se měli dočkat třetí řady seriálu Baby Yoda, tedy vlastně Mandalorian. Těšit se pravděpodobně můžeme na stále více téhož, ale proč ne. Pro milovníky sci-fi westernů představuje třetí série Mandaloriana povinnost. Druhou jistotou je animovaný seriál Star Wars: The Bad Batch. Jeho druhé řady jsme se měli dočkat už letos na podzim, avšak přednost dostal Andor. Pokračování The Bad Batch by se tak mělo objevit pravděpodobně během jara.

Z nových značek se spekuluje především o titulech Ahsoka a Star Wars: Skeleton Crew, které by se měly nacházet ve stavu krátce před dokončením. Dočkat bychom se jich tak mohli už během léta nebo na podzim. Děj prvně jmenovaného představí dobrodružství bývalé padawanky Anakina Skywalkera Ahsoky Tano, které se podaří přežít klonové války. O druhém pak víme, že by se měl odehrávat v období, jež zobrazuje poslední díl původní trilogie. Dále by se, dle dostupných informací, měly objevit i dva animované projekty Star Wars: Young Jedi Adventures a druhá série anime Star Wars: Visions.

Marvel seriály a filmy

Jak jsme psali výše, vedení Disney+ si nemůže dovolit upřednostňovat jeden fandom před druhým, a tak i na fanoušky Marvelu čeká pořádná (ne-li ještě masivnější) nálož nového obsahu a často se bude jednat o opravdové lahůdky.

Začněme s filmy – 17. února má plánováním odloženou premiéru Ant-Man And The Wasp: Quantumania. Skutečný svátek ale přinese přelom jara a léta – v květnu se dočkáme třetího plnohodnotného pokračování Strážců Galaxie a o necelý měsíc později také druhého dílu fenomenálního animovaného Spidermana Spider-Man: Across the Spider-Verse. Od titulu The Marvels s datem vydání v červenci, jenž spojuje několik známých postav, fanoušci obecně mnoho neočekávají. Naopak Kraven The Hunter, který mapuje osudy padoucha známého především ze Spidermanových dobrodružství, by se mohl stát příjemným překvapením.

Seriálovou sezónu odstartuje na jaře pravděpodobně druhá série animované antologie What If…, která si pohrává s myšlenkou možností multiversa. Devět epizod představuje možná východiska a jejich důsledky. Úplně jiný ráz bude mít druhý jarní projekt Secret Invasion. V něm bude Samuel L. Jackson coby vedoucí pracovník S.H.I.E.L.D. čelit možné nebezpečné invazi mimozemských skrullů, tvorů, jež dokáží dokonale napodobit kohokoliv nebo cokoliv. V létě se se svými rošťárnami ve druhé sérii představí Loki a také v temné lehce noirové atmosféře Echo, kterou diváci mohou znát z loňské série Hawkeye. Na podzim je pak v plánu seriál Ironheart, který se zaměřuje na dobrodružství vedlejší postavy filmu Black Panther: Wakanda Forever.

Disney bude samozřejmě rozšiřovat i své vlastní portfolio. Z mnoha plánovaných projektů musíme zmínit Peter Pan a Wendy, který měl vyjít už v roce 2021. Jedná se o další projekt reimaginace známé klasiky do moderního CGI/hraného hávu. Opominout nemůžeme ani muzikálovou Malou mořskou vílu, jež na jaře půjde do kin a v průběhu roku by se pak měla objevit přímo na platformě Disney+.

Česká televize / iVysílání

Tuzemská veřejnoprávní televize má finanční problémy. Ty jsou způsobené rostoucí inflací a zastavenou „valorizací“ koncesionářských poplatků, jejichž reálná hodnota klesla o desítky procent. To se projeví v chodu celé televize, a to i v odděleních vlastní produkce i nákupu zahraničních pořadů. Musíme tedy počítat s tím, že následující roky budou na nové projekty České televize výrazně chudší.

Česká televize zatím odtajnila své novinky pro jarní sezónu. Asi nejvíce pozornosti zatím vzbuzuje minisérie Docent s Ivanem Trojanem a Terezou Ramba v hlavních rolích. Režie se ujal Jiří Strach a scénáře Josef Mareš, který se postaral o Případy prvního oddělení.

Dalším zajímavým projektem je Volha. Jedná se o pětidílnou minisérii vykreslující období normalizace v Československé státní televizi. Hlavním hrdinou je Standa Pekárek, který pracuje pro televizi jako řidič a příliš neoplývá morálkou. Kromě dramatického osobního vývoje hlavního hrdiny se bude děj skládat z reálných historek z natáčení známých filmů a pořadů.

Jestli něco v tvorbě České televize táhne, jsou to kriminálky. V druhé půlce jara se tak dočkáme pokračování populární série Místo zločinu. Po Plzni a Ostravě se tentokrát podíváme do Českých Budějovic, respektive celých jižních Čech. V rolích kriminálního týmu se představí David Novotný, Leoš Noha nebo Pavla Beretová.

Nova / Voyo

Voyo má za sebou úspěšný rok s několika výraznými minisériemi. Uspěly především Guru, Iveta a v posledních týdnech také Král Šumavy. Vydrží Voyo nastavený trend také v roce 2023?

Hned po začátku nového roku začne Voyo pokusem vstoupit do nového žánru. Po historických seriálech s příchutí dramatu, kriminalistiky a dobrodružství zkouší něco zcela jiného – minisérii pro dospívající a s nimi i celou rodinu Sex O’Clock. Jejím hlavním hrdinou je dospívající chlapec řešící spolu se svým okolím problémy dospívání a prvních sexuálních zkušeností. Podle tvůrců, kteří se zjevně inspirovali v zahraničí, je hlavním posláním seriálu kromě pobavení diváků také otevírání diskuze.

Ambiciózním projektem jsou také Extraktoři, seriál o zvláštní zpravodajské jednotce, která má za úkol pomáhat Čechům ohroženým v zahraničí. Dle dramaturgů jde o čistě špionážní seriál, v němž nebudou chybět zvraty ani akční scény. V hlavních rolích se představí Jan Révai nebo Jakub Štáfek.

Kromě nových značek dojde i na pokračování úspěšných projektů. Prim by v tom měla hrát výše zmíněná Iveta mapující další část osudu populární zpěvačky.