Vánoce jsou výjimečným časem nejen v domácnostech, ale také na televizních obrazovkách. Televizní společnosti se snaží každoročně namíchat vyvážený koktejl novinek a starých známých klasik, které mají diváci s Vánoci spojené.

V první části našeho článku jsme se věnovali programu Netflixu a HBO Max, druhý díl věnujeme Disney+, Amazonu Prime a také České televizi a televizi Nova.

Disney +

Louskáček v hip hop stylu

Je k tomuto názvu něco třeba dodávat? Příběh Louskáčka a dalších oživlých hraček je v anglosaském světě vánoční klasikou. V českém prostředí je Louskáček spjatý především s baletem a z něj vychází i nová adaptace, která však balet mění v hip hop, částečně ve zpívané a většinově v taneční podobně.

Tvůrci vsadili na divadelní podání se zajímavou scénografií a poměrně skromnou stopáží 44 minut. Většina děje je vyprávěna pomocí tance a pohybu. Vypravěče, který celý příběh uvádí a místy komentuje, potom ztvárnil raper MC Kurtis Blow. V hudebních motivech se prolínají moderní hip hopové rytmy s původní Čajkovského hudbou. Rozhodně se nejedná o podívanou pro každého, avšak potenciál oslovit klasickým námětem příslušníky mladší generace má tento film nemalý.

Santa Clausovi

Vánoce jsou svátky rodiny a (v některých částech světa) také Santy Clause. Tvůrci pracující pro Disney+ se rozhodli tyto dva výrazné aspekty Vánoc spojit a připravili seriál o rodině Santy Clause a jejích běžných každodenních peripetiích. Základní zápletkou je myšlenka, Santa Clasue, který se rozhodne odejít ze své práce, aby se mohl věnovat rodině. Zároveň ale musí sehnat náhradu, která jej dokáže zastoupit.

Seriál se odehrává v universu, které založil film Santa Clause z roku 1994, na nějž navázaly další dva díly. Hlavní roli v nich stejně jako v současném seriálu strávil Tim Allen, českým divákům známý ze seriálu Kutil Tim. Santa Clausovi nabídnou americký pohled na Vánoce a zvyky s nimi spojené, takže kdo má rád dílnu Santa Clause na Severním pólu, soby a další červenobílé reálie, přijde si rozhodně na své.

Strážci galaxie: Sváteční speciál

Jak slaví Vánoce tým Strážců galaxie? Bláznivě, velmi bláznivě. Vánoční speciály oblíbených pořadů a značek mají dlouhou tradici, avšak střídavou kvalitu. Speciální vánoční díl Hvězdných válek (vyrobený pro televizní produkci v roce 1978) měl tak nízkou kvalitu, že byl úplně vyřazen z kánonu a nenajdete ani na Disney+.

Tvůrci vánočního speciálu Strážců galaxie měli ale toto bizardní dílko rádi a rozhodli se mu složit poctu ve formě 45minutové jednohubky. Ta obsahuje všechno potřebné: známé postavy, humor, nečekané situace a chybět nemůže ani cameo.

Amazon Prime Video

Každá ze streamovacích služeb přistupuje k vánoční sezóně jinak a po svém. Zatímco výše zmíněný kanál Disney+ slaví naplno už od poloviny listopadu, Amazon Prime Video svátky nijak zvlášť nepřipomíná a není jisté, zda se to změní. Jde vlastně o příjemnou změnu pro někoho, kdo si chce od návalu Vánoc přeci jen trochu odpočinout. Žádnou speciálně vánoční novinku tedy Amazon Prime nenabízí, ale má v archivu řadu filmů, které dokážou navodit sváteční atmosféru. Pojďme si několik z nich připomenout.

Velká vánoční jízda (Arthur Christmas) je animovaný film, který dává odpověď na otázku – Jak Santa dokáže během jedné noci doručit všechny dárky včas? A samozřejmě nepůjde nakonec o nic menšího než o záchranu Vánoc jako takových.

Jsou dvě skupiny lidí: ta první Lásku nebeskou (Love Actually) naprosto zbožňuje, druhá ji nenávidí. Každopádně, pokud byste tento film hledali na streamovacích službách, k dispozici je právě na Amazon Prime.

Pozná se vánoční film, podle toho, že se odehrává během zimních svátků, je v něm láska a všechno dobře dopadne? V tom případě je Smrtonosná past (Die Hard), kterou najdete v nabídce Amazone Prime, ideálním vánočním filmem. Posledním tradičním svátečním filmem, který jsem pro vás vybrali je Noční můra před Vánoci (The Nightmare Before Christmas z pera Tima Burtona. Tento film nabízí specifickou atmosféru a osobitý výtvarný styl, který přináší užití a hra světel a stínů.

Česká televize, Nova

V našem souhrnu bychom nechtěli zapomenout ani na české televizní stanice (v mnoha českých domácnostech dojde, během svátečních večerů totiž právě na ně). Pro mnohé domácnosti je v době svátků televize podkresem a běží kontinuálně od dopoledne až do večera, a proto je běžné kontinuální vysílání jako stvořené.

Vánoční pohádky na České televizi jsou každoročně velkým společenským tématem. V letošním roce se diváci české televize dočkají dvou velkých kouzelných televizních premiér. Na Štědrý den večer je do programu zařazeno Tajemství staré bambitky 2, tedy pokračování populárního prvního dílu. Na scénu se po více než 10 letech vrací stejné herecké tváře v čele s Tomášem Klusem, Ondřejem Vetchým a Jiřím Lábusem. O den později se diváci dozví, jaké je Krakonošovo tajemství. O této pohádce nemáme zatím příliš informací víme, že si v ní zahrají David ŠvehlíkJakub Prachař. Dle názvu ale můžeme soudit, že pohádkoví dramaturgové sáhli ke klasické látce o dobrotivém vládci našich nejvyšších hor. Na iVysílání bude mít svoji premiéru seriál Dobré ráno, Brno! Ten natočil Jan Prušinovský jako poctu práci České televize a jejímu rannímu vysílání, které má mnoho úskalí. Zvyk, že na nový rok premiéruje ČT velký český film zůstane dodržen i letos. Po loňském Šarlatánovi to letos bude sportovní drama Zátopek.

Jedna věc se letos na České televize zásadně změní – nebude Popelka. Tento vánoční evergreen si totiž pro letošní rok přetáhla televize Nova. Pikantní navíc je i fakt, že půjde o dvojprogram, protože 20. prosince bude mít premiéru norská verze téže látky s názvem Tři přání pro popelku. Diváci tak budou mít možnost přímého porovnání. Od kritiků zaznívá, že ačkoliv je norská verze povedená, české se nevyrovná.

Nova celkově vsadila na zavedenou klasiku. Divácká čísla bude lovit na Třech bratrech, Nejkrásnější hádance, Krakonošovi a lyžnících nebo S tebou mě baví svět. Chybě nebude ani Láska nebeská, kterou jsem již zmiňovali výše.