Druhý lineární televizní kanál pro pozemní digitální vysílání spustí na Štědrý den provozovatel křesťanské TV Noe, ostravská společnost Telepace.

Program Noe+ není tak úplně nový, Telepace jej od roku 2020 provozovala již na internetu a prostřednictvím HbbTV ho mohli naladit diváci TV Noe v celoplošném multiplexu 23. Nyní se ale Noe+ poprvé objeví v terestrickém vysílání jako samostatný program, k němuž provozovatel získal licenci od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Objeví se v pozemní Regionální síti 8, kterou provozují České Radiokomunikace (CRA) a také v pražské Regionální síti 12, jejímž operátorem je společnost Czech Digital Group, dceřiná firma CRA. Telepace navíc zmiňuje, že v budoucnu by se Noe+ měla objevit v celoplošném vysílání DVB-T2.

„Začneme vysílat 24. prosince v 8.00 hodin ráno a budeme s vámi každý den až do půlnoci. Od Štědrého dne až do svátku Křtu Páně se můžete těšit na speciální vánoční program. Od druhého lednového týdne vám pak nabídneme programovou skladbu, která doplní vysílání hlavního kanálu televize Noe,“ uvedl provozovatel na webu TV Noe. Stanice Noe+ ale nebude dostupná ze všech 18 vysílačů Regionální sítě 8. Vybrala si pouze šest z nich, které se nachází v krajských městech České Budějovice, Liberec, Olomouc, Pardubice, Plzeň a Ústí nad Labem. Celkem tak pokryje polovinu ze 14 krajských měst, pokud počítáme i Prahu.

Televize Noe zítra spouští druhý kanál Noe+ přes HbbTV

Na satelitu se TV Noe vrací k SD rozlišení

Z programového schématu Noe+ vyplývá, že nová stanice bude fungovat zejména jako reprízový a archivní kanál TV Noe, který nepočítá s premiérovými pořady. Fakticky tak půjde o něco jako Nova Gold, kde se také opakují starší pořady TV Nova. Do budoucna ale počítá i s výrobou nových pořadů. „Programová skladba je složena z nové výroby pro Noe+, archivu pořadů odvysílaných v TV Noe, z nakoupených licencí pro program Noe+ a sdílením licenčních práv programu TV Noe,“ upřesnil provozovatel. Mimo vyjmenovaná města diváci Noe+ naladí prostřednictvím internetu na adrese www.tvnoe.cz a v HbbTV programu TV Noe v celoplošném multiplexu 23. „Kabelové televize si budou RRTV žádat samy o rozšíření svých licencí,“ upozornil provozovatel.

Od Nového roku pak Telepace provede i jednu méně populární změnu na hlavním kanálu TV Noe. Na satelitu tento program přejde z vysílání v HD kvalitě do standardního rozlišení obrazu.