Nástupce modelu 230 OD s krytím IPX4 (co to je) má slušný výkon 2x 8 W (RMS) a jde o kombinaci rádia s tunery VKV/FM a DAB/DAB+ s přehráváním přes Bluetooth, případně přes audio vstup typu jack.

Za přijímač zaplatíte 4.599 Kč, anténa je teleskopická, pevně zabudovaná i když u zapůjčeného kusu byla v uchycení volnější než bylo zdrávo, takže i při prostém přenášení poněkud povlávala. Na ovládacím panelu najdete řadu tlačítek a barevný displej typu LCD (TFT) o úhlopříčce 2,4″, tedy 6,1 cm, a přijímač na něm podporuje promítání obrázků (catSLS). Displej sice můžete utlumit, ale nelze ho za provozu vypnout, což je až nepochopitelné.

Přijímač může být napájen z dodávaného adaptéru (kulatý kolík), zabudovaného akumulátoru nebo akumulátorů přídavných. Právě kompatibilita s 18voltovými akumulátory (max. výška 82 mm) nejrůznějších výrobců techniky je asi nejzajímavější a nedůležitější. Konkrétně tu je podpora značek Bosch, DeWalt a Makita a příslušné adaptéry, označené počátečními písmeny, najdete uvnitř přijímače za snadno odnímatelným krytem, přičemž za dalším je napájecí adaptér se šňůrou dlouhou asi metr. Uvnitř rádia je pak napevno zabudovaný akumulátor typu Li-Ion (2.200 mAh, 24,42 Wh) s udávanou dobou provozu až 8 hod. (nezkoušeno, potíže s dobitím, více dále).

Domovská obrazovka – funkce se přepínají tlačítkem Mode, avšak bohužel už na první stlačení… Foto: autor

Základní funkce, výborné ovládání, ale…

Ovládání je opravdu výborné, intuitivní a pochopitelné i bez příručky. Bohužel je tu jedna zásadní chyba, prohřešek proti ergonomickým pravidlům, která říkají, že se po zmáčknutí má nejprve objevit stav a dalším zmáčknutím má být možnost ho změnit. Tady se bohužel – jakmile zmáčknete Mode – stav změní okamžitě, takže namísto vybraného režimu jste bez upozornění okamžitě buď na DAB, VKV, Bluetooth nebo na vnějším audio vstupu. Za provozu je to někdy až nepříjemné!

Dodatečné funkce jsou jen základní. Sleep – Spánek (10-90 min.) – je vytažena na ovládací panel, budík najdete v menu a pokud ho chcete využít, musí být rádio připojeno do sítě jinak se ani nespustí. Přijímač není lokalizován do češtiny ani do slovenštiny a i když má v menu uvedeno, že hodiny a datum můžete aktualizovat z jakéhokoli zdroje, typicky u Bluetooth to neplatí. A protože nemá zálohování hodin, pokud ho do tohoto režimu zapnete, hodiny nenaběhnou. A když jsme u toho, druhým zásadním problémem přijímače (pokud abstrahujeme od některých potíží zřejmě jen u tohoto kusu) je i to, že chybí funkce AMS. To sice obejdete laděním po jedné stanici a následným uložením (klasická hlavoruční dřina), ale samozřejmě to po převozu na nové místo není ono nemluvě o tom, že u VKV je třeba vědět frekvenci, jinak naladění „té vaší“ stanice může trvat dlouho.

Zálohu hodin obejdete také, protože se stačí z Bluetooth přepnout na VKV nebo DAB a po chvíli automaticky naběhnou. Nicméně… na Bluetooth se hodiny neobjevily ani po deseti a více minutách provozu, takže se dá říci, že se neobjeví nikdy a na obrazovce pouze blikají a říkají, „nevím co mám dělat, tohle neumím“.

Je jasné, že něco takového by značka jako Technisat neměla ani naznačovat!

Skvěle vymyšlená „akumulátorovna“!

Jak bylo řečeno, základní akumulátor je uvnitř pevně, pod odklopným víkem najdete adaptéry pro přídavné akumulátory řad Bosch Professional, DeWalt a Makita. Každý adaptér je označen počátečním písmenem, takže si ho nespletete. Chybí nám například Metabo a výbornou vrtačku této značky používal pro montáž oken Hoco otec autora (nakonec skončila u mě…), ale Technisat tohle jistě dělá pro své majoritní trhy , takže se výběru nemůžeme divit. Všechny značky akumulátorů se nicméně využívají i v Česku a díky sousedovi si autor byl schopen zapůjčit akumulátor Makita a v praxi ho vyzkoušet. Vše bylo velmi snadné, takže z krytého prostoru přijímače vytáhnete adaptéry, najdete ten svůj a protože právě zde jsou také dva napájecí kolíky (trny) na ně akumulátor na adaptéru zastrčíte. S výhodou se pak v případě Makity vedle vešly i zbývající dva adaptéry a kryt šel uzavřít.

Dobíjení vnitřního akumulátoru probíhalo za provozu (přídavný nezkoušen, k tomu je ale vlastní nabíječka), takže bylo rádio zapnuto, displej nastaven na maximální jas (regulovat ho jde ve třech stupních, vypnout ho nelze) a hlasitost jela asi na polovinu. Dobíjení bylo například zapnuto v 11:00, o hodinu i dvě později byl, podle ikony ukazatele, akumulátor zaplněn ze třetiny, ale nakonec se nic nezměnilo ani do asi 18:00 hod.

V jiném případě bylo plně dobito za asi 2,5 hod., ale jak vidíte, tohle příliš spolehlivě nepracuje a jistě půjde jen o problém zapůjčeného kusu. Bohužel co už nebude, je špatné ohlašování dobíjení – na displeji se totiž v malé ikoně stavu akumulátoru objevila pouze jakási šňůra se zásuvkou, a to bylo vše. Abyste zjistili stav dobití, bylo třeba vytáhnout nabíječku z 230 V. Teprve poté se stav akumulátoru ukázal a tohle by se takovéto značce stát nemělo!

Základní VKV/FM, o něco lepší DAB

U VKV, jak už bylo řečeno, chybí funkce AMS, která proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti podle nastavení (silné, nebo všechny, zde po instalaci nastaveno „jen silné“). AMS přitom například má i velmi levné a velmi kvalitní rádio Technisat Techniradio RDR (doporučujeme…). Vedle volby pro ladění u VKV pak najdete už jen jednu další, totiž stereo nebo vynucené mono. To může pomoci při problémech s kvalitou signálu.

U DAB chybí možnost seřazení stanic ve vytvořeném seznamu kanálů. Je tu tak především manuální ladění a smazání už neaktivních kanálů ze seznamu, Prune. Seznam stanic, které jsou k dispozici se samozřejmě – stejně jako jinde u DAB – vytvoří vždy automaticky.

Pozic pro stanice je vždy 20, ukládání do paměti je u obou tunerů stejné, takže u čísla 1 a 2 stačí jen tlačítka na ovládacím panelu déle podržet, pokud chcete uložit číslo 3 a dále, objeví se – opět po delším podržení – nabídka všech paměťových míst. Vy si následně můžete zvolit to, které požadujete, a stanice jde uložit klidně i na přeskáčku.

Jak vidíte, tady je chování bezchybné a odpovídá stylu, který mají poslední výrobky Technisatu. I tohle by chtělo držet jako standard!

Technisat Digitradio 231 OD a akumulátor Makita. Uvnitř možná vidíte dva trny na které se přes adaptér nasazuje. Vpravo je pak pod krytkou místo pro uložení napájecího adaptéru. Skvěle! Foto: autor

Jaké je? Něco málo chybí, ale jinak výborné

Oficiální parametry pro provoz hovoří o rozsahu teplot 0 až 40 °C a nekondenzující vlhkosti vzduchu 5-90 %. Nicméně rádio bylo v rámci testu poněkud odvážně provozováno asi dvě hodiny při – 3 až – 5 °C a poté ponecháno venku přes noc při asi – 6/7 °C. Druhý den dopoledne bylo vyzkoušeno a k naší spokojenosti pracovalo. Pak bylo přeneseno do pokojové teploty a ponecháno pro aklimatizaci bez zapnutí přes noc. Tohle bychom ovšem při běžném provozu, s ohledem na udávané provozní podmínky, nedoporučovali. I když jsme v odolnější kategorii, nepleťte si to s nějakou extrémní odolností nebo dokonce odolností vojenskou. Nicméně je pravdou, že při ceně 4.599 Kč by alespoň teplotní rozsah směrem dolů měl být níže a měla by tu být alespoň minimální odolnost proti pádu.

K nespolehlivému dobíjení nemá smysl se vyjadřovat. Jde nepochybně o problém kusu už jen proto, že někdy se rádio dobilo do plna, jindy pouze do zhruba třetiny. A to samozřejmě není v pořádku. Výborné naopak je, že dodatečný akumulátor (nevíme jak ostatní, ale u Makity to platilo) se neumísťuje vně, nýbrž dovnitř a kryt jde navíc zaklapnout, což je i z hlediska provozu důležité.

((Technisat Digitradio 231 OD – LCD tlumení_2.jpg))
Displej jde sice utlumit, ale bohužel nejde vypnout nebo nějak uspat. Za provozu tak neustále svítí.

Hodnocení

  • PRO: design, včetně gum, výborně vymyšlené napájení dalšími akumulátory a úschova jejich adaptérů uvnitř rádia, uschovat lze i napájecí zdroj, slušný výkon zesilovače, výborné ovládání, až na…
  • PROTI: …tlačítko Mode, nízký teplotní rozsah pro používání (pouze od nuly výše) a žádná udávaná odolnost proti pádu, špatná signalizace dobíjení, displej nelze za provozu vypnout, chybí funkce AMS a zálohování hodin