Veřejnoprávní televize v České republice a na Slovensku krátce po sobě zruší třetí programy, které vysílaly původní tvorbu a zábavu z archivu. Slovenská Trojka ukončila vysílání o půlnoci na 1. prosince, ČT 3 tak učiní na Silvestra.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) ukončil vysílání programu Trojka, který byl obnoven teprve v roce 2019, tuto středu 30. listopadu. Krok byl už dříve deklarovaný novým ústředním ředitelem RTVS Ľubošem Machajem, který považuje archivní kanál za nadbytečný. Trojku jakožto archivní program pro diváky starší 60 let nechal pustit jeho předchůdce Jaroslav Rezník a našla si řadu diváků. RTVS na tento kanál umístila řadu zábavných pořadů z doby komunismu, ale také seriály, včetně těch, které vznikaly pod hlavičkou Československé televize. Zároveň si tím uvolnila ruce při programování stanic Jednotka a Dvojka, kde se dříve tyto archivní pořady objevovaly.

ČT 3 končí! Česká televize ji vypne na konci roku

Obdobně vyřešila otázku vysílání archivních pořadů Česká televize, která svůj program ČT 3 spustila v roce 2020 jako pomoc seniorům v době začínající pandemie koronaviru Covid-19. Původně měl tento program vysílat jenom rok, později jej ale ČT zařadila napevno mezi svoji programovou nabídku. Nabízí na něm oblíbené zábavné pořady, záznamy koncertů, staré původní seriály, televizní inscenace a filmy. Často i takové, co se na obrazovce ČT dlouho neobjevovaly, protože za jejich vysílání musí ČT interpretům platit reprízné. Program ČT 3 má skončit o půlnoci na 1. ledna kvůli špatné finanční situaci Kavčích hor, které marně čekají na navýšení koncesionářského poplatku.

ČT zásadně přiškrtí program Vypnutí kanálu ČT 3 bude jen začátek