Máme tu pro vás dvouměsíční zkušenosti s televizorem se zcela přepracovaným uživatelským rozhraním označovaným jako UR/UI 2022 (User Interface), které řádně zamávalo s přístupem k funkcím, včetně aplikací, i používáním televizoru jako takovým. Toto UR najdete v celé letošní kolekci.

V loňském roce zhruba v tomto čase jsme vám nabídli dlouhodobý test televizoru Samsung QE65Q70A, který byl ovšem vybaven původním uživatelským rozhraním (UR), které na obrazovce snad vždy krásně doplňoval navolený televizní kanál nebo třeba video z nějaké IPTV/VoD. Rozhraní bylo přehledné, jasně uchopitelné a mělo tah na bránu. Nové pro TV 2022 nemá ani jedno z toho, a to ani po roce od uvedení a řadě provedených aktualizací. O to ale nejde.

Líbí se vám Neo QLED televizor Samsung QE55QN85B? Kupte si ho hned teď za výhodnou cenu!

Jde o to, jaké pocity v nás zanechal dlouhodobý test přijímače, který je jím vybaven, konkrétně Samsung QE55QN85B, a zda jsme se s ním při skoro každodenním provozu sžili. Televizor jako takový přišel, v době přípravy tradiční recenze, na 29.990 Kč a nyní se dá pořídit od asi 20.990 Kč (akce), obvykle za nějakých 23, 24 tisíc korun. Jak vidíte jsme zhruba v nějaké vyšší střední třídě. Obrazovka je LCD (QLED) a je tu i plošné podsvícení typu Mini LED.

Odkaz na původní recenzi s charakteristikou a dalšími údaji, včetně parametrů, vidíte níže. Ostatně ten hlavní důvod, proč jsme se na výrobce obrátili s prosbou o dlouhodobou zápůjčku je hned zkraje – v titulku. Tady můžeme s radostí konstatovat, že firmware byl dotažen podstatně dále i když něco málo ještě chybí. I k tomu se dostaneme.

Samsung QE55QN85B Výborný obraz, ještě nedotažený firmware

Stručně: co chybělo, co potěšilo

  • Bezchybná stabilita, výrazné vylepšení dříve problematického firmwaru (skoro celou dobu zkoušeno na verzi 1304), spolehlivý chod. Méně spolehlivý už byl náběh do naposledy používaného režimu, kdy někdy kratší, někdy delší dobu trvalo, než v případě použití IPTV/VoD přijímač naběhl (někdy ale také nenaběhl – viz dále). Pokud byl televizor vypnut na živém vysílání, problém nebyl a tady se tento režim objevoval po zapnutí spolehlivě. Mějte však na paměti, že tady záleží i na vašem směrovači, routeru, a na vaší domácí bezdrátové síti jako takové. Po zapnutí jde pochopitelně o co nejrychlejší napojení na internet bez hlášení typu „síť není k dispozici“.
  • Citelně nám chybělo vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku a také lepší (rychlejší, snazší, operativnější – dosaďte si) vyvolání menu nastavení a přístup k serveru na domácí počítačové síti LAN, resp. i k USB médiu. Tady jsou jednoznačné rezervy, ale to vyžaduje také dotažení filosofie UR 2022.
  • Potíže jsme měli s nejednoznačeným způsobem vyvolávání barevných tlačítek v aplikacích HbