Nepředpokládalo se, že tuzemská VOD scéna dostane do konce roku nový impuls. Opak je ale pravdou a bez velkých fanfár tu máme novou videoslužbu zaměřenou na velmi ceněný artikl – tedy český film.

České kino si klade do budoucna nemalé cíle – vytvořit kompletní databázi českých filmů propojenou s encyklopedií mapující témata a osobnosti tuzemské kinematografie a vytvářet také vlastní obsah. Z popisuje je jasné, že se jedná o opravdu velké sousto a je otázkou, jestli je tato meta vůbec dosažitelná.

Za službou stojí režisér Šmídmajer

V současnosti je za příjemnou cenu 99 Kč (do konce ledna, poté měsíční poplatek vyjde na 129 Kč) k dispozici poměrně velké množství filmů od 30. let do současnosti. Jde jak o prvorepublikové filmy s Vlastou Burianem a Oldřichem Novým, nejzajímavější perličky československé nové vlny i populární komedie sedmdesátých a osmdesátých let. Dále nechybí ani nejoblíbenější a nejhodnotnější filmy posledních tří dekád a to v rozsahu od Je třeba zabít Sekala až po Babovřesky 2. Rozsáhlá je taktéž databáze pohádek.

Voyo dosáhlo mety 400 000 předplatitelů Za Česko i Slovensko dohromady

Počáteční nabídku lze hodnotit velmi kladně a vybere si v ní rekreační divák i milovník uměleckých filmů (Markéta Lazarová v nabídce nechybí). Při bližším zkoumání zjistíme, že má databáze zatím výrazné mezery (chybí například většina filmů Jana Švankmajera) i filmy, které nabízí jiné silnější VOD platformy. To by se ale časem, pokud bude projekt úspěšný a diváci k němu najdou cestu, mohlo změnit.

Za novou platformou stojí český režisér a producent Miloslav Šmídmajer. Klíčová je spolupráce s Národním filmovým archivem a českými distributory Bontonfilm a MagicBox.