Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Poslanecká sněmovna se budou zabývat aktivitami člena RRTV Daniela Köppla, který vystupoval jako zástupce marketingového týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

„Předpokládám, že kampaň bude podobná jako doteď, budeme se snažit držet mírný tón,“ uvedl pro sobotní Události České televize Daniel Köppl, kterého ČT titulovala jako člena marketingového týmu Andreje Babiše. Vystoupení neušlo pozornosti Pirátské strany, ale i řadě diváků, kteří se zajímají o média. Daniel Köppl je totiž zároveň členem RRTV a ze zákona nesmí vystupovat ve prospěch politických stran a hnutí. Sám Köppl později vyloučil, že by pracoval pro Andreje Babiše a uvedl, že je poradcem místopředsedy Babišova hnutí ANO Karla Havlíčka. Ani to však nevylučuje porušení zákona.

Problém je i v tom, že pokud se Daniel Köppl aktivně podílí na prezidentské kampani Andreje Babiše, podporuje tím i jednoho z provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání, což je také v rozporu se zákonem. Do Babišovy mediální skupiny totiž patří celoplošné komerční Rádio Impuls a televizní skupina Óčko. Předseda RRTV Václav Mencl již pro Seznam Zprávy potvrdil, že se Rada bude situací zabývat na svém dalším zasedání příští úterý a nechá si vypracovat právní analýzu. Na Radu totiž přišel občanský podnět. O tom, že Köppl porušuje zákon, je přesvědčena senátorka Miroslava Němcová (ODS) i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Pracuji pro sněmovnu“. Ta to ale neví

Daniel Köppl se začal sbližovat s hnutím ANO po odchodu z vydavatelství Empresa Media patřící Jaromíru Soukupovi. V něm působil nejprve jako šéfredaktor časopisu Marketing a Media a později ředitel redakcí a klíčový manažer celého vydavatelství. V roce 2020 však Empresu opustil a přešel na ministerstvo zdravotnictví vedené hnutím ANO, které se tehdy potýkalo s komunikačními problémy během začínající pandemie Covid-19. V červenci 2021 byl Köppl navržen hnutím ANO na člena RRTV a zvolen Poslaneckou sněmovnou do tohoto regulačního orgánu. O měsíc později se stal ředitelem komunikace na ministerstvu zdravotnictví, kde setrval až do sněmovních voleb, které proběhly na podzim 2021.

Po odchodu ANO do opozice zůstal Köppl úzce spjatý s hnutím a podle svých slov začal pracovat jako asistent Karla Havlíčka, přičemž měl být zaměstnancem Poslanecké sněmovny. Jak však zjistil Seznam Zprávy, Köppl není veden jako asistent žádného poslance. Na to Daniel Köppl reagoval slovy, že je poradcem místopředsedy Poslanecké sněmovny a hnutí ANO Karla Havlíčka.

Štítky