Začátek příštího roku 2023 bude ve znamení prezidentských voleb. Média a naše celoplošné televizní skupiny se na zpravodajský boom připravují nejméně od léta. Televize Nova již provedla před Vánoci zkoušku a technické testy svého exteriérového vysílání. S pohledy před kamerou a za kamerou vás chceme nyní seznámit.

Kampaň televize NOVA začne již v úterý 3. ledna. Do středy 11. ledna bude v rámci Televizních novin vysílat každý den medailonek jednoho kandidáta na prezidenta. Půjde o všech devět kandidátů, kteří byli registrováni Ministerstvem vnitra ČR. Jejich pořadí je určeno aktuálním průměrem (ke dni 18. prosince 2022) výsledků devíti předvolebních průzkumů renomovaných výzkumných agentur.

Na závěr kampaně Cesta na Hrad budou dvě debaty prezidentských kandidátů, které proběhnou v předvečer voleb. 12. ledna od 17:00 se představí 5 uchazečů  a ve 20:00 tři s nejvýše zařazeným umístěním, opět podle posledních průzkumů. Debaty budou kromě TV Nova a TN Live i na streamech na sociálních sítích.

Stream TN LIVE, který kromě internetu si mohou diváci naladit na HbbTV pomocí červeného tlačítka, nebo přes placenou službu VOYO, začne o hodinu dříve s Lukášem Richtárem a budou se v něm střídat významní hosté se vstupy z exteriéru s volebními průběžnými výsledky.

Průběžné výsledky bude zpracovávat speciální technologie společnosti Ncam. Z technického hlediska to není jediná technologie, ale soubor různých technologií, které fungují ve spojení, s cílem posílit vnímání uživatele prostřednictvím počítačově generovaných informací. Skutečnost musí být spojena s virtuálním pozicí a kontextem, aby bylo možné poskytnout pochopitelný a smysluplný pohled. V podstatě se jedná o hardwarové a softwarové nástroje pro vytvoření rozšířené reality, které umožňují vkládat do živého reálného prostředí grafické zobrazení volebních dat, jak budou postupně z jednotlivých volebních obvodů známé.

Michal Kratochvíl, šéfredaktor zpravodajství TV NOVA, nám k celkové prezentaci řekl: “Průběžnými daty dokážeme dynamicky vplout kamerovým jeřábem do prostoru. Je pro nás důležité divákům nabídnout z Alšova nábřeží atraktivní lokalitu, chceme, aby si to užili a neměli jen čistá čísla, ale viděli, jaká je Praha v zimě krásná, možná poprášené domy sněhem na Malé straně, což by bylo romantické.“

V reálném vnější prostředí s Bárou Divišovou budou vsazeny virtuální sloupce s průběžnými výsledky, případně karusel se všemi kandidáty. Výsledky mohou být prezentovány celostátně po krajích či po městech a je možno zajít i na konkrétní volební okrsky. Ústředním bodem kontinuálního volebního vysílání bude velké studio na Barrandově, kde průvodce pořadem Rey Koranteng bude mít centrální bod s diskusním panelem a hosty. Celý koncept prozradil Michal Kratochvíl: „Část rozhovorů na TN Live třeba začne na hlavním programu a potom se řekne, že další pokračování je na TN Live, kam si diváci, kteří mají HbbTV mohou na další pokračování streamu přeladit. Budeme nabízet dva obsahově odlišné pořady, aby si divák mohl vybrat buď lineární plnoformátové zpravodajství nebo zajít více do hloubky na streamu z našeho internetového studia“.

„Kontinuální volební vysílání začíná v jednu hodinu na Nově, ještě za denního světla, ale už ve dvanáct hodin na TN live, které bude využívat stejné venkovní prostředí a na Barrandově naše druhé malé internetové studio. Jak se bude postupně stmívat, tak se venkovní prostředí bude přirozeně měnit“,  doplnil Michal Kratochvíl.

V plánovaném uspořádání je velmi důležitá komunikace mezi studiem na Barrandově a přenosovým vozem na Alšově nábřeží, který je doplněn nezávislým zdrojem elektrické energie z dieselagregátu.  Data z Českého statistického úřadu jsou dvěma oddělenými datovými linkami vedeny do sídla televize a končí na dvou vzájemně jištěných serverech a jsou k dispozici i ve studiu. Spojení bude zabezpečeno pomocí pronajatého vysokokapacitního optického spoje, s možností přenosu obousměrného videa a audia. Kromě toho tento spoj přes dva kanály internetu dodá data výsledků pro virtuální engine Ncam na Alšovo nábřeží. Samozřejmě nebude chybět čtyřdrátové dorozumívání pro hladké režisérské a produkční odbavení mezi exteriérem a řídícím studiem.

Všechny neoznačené fotografie:  autor