Pohádky (a filmy pro mladší publikum obecně) mají jednu zajímavou vlastnost. Pokud je děj zajímavý a poutavý, odpustíme jim i leckterou technickou nedokonalost. A právě to je případ dobrodružné série o princezně Fantaghiro, která je nyní k dispozici na iVysílání České televize.

Jedná se o výpravnou italskou ságu, která staví na některých pohádkových klišé, která ale bourá. Hlavní hrdinkou je svobodomyslná a na devadesátá léta překvapivě emancipovaná princezna, která se snaží najít svou lásku a také zastavit zlo, které se šíří jejím světem, a uhájit mír ve svém království. Během svých dobrodružství potkává celou řadu postav v čele s věrnou rádkyní mluvící husou. Mnohé z bohatých scén navíc budou českému divákovi povědomé – natáčelo se totiž v České republice. Není bez zajímavosti, že vzhledem k době svého vzniku, byla v domácí Itálii (ale i jinde v Evropě) tato pohádka propagací tuzemského cestovního ruchu.

Sága o princezně Fantaghiro byla v devadesátých letech velmi populární, avšak časem poněkud zapadla. Diváci, kteří ji sledovali jako děti už dospěli, a právě na ně (a jejich rodiny) dramaturgové České televize sází nejvíce. Pokud máte náladu na dobrodružné, velkoryse pojaté pohádkové vyprávění, které vám vzhledem k celkové stopáži překračující 350 minut vydrží na několik svátečních večerů, je Fantaghiro, respektive Jeskyně zlaté růže, skvělou volbou.

Hezké a klidné prožití vánočních svátků a spoustu krásných televizních pohádek dle vašeho gusta vám přeje redakce Televizního webu.