Nové modely televizorů z kolekce pro sezónu 2023/24 odhalil na veletrhu v Las Vegas největší světový výrobce. Jeho skutečné „LED televizory“, tedy systém obrazovky MicroLED, se po pěti letech od uvedení dostal na velikost pouhých 50 palců, stále je modulární a stále z něj poskládáte třeba televizor do „U“.

LCD a OLED? Dobrá! Jsou s námi spoustu let, zejména v prvním případě, ale obrazovky bez podsvícení složené z miniaturních žárovek LED, ze kterých je vytvořen bod ve stylu RGB, to je panečku jiná káva!

Nová technologie obrazovky (foto i v úvodu) byla uvedena v roce 2018 a poslední dva, tři roky se hovoří o možnosti dostat ji do běžné praxe pro samozřejmě patřičně movité domácnosti. Ty navíc nyní – jak se zdá – nebudou muset mít ani extra rozměrné obýváky, protože co je to televizor s úhlopříčkou 50 palců, tedy 127 cm?

Nic, skoro nic!

Samsung MNA110MS1ACXXH: první televizor s obrazovkou MICRO LED na českém trhu za 4 miliony

 

Unikátní MicroLED na doma (pokud jste bohatí, nebo hooodně šetříte : )

Samsung MicroLED pro rok 2023 míří i do domácností a překvapením je především to, že se podařilo snížit minimální velikost úhlopříčky na až neuvěřitelných 50″ (127 cm). Můžete mít ale také 63″ (160 cm), 76″ (193 cm), 89″ (226 cm), 101″ (257 cm), 114″ (290 cm) a 140″ (356 cm), což už je pro spíše profesionální nasazení (takové menší plátno).

Připomínáme, že MicroLED mají modulární konstrukce (více zde), bezrámový design a výsledkem je tak možnost vytvořit různé pravoúhlé tvary („T“, „U“, apod. – viz odkaz) a poměry stran (i na výšku). Pochopitelně se také z modulů dají poskládat různé velikosti, resp. úhlopříčky a tady to bude omezeno spíše „marketingovým posláním“.

Unikátní LED Wall v CNN Prima News přímo září. Pracuje totiž se zcela novým principem obrazovky

Jaké další televizory Samsung ukázal?

LCD (Neo QLED) 2023 mají mít opět rozlišení Ultra HD (4K) a 8K, podsvícení tradiční, tedy s LED, nebo i s Mini LED (plošné) a nově je tu také vyspělejší 14bitové zpracování barev, což potěší nejen fajnšmekry. Některé přijímače (mj. The Frame) opět můžete otočit na výšku, a to se speciálním držákem na zeď nebo motorickým podlahovým stojanem, kde to jde dělat operativně.

Samsung LSP9T The Premiere nabídne projekci ve 4K z velmi krátké vzdálenosti

Proslulé designové přijímače nebudou chybět ani letos. Připomeňme si, že jde o řady Sero, Serif a Frame (à la obraz), později k nim přistoupil i laserový projektor The Premiere s projekcí na velmi krátkou projekční vzdáleností (co je to). Ten bude letos ve variantě Ultra HD (8K) a podle toho se má i jmenovat – Samsung The Premiere 8K.

Výrobce také ohlásil, že maximální úhlopříčka, kterou s ním vytvoříte, je 150 palců, tedy 381 cm, a nalézt takovou stěnu v běžné domácnosti už dá fušku!

Jaký je Samsung The Freestyle? Mobilní projektor hodně překvapil

Další vychytávky

Miniaturní projektor The Freestyle (test předposlední verze vidíte výše) má být v modelu 2023 obohacen o pozoruhodnou možnost propojení dvojice takovýchto zařízení. Výsledkem prý má být možnost sledování obsahu s poměrem stran 21:9 a tohle tady ještě nebylo.

Samsung SmartThings bude mít nové možnosti. Tuto platformu značka hodně podporuje a dočkali jsme se už všeho možného, včetně hodně složitého softwaru, což se snad změní. Letos má být hub, rozbočovač k připojení a ovládání takovýchto zařízení s protokoly Thread a Zigbee, zabudován přímo do některých produktů. Do jakých, to Samsung zatím neupřesnil, ale je pravděpodobné, že půjde i o televizory. Tady by to skutečně dávalo smysl.

Firma rovněž oznámila další ekologické aktivity, včetně jednodušších obalů, kterých jsme se zatím v Česku nedočkali i když sliby byly. Samsung tak u modelové řady TV 2023 hodlá nahradit 20 % podpůrných částí dálkového ovladače recyklovaným plastem pocházejícím z oceánů (výborně!) a hodlá v hlavních částech napájecí desky použít recyklované hliníkové plechovky (skvěle!) a měděné prvky. Obaly TV mají být menší (to může být hodně ošemetné) a mají mít jen nezbytný potisk, což je nepochybně správně. Na místo plastové pásky se bude používat papírová a i to lze kvitovat s povděkem. Přivítali bychom ovšem ještě náhradu vnitřního polystyrenu o kterém však zaslaná tisková zpráva nehovoří.