V rámci devátého balíčku sankcí proti Ruské federaci kvůli její agresi vůči Ukrajině zakázala Evropská unie šíření signálu dalších čtyř ruských televizních programů, které jsou pod kontrolou ruského státu.

Již dříve EU nařídila ukončit na území 27 členských států vysílání pěti ruských televizních kanálů, konkrétně Russia Today, Sputnik RTR Planeta, Rossiya 24 a TVCI. Nyní na seznam doplnila další čtyři televizní programy. „Tyto sdělovací prostředky jsou pod trvalou přímou či nepřímou kontrolou vedení Ruské federace, která je využívá ke svým neustálým a koordinovaným dezinformačním a válečným propagandistickým akcím, které legitimizují ruskou agresi a narušují podporu Ukrajiny. V souladu s Listinou základních práv tato opatření nebrání v tom, aby uvedené sdělovací prostředky a jejich zaměstnanci prováděli v EU jiné činnosti, než je vysílání, např. výzkum a rozhovory,“ uvedla Rada EU.

EU vypne Russia Today Zákaz se dotkne i webu Sputnik

Již krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února zakázala Rada EU šíření televizního programu Russia Today a webu Sputnik. „Státem vlastněné Russia Today a Sputnik, stejně jako jejich dceřiné společnosti, již nebudou moci šířit své lži k ospravedlnění Putinovy války a k rozdělení naší Unie,“ uvedla tehdy předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Vyvíjíme nástroje k zákazu jejich toxických a škodlivých dezinformací v Evropě,“ dodala.

Jde vůbec vypnout Russia Today? I přes nařízení EU ji lze v Česku sledovat

Štítky