Na sklonku příštího roku nás čeká Světová radiokomunikační konference WRC-23, která by mělo odpovědět na otázku, co se bude dít s terestrickým televizním vysíláním po roce 2030.

Sítě pro terestrické digitální televizní vysílání sice mají garantované kmitočty ještě na následujících sedm let, ale pro jejich provozovatele a klienty je tato doba velmi krátká a potřebují mít jistotu, zda toto vysílání bude pokračovat i po roce 2030. K tomu bude zásadní stanovisko Světové radiokomunikační konference, která proběhne na přelomu listopadu a prosince 2023 ve Spojených arabských emirátech. Ještě předtím, už na jaře příštího roku, se mají členské státy Evropské unie dohodnout na jednotném stanovisku k budoucnosti frekvenčních pásem 500 a 600 MHz, s nímž na tuto konferenci pojedou. Česká republika prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu již deklarovala zájem v terestrickém televizním vysílání pokračovat i po roce 2030.

Klíčový je ovšem postoj vlády jako celku a ten zatím není známý. S ním pak česká delegace odjede na unijní jednání v Bruselu. Nutno dodat, že klíčové rozhodování na Unii bude probíhat za předsednictví Švédska, které ho přebírá od České republiky. Švédsko je na rozdíl od nás vůči budoucnosti terestrické televize skeptické, ale zda to bude mít na hledání celounijní shody nějaký vliv, lze jen těžko hodnotit. Každopádně přípravy na WRC-23 budou asi nejzásadnější událostí týkající se DVB-T2 v příštím roce. Z hlediska samotné České republiky to pak bude určitě výměna v čele Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), kde terestricky pesimistickou Hanu Továrkovou v únoru vystřídá Marek Ebert. Pro hráče v broadcastingu to je dobrá zpráva, protože Továrková razila myšlenku, že by se ČTÚ neměl zasazovat o zachování terestrického televizního vysílání po roce 2030.

ČTÚ opět zpochybňuje DVB-T2 Pásma 500 a 600 MHz přisuzuje sítím 5G

Co bude s kmitočty pro rozvojové sítě DVB-T2?

ČTÚ kromě příprav podkladů pro český vyjednávací tým na WRC-23 čeká také rozhodování, co se stane s volnými kmitočty pro DVB-T2, z nichž měly podle vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice z roku 2016 vzniknout dvě celoplošné rozvojové sítě DVB-T2. Jedna měla podle tohoto dokumentu připadnout České televizi, která se jí ale vzhledem k nedostatku financí vzdala, a druhá Českým Radiokomunikacím jako kompenzace za nejkomplikovanější přechod na DVB-T2. Zájem CRA o tuto síť trvá, nicméně ČTÚ se k jejímu přidělení nemá. Část dotčených subjektů by ráda ženevské kmitočty původně plánované pro multiplexy 25 a 26 ponechala v záloze pro případ, že by se po roce 2030 muselo opouštět pásmo 600 MHz, část by se využila pro dokrytí stávajících celoplošných sítí DVB-T2 již nyní, aby se vyřešil problém s echem a pre-echem ve velkých jednofrekvenčních sítích.

Zajímavý rozvoj nás čeká také u regionálních sítí DVB-T. CRA a jejich hlavní konkurent, společnost Digital Broadcasting, pracují na posílení svých Regionálních sítí 8 a 7, které v minulosti pokrývaly značnou část republiky. V roce 2023 by se v těchto multiplexech mohli objevit noví klienti. Připomeňme, že v Regionální síti 7 zatím vysílá pouze promo kanál Televize přes anténu, který provozuje sám majitel sítě a tento program propaguje vysílání ve standardu DVB-T2. Regionální síť 8 šíří dva tematické kanály hudební televize Óčko. Značnou expanzi plánuje také Regionální síť 11 provozovaná společností pHmedia Czech Republic. Původně krajský multiplex z Vysočiny, v němž vysílala regionální televize i-Vysočina.cz, se postupně rozšířil i do Českých Budějovic, Zlína, Teplic, Kladna a Berouna.

Vodárenská TV míří do DVB-T Patří majiteli regionální i-Vysočina TV

Nové televize v DVB-T a pokračování testu 5G Broadcast

Nejpozději 22. března by v této síti měla začít vysílat tematická televize iVodárenství TV, která naváže na stejnojmenný web. Pokud se svému provozovateli osvědčí, mohli bychom se v příštím roce dočkat i dalších podobně laděných stanic věnovaných energetice a uhlí (majitel iVodárenství TV a Regionální sítě 11 totiž provozuje také weby iUHLI.cz a Energytv.cz). Na obsazení čekají také tři programové pozice v celoplošném multiplexu 23, který provozuje dceřiná společnost CRA, firma Czech Digital Group (CDG). Aktuálně jsou tyto pozice nazvané Test-1, Test-2 a Test-3. V polovině února vyprší tříměsíční testovací vysílání hudebního kanálu Óčko Black v celoplošném multiplexu 24 a mělo by se rozhodnout, zda do této sítě poputují další programy Óčka, nyní šířené v sítích konkurenčních CRA.

Pokračovat by mělo i testování 5G Broadcast v Praze. CRA zatím mají povolení pro tento experiment do konce letošního roku, ale chtěly by v něm kontinuálně pokračovat i po Silvestru. Na jaro totiž připravují další z svých odborných konferencí Innovation Day, která by se měla především věnovat 5G Broadcastu. Na této akci chtějí CRA poprvé prezentovat závěry ze svých testů. 15. června pak v Kongresovém sále České televize v Praze na Kavčích horách proběhne již 18. ročník odborné konference DIGIMEDIA 2022, letos dokonce za osobní účasti ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, který by měl promluvit na téma zachování terestrického televizního vysílání v České republice po roce 2030. V říjnu bude následovat tradiční konference Radiokomunikace 2023 v pardubickém KD Dukla.

CRA 5G Broadcast pokračuje Minimálně do konce roku