Do konce stávajícího kalendářního roku zbývá už jen několik dní. Je tedy na čase se podívat, co si na nás tvůrčí týmy na VOD platformách připravily na příští rok 2023. Tento článek bude velkým shrnutím toho, co už víme, ale jistě se najde i mnoho toho, čím se nás budou snažit jednotlivé služby překvapit.

Správná práce s fanouškovskou komunitou je alfa a omega úspěchu všech VOD platforem. Správné poutání, sliby, řízené i neřízené úniky informací, to vše je potřeba správně namíchat tak, aby se dařilo držet předplatitele v napětí. Zdroje informací, z nichž při psaní tohoto textu vycházíme, lze rozdělit do třech kategorií – pokračování úspěšných sérií, dlouhodobé sliby (tedy velkolepé projekty, které jsou poutány několik let dopředu) a potom menší projekty (tedy alespoň prozatím) představené v rámci kratšího časového horizontu zimy a první poloviny jara.

Netflix

Netflix dlouhodobě vede žebříčky streamovacích platforem. V létě letošního roku ale ohlásili provozovatelé stagnaci diváckých čísel a obecně byly stále častěji slyšet hlasy, že ve zvyšujícím se množství streamovacích platforem je právě Netflix ta zbytná a obsah začíná být dost unylý. Zdá se ale, že úspěchy některých titulů (jmenujeme například seriál Wensday nebo kritiky velmi oceňovaného Pinocchio Guillerma del Tora) tyto nálady alespoň částečně zvrátily. Povede se Netflixu lépe v roce 2023? Vybrali jsem pro vás pět seriálů a filmů, které nám přišly z různých důvodů zajímavé.

The Pale Blue Eye

Trailer na tento film se již několik týdnů šíří světovým YouTubem a je opravdu mrazivý – jak atmosférou, tak prostředím, do kterého je zasazený. Těšit se můžeme na spletité vyšetřování vražd příslušníků armády USA odehrávající se v roce 1830. Celý případ vyšetřuje August Landor, kterého doprovází mladý Edgar Allan Poe. Film je adaptací stejnojmenného úspěšného románu.

Beverly Hills Cop: Axel Foley

Tohle bude buď hodně velký průšvih, nebo velký úspěch. Policajt z Berly Hills je velmi úspěšná franšíza se dvěma brilantními a jedním průměrným dílem. Na počtu tří se v roce 1994 počet dílů série zastavil a podle mnohých to bylo to nejlepší, co mohlo značku potkat. Nyní se po třiceti letech vrací, a to včetně Eddieho Murphyho v hlavní roli. A to je zhruba všechno, co o filmu víme, pokud tedy nepočítáme povšechný popis zápletky – známý policista se vrací na své bývalé oddělení, aby vyšetřil korupci mezi kolegy.

Pokud bychom hledali paralelu podobného návratu, mohli bychom sáhnout k Mizerům s Willem Smithem a Martinem Lorencem v hlavní roli. Těm návrat (po sedmnácti letech od předchozího dílu) vyšel na výbornou. Musíme tedy doufat, že i ukecaný Eddie Murphy najde způsob, jak moderním filmovým jazykem něco sdělit současné generaci diváků.

Society of the Snow

Chcete kontroverzní film, o kterém se bude mluvit? Vezměte kontroverzní téma, nejlépe potom kontroverzní téma spojené s reálnou událostí. Společenství sněhu vypráví příběh členů ragbyového týmu, kteří přežili pád letadla v Andách a podařilo se jim přečkat 72 dní v mrazivé pustině, než přišla pomoc. Pro mnohé je dodnes kontroverzní fakt, že 16 přeživších se zachránilo jen díky tomu, že se uchýlili ke kanibalismu a jedli části těl svých mrtvých druhů.

Film je natočen podle knihy „The Snow Society: The Definitive Account of The World’s Greatest Survival Story“. Její autor Pablo Viercih část přeživších znal osobně. Vyprávění je tedy velmi emotivní. Dramaturgové Netflixu sáhli ke španělským autorům, což se v minulosti vyplatilo i v celosvětovém měřítku například u seriálu Papírový dům.

Zaklínač – 3. sezóna

Fenomén Zaklínače představily širšímu diváckému publiku počítačové hry. Knižní série Andrzeje Sapkowskeho z přelomu osmdesátých a devadesátých let byla do poloviny minulého desetiletí známá především fanouškům fantasy. To se však změnilo a z temného středověkého světa Zaklínače se stal celosvětový popkulturní fenomén. Netflix si proto nenechal utéct příležitost a po látce sáhl. Nutno říci, že se střídavými úspěchy, tedy spíše kvalitou.

Třetí sezóna seriálu bude poslední, kde se v roli Geralta představí Henry Cavill. Děj by se měl točit okolo putování Ciry a Yeneffer na ostrov Thanedd, kde se setkají s Geraltem. Velká část děje bude popisovat vyjednávání na ostrově a události s tím spjaté. Fanoušci se tak mohou těšit na zajímavý mix politiky a akce. Snad se podařilo filmařům dílo více než nadcházející Zaklínač: Pokrevní pouto, které zatím recenzenti napříč světem jednoznačně odsuzují. Třetí sezóny Zaklínače bychom se měli dočkat v létě roku 2023.

Sex Education – 4. sezóna

Malý a nenápadný seriál, který přerostl sám sebe. Tak by se dal charakterizovat vývoj populární série Sexuální výchova. Fanoušci i odborná veřejnost se shoduje na tom, že kvalita seriálu sezónu od sezóny klesá a rádi by viděli nějaký progres.

Třetí série nechala na samém konci mnoho otazníků: podaří se tvůrcům děj ukočírovat a udržet alespoň trochu v mantinelech uvěřitelnosti? To se pravděpodobně dozvíme ve čtvrté sérii, která dosud nebyla oznámená, avšak se vší pravděpodobností by měla vyjít v letošním roce.

HBO Max

The Last of Us

Bude jedna z nejfilmovějších her historie dobrým filmem, tedy seriálem? Potenciál rozhodně má, otázkou je, jak se podaří proměnit. Děj seriálu do jisté míry vychází z půdorysu her – diváci se tak setkají s ústřední dvojicí Joela a Ellie. On je ostřílený harcovník schopný přežít v nehostinné „pustině“, která zbyla ze spojených státech po smrtící epidemii, ona je čtrnáctiletou dívkou, která je z nějakého důvodu nesmírně důležitá.

Otázkou je, jak obstojí seriál natočený podle videohry. Bude lepší, aby divák děj znal, nebo aby se nechal překvapit? Podaří se filmařům zachytit atmosféru zmaru a apokalypsy, kdy civilizace jako taková fakticky zanikla, ale stále se děj odehrává v jejích vyprázdněných kulisách? Budeme věřit vzájemné chemii dvou ústředních postav? Tolik otázek…

White House Plumbers

Z říše fantazie do víru skutečných událostí. O aféře Watergate toho bylo natočeno i napsáno mnoho. Novinka sází na netradiční perspektivu, kdy budeme sledovat pozadí celé aféry očima E. Howarda Hunta a G. Gordona Liddyho, dvou mužů, kteří byli členy operativní skupiny „instalatérů“, jejímž úkolem bylo namontovat odposlouchávací zařízení do sídla demokratické strany, přičemž byli odhaleni.

Seriál, jež je adaptací slavné knihy, by měl mít pět hodinových epizod a je velmi dobře obsazený. Ústřední dvojici ztvární Woody Harrelson (Tři billboardy kousek za Ebbingem, Solo: Star Wars Story) a Justin Theroux(Odpočívej v pokoji). Spíše než na akci se můžeme těšit na obstojné politické drama s bohatými dobovými reáliemi.

Idol

Je třeba uznat, že některé projekty HBO se nebojí toho mít vlastní tvář a Idol je jedním z nich. Pokud je pro vás seriál pohodlným relaxem po hektickém dni, Idol raději vynechte. Jeho děj se točí okolo mladé popové hvězdy, která po nervovém kolapsu hledá cestu zpět ke slávě a nezdá se, že by zvolila tu nejbezpečnější cestu.

Trailer naznačuje, že jako diváci budeme svědky umělého cíleně skandálního budování slávy kdy většina lidskosti a osobnosti je potlačena a zůstává jen blyštivá (a většinu času velmi spoře oblečená slupka. Talent pro znepokojující až neurotickou atmosféru ukázali tvůrci už ve svém předchozím projektu Euphoria, který se pro mnohé stal seriálovou událostí roku. Dle traileru se zdá, že se můžeme opět po čase těšit na seriál s nejvyšším možným věkovým doporučením.

Love and Death

Filmy a seriály inspirované skutečnými zločinci mají dlouhodobě velký divácký úspěch. Láska a smrt mapující příběh Candy Montgomery, ženy z malého města, který byla obviněna ze zabití své přítelkyně sekerou.

Půjde pravděpodobně o velmi mrazivou podívanou založenou především na kontrastu spořádané ženy a matky od rodiny a potenciální vražedkyně. Případ byl zajímavý v tom, že soud Candy osvobodil. Dodnes se vedou spory a její vině a nevině.