Při 140 cm (55″) není nejlevnější (39.990 Kč), takže co vlastně nabídne? Vedle obvyklých věcí, jako kompletní osazení tunery a málo běžný čtyřstranný Ambilight, tedy osvětlení pozadí televizoru, je tu i Android TV 11, a nikoli prosazovaná hůře ovladatelná Google TV a mimo jiné také na podstavci otočně umístěnou obrazovkou. To se dnes jen tak nevidí!

Televizor bez podsvícení má tradiční koncepci a o nápaditosti řeč být nemůže, protože takových je dnes dvanáct do tuctu. Tenoulinká obrazovka OLED s obnovovací frekvencí 120 Hz má vzadu ve spodní části přisazen „hrb“ s konektory, tunery a elektronikou. „Hrb“ je pak ještě obrouben žárovkami LED zajišťujícími zadní osvětlení, tedy populární Ambilight. Ten je nové generace, jde po všech čtyřech stranách a má podporu celé řady režimů, včetně muziky a „Ambilight+hue“, což je sladění osvětlení TV s Wi-Fi LED žárovkami značky.

A tohle je pokoji vskutku impozantní!

Líbí se vám Philips 55OLED807? Kupte si ho hned teď na Alza.cz.

TV novinky od Philipsu v praxi… Ambilight Next Generation, Aurora i DTS Play-Fi

À propos Android TV 11. V současných kolekcích je to ojedinělá věc, protože na rozdíl od TP Vision (výrobce TV se značkou Philips) skoro všichni uvádějí televizory s nadstavbou Google TV. U ní toho na domovské obrazovce právě moc neupravíte a budete moci dělat jen to málo, co vám „božský a všemocný“ Google dovolí. U Philipsu není problém vymazat snad všechny ikony (včetně Netflixu) a prakticky všechny vodorovné pruhy. Domovskou obrazovku si tak upravíte (skoro) podle svého.

Philips 55OLED807 je vybaven kompletní tunerovou sadou, výborným zesilovačem o celkovém výkonu 70 W (RMS) a audio systém je proveden jako 2.1, tedy se samostatným basovým kanálem. Velkou výhodou pro mnohé bude podpora nejen Dolby Atmos, ale hlavně DTS-HD, a pokud se – někdy časem – rozjede i audio DTS Play-Fi najdete tu i příslušnou aplikaci. Tohle jsme ale bohužel neměli zatím možnost vyzkoušet, TP Vision se do zápůjček totiž dvakrát nechce.

A ještě jedna věc – osazení reprosystému je následující: 4 x 10 W pro středové a výškové reproduktory, 30 wattů pro subwoofer. Ten vyzařuje dozadu, kde vidíte celou basovou jednotku s jedním aktivním reproduktorem a dvěma pasivními zářiči.

Dlouhá instalace, ale…

Smontování televizoru je svižné, podstavec otočný a výborně zpracovaný. Tenoulinký panel u kterého si při úchopu musíte dát velký pozor se na podstavec nasune, takže zapadne a snadno se přišroubuje. Jde o osvědčené řešení, které ale v poslední době nevídáme.

Zprovoznění přijímače je delší než u jiných modelů s Android TV už jenom kvůli několika dodatečným obrazovkám požadujícím další souhlas s čímsi pro kohosi a také kvůli obsáhlé nabídce kalibrace pro obraz a zvuk podle místnosti. Tohle ale asi značná většina přivítá. Mezi další užitečné věci patří upozornění na to, že máte televizor s obrazovkou OLED a tudíž byste měli myslet na… Více v samostatném článku „Jak se starat o obrazovku typu OLED“. Jinak v instalaci najdete u značky obvyklé povolení či zakázání HbbTV, někdy trochu problematičtější přechod na další krok a počítejte také s tím, že v případě připojení přes Wi-Fi musíte zadat heslo; WPS k dispozici nebylo.

TV OLED do (asi) 30 000 Kč Nabídka rozšířena o nové tváře

Na závěr je tu pak poslední dobou obvyklý nešvar TP Vision, totiž absence ikony na domovské obrazovce (na ní instalaci skončíte), která by vás rovnou vzala do živého televzního vysílání. Tady se musíte trochu snažit, protože kanály řazené od jedničky najdete na jednom z vodorovných pruhů nebo si můžete na dálkovém ovladači vyhledat tlačítko TV, což asi chvíli potrvá. Navíc, jak časem asi poznáte, nepracuje vždy (na naší verzi firmwaru).

Snad by už TP Vision mohlo svým televizorům začít říkat „zobrazovače“.

Bylo by to trefnější.

Po naladění pozemního signálu se na prvním místě objevila, na místo pofidérní teleshopingové stanice, jakási ukrajinská podivnost, kde zrovna běžela nějaká stupidita s nuceným smíchem, který zřejmě některým spoluobčanům připadá zábavný (asi vědí, kdy se mají smát…). Tady už ale záleží na vás, protože na vodorovné liště s TV kanály si můžete vybrat jaký chcete a seřazeno je jich tu více než dost. Samozřejmě bez možnosti kolovat, protože to se u Android TV nenosí.

Třídění stanic formou oblíbených položek je vám nabídnuto při prvním vyvolání seznamu naladěných kanálů a je snadné a docela pohodlné. Tedy pokud se smíříte s tím, že vybíráte buď pouze jednu, nebo souvislý blok. Potíže jsme, opět na dané verzi firmwaru, měli s jejich vymazáním, protože se držely, držely a držely. Nakonec se ukázalo, že vůbec vymazat nejdou, ale to snad opraví nová verze.

Detail dálkového ovladače jasně ukazuje pozici například EPG/Guide, tlačítka TV/Exit (někdy nefunkční) a také Menu. To ovšem nedělá to, co by říkal název. Ovládání není takové, jaké by být mohlo a mělo… Foto: autor

Nejednotné ovládání, zvláštní přístup k menu nastavení

Dálkový ovladač (DO) má opět jiné rozložení a už jich bylo tolik, že se v tom ztratil přehled. TP Vision se totiž už hodně dlouho nemůže rozhodnout, kde by měla být umístěna nejdůležitější tlačítka a tak s nimi hýbá a hýbá. Pro uživatele to pochopitelně není ideální i když nyní naštěstí výrobce dospěl k tomu, že EPG dá ke kurzorovému kříži a na spodní konec pro změnu odhodí kontextové menu „+“. To kdyby bylo děláno systémově bylo by velkým pomocníkem, ale k čemu kontextové menu, když není po ruce?

Dálkový ovladač má automatické podsvícení při registraci pohybu, (vzetí do ruky), což ale nebylo právě spolehlivé nicméně s menší vervou (více zatřást) jsme to z něj nakonec nějak dostali.

OK sice většinou vyvolá naladěné stanice, ale někdy také ne (ihned po přepnutí pracovalo jako „Info“), a výrobce si proto jeho chování pojistil dalším tlačítkem List. To je určeno pro totéž, což je zvláštní, zbytečné a opět nesystémové. Tlačítko je navíc kombinováno s „TV Guide“ (EPG) a i tohle je u značky Philips jednou tu a podruhé onde.

Kolem OK/Enter je soustředěno ještě pár dalších důležitých tlačítek, jako Domov (home, domeček), Zpět (Back) a vstupy a výstupy. Jak už bylo řečeno, kontextové menu „+“ zde nehledejte a i když tu najdete „Menu“, není to skutečný vstup do nastavení televizoru jako takového. TP Vision sem umístilo tzv. Rychlou nabídku, ale pozor! Ani ta neobsahuje přímý vstup do nastavení. Do něj se dostanete buď komplikovaně přes onu Rychlou nabídku, volbu „Častá nastavení“ a „Všechna nastavení“, což obnáší možná 15, 16 stlačení kláves, a i když by vše urychlilo kolování, k dispozici není.

Druhým a výrazně jednodušším a celkově vzato také nejrychlejším způsobem, jak se dostat do nastavení je vyskočit do domovské nabídky a propracovat se na horní menu a ikonu ozubeného kolečka (cca polovina zmáčknutí).

Do menu nastavení ještě vstoupíte přes zmiňované kontextové menu „+“ a celkem půjde o asi deset zmáčknutí. Přístup je to zvláštní a i v rozporu s někdejší firemní filozofií. Naštěstí na nějakou práci s obrazem a zvukem narazíte u volby „Častá nastavení“…

Tlačítko „TV“ na dálkovém ovladači má jednak fungovat jako Exit a jednak vás má vzít přímo do živého televizního vysílání. Nepracuje tak ale vždy a například při zrcadlení obrazovky máte smůlu a je nutné jít přes Home a pak odskočit na vodorovnou lištu se seznamem naladěných stanic.

Jak vidíte, ovládání televizorů Philips je stále hodně své a nejasné i když kdysi patřilo k tomu lepšímu. Nyní je to průměr, spíše horší průměr, a jiní výrobci to mají u televizorů s Google Android TV vyřešeno lépe nebo dokonce výrazně lépe.

Jednoduché EPG, výborné zrcadlení

Programová nabídka je základní a bez obrazu a zvuku. Přechod na další den je snadný přes barevné tlačítko. Po EPG se můžete volně pohybovat, televizor se, při zadání upozornění na pořad, ale probudí z pohotovostního režimu, a to hned tak neuvidíte.

HbbTV bylo krátce zkoušeno na stanicích ČT a Praha TV. Pracovalo bez potíží, u ČT pořad dokázal správně navázat při přerušení přehrávání, ale měl potíže navázat při změnách kvality. To ale nutně nemusí být problém TP Vision.

Z českých, resp. domácích aplikací tu po instalaci byly T-Mobile TV GO a Voyo do kterých nemám přístup a byla tu i upoutávka na Skylink Live TV ve stylu „již brzy…“ Jinak tu najdete obvyklé Youtube (funkční a bez výstřelků typu samovolné zapnutí WoL) a také například Amazon Prime Video. Kupodivu už ale chyběla aplikace pro Disney+…

Televizor jsme tentokráte zkoušeli bez připojení ke knihovně Google Store, což je jednou za čas zapotřebí, takže jsme více hodin věnovali aplikacím přes zrcadlení obrazovky za pomoci systému Google Chromecast; zkusili jsme mimo jiné Lepší.TV, HBO Max a Disney+.

Test proběhl přes výtečný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test) na který byl televizor napojen bezdrátově. Využito bylo tentokráte dokonce čtyř mobilních telefonů: Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a TCL Plex (Android 10). Dodán byl ještě levný TCL 30+ s Android 12, který má sice občas s připojením přes Wi-Fi problémy, ale tady pracoval bez sebemenších potíží.

U Samsungu šlo během přenosu „zaklapnout knížečku“, tedy obal, a šlo také vypnout Wi-Fi a vše ponechat přímo na Chromecastu. Ukázkové chování to ale nebylo, protože se nenabídla možnost vypnout displej mobilu a šetřit energii. Displej se také nevypínal tak, jak to automaticky dělal třeba TCL 30+. Zrcadlení nemělo zásadní problémy, pokud chcete vědět, jaké aplikace máte u značky Philips s Android TV k dispozici, oficiální seznam pro kolekci TV 2022 najdete v samostatném článku.

Bluetooth je tu pouze jednosměrné, televizor jako reprosystém bohužel nevyužijete, což je letitá mínusová vlastnost a v tomto případě o to horší, že zvuk je výborný! Druhý směr byl zkoušen s odolným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a vše proběhlo zcela bez potíží, včetně nabídky televizoru na výběr druhu připojeného zařízení (sluchátka/ostatní).

Správce souborů je tradičně velmi dobrý, název často vidíte v plné délce. Foto: autor

Multimédia by byla lepší, kdyby se chtělo…

V této části u interního přehrávače vidíte podporu řady formátů a titulků, bohužel zásadním problémem není ani tak neschopnost je ne-přehrát ze síťového média (typicky externí titulky), jako to, že nebylo možné si v praxi vybrat, jaké titulky budete používat v okamžiku, kdy jich tu máte více. Tady pomůže jen počítač, naopak nepomůže ani stáhnutelný VLC Player, který už dlouho externí titulky ze serveru nezvládá.

Interní multimediální přehrávač není špatný, ale nyní nepřehrál ani dříve obvyklé formáty DivX a XviD, nebo to dělal nespolehlivě.

Tlačítko Info tu není, informace o pořadu a stanici se ukazují zejména po přepnutí kanálu. Foto: autor

Jaký je? Dobrý, ale pár věcí musíte překousnout

Po instalaci se vám může zdát hodně podivný, tedy pokud vás zajímá živé televizní vysílání a ne multimédia, která jsou zde lehce nadprůměrná, a zejména IPTV/VoD. Značka Philips bohužel v „Live TV“ dospěla až za hranu, ale směřuje k tomu už hodně dlouho s čímž se nedá dělat nic. I když chování po instalaci přijímače není ideální, což je čirý eufemismus, alespoň, že si televizor pamatoval (opět upozorňujeme na možné jiné chování při změně firmwaru), v jakém režimu skončil.

Pokud jsme ho vypnuli v Youtube nebo na domovské obrazovce, po zapnutí se sem vrátil. Pokud v živém TV vysílání, objevil se opět zde, a to v celoobrazovkovém náhledu. I tak by bylo ale lepší, kdyby si TP Vision vyřešilo svou averzi k živému vysílání a umístilo jeho ikonu na liště domovské nabídky. Její absence je vskutku nehorázná a snad nikdo jiný si tohle nedovolí.

A samozřejmě by také bylo dobré, kdyby si TP Vision ujasnilo, jaký chce mít dálkový ovladač a menu nastavení. To je tu teď trojí, a to nějak hlava nebere: klasické, dále „rychlé“ a kontextové („+“). A to ještě možná jedno ubíráme!

Domovská nabídka (Home, domeček, domov) hned po instalaci. Foto: autor

Pokud jde o šetřič obrazovky, který je u obrazovky OLED naprosto klíčový, zapínal se například v tuneru v okamžiku, kdy bylo vyvoláno nějaké menu a našinec televizor v tomto režimu ponechal. Zapínal se i na domovské obrazovce, v menu nastavení (jedno jaké) a také při aktualizaci TV, což vypadá hodně dobře, protože šetřič byl v minulosti bolavou patou výrobce. Naopak do hlavní obrazovky Youtube šetřič prošel po možná až dvojnásobné době, takže tady pozor! Otázkou také je, jak to bude u externího zdroje signálu přes HDMI, který v minulosti hodně zlobil a také v některých aplikacích IPTV/VoD. Na to se ale více podíváme jindy.

Šetřič kupodivu fungoval i při zrcadlení obrazovky z mobilu, ale ouha – po opětovném spuštění přehrávání se nedokázal vypnout, takže byla nutná součinnost s dálkovým ovladačem. Tohle je však jen maličkost. Tou možná ale není to, že nepracoval v HbbTV České televize, a to už je nějaký pátek co jsme na to upozorňovali.

A na závěr jedna špatná zpráva: televizor po pár hodinách provozu náhle oznámil, že si potřebuje obnovit obrazovku od ulpělých artefaktů, spustil si odpočítávání a vypnul se s tím, že to potrvá asi 10 min. Opětovné zapnutí, resp. nepovolení, nikam nevedlo, protože odpočítávání se po chvíli opět objevilo, takže jsme ho raději nechali asi 30 minut odpočívat. Probíhající údržbu televizor nedával nijak najevo a třeba blikání čelní LED by se hodilo! Očekávali bychom, že tohle si přijímač udělá ve stavu nejvyšší nouze, ale při letmém zhlédnutí na obrazu nic znát nebylo. Fyzické ukončení údržby dal televizor znát až po jeho zapnutí, což je naprosto nepochopitelné!

Největším plusem Philips 55OLED807 je bezesporu velmi kvalitní obraz i zvuk, včetně resamplování, dnes spíše funkce nějaké umělé inteligence srovnávající obraz s předlohou políčko po políčku. Skvělá práce procesoru P5 byla znát i na mizerně šířených teleshopingových kanálech (poznámka autora: osobně bych v DVB-T2 nařídil vysílat min. ve Full HD, 5 Mb/s) a vidět to bylo i u multimédií. Tady je vysoko položená cenovka opravdu vidět a televizor se choval prakticky bezchybně. Nicméně značka stále bojuje s ovládáním a znát je to už několik let (válka zjevně není u konce)!

Až si půjdete něco takovéhoto vybrat, nezapomeňte kupovat tam, kde vám dovolí přístroj bez udání důvodu vrátit, nebo se na něj – ještě lépe – běžte podívat na prodejnu, kde vám dovolí krátké osahání. U ovládání to asi bude zapotřebí.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz a často i zvuk, včetně úrovně převodu z horší vstupní kvality videa, součástí instalace upozornění na TV s obrazovkou OLED, výborně zpracovaný otočný (!) podstavec, Android TV (nikoli Google TV), skvělý Ambilight, který se dá spustit i při vypnutém (!) televizoru, TV s přes EPG probudí z pohotovosti, ale…
  • PROTI: …je stále bez zvuku i obrazu, samovolné (!) spuštění údržby obrazovky OLED, někdy hodně zvláštní a nesourodé ovládání bez jednotné linky, chybí ikona živého TV vysílání na liště domovské obrazovky, tlačítko TV/Exit na dálkovém ovladači nefunguje vždy, komplikovaný vstup do menu nastavení, pouze jednosměrné Bluetooth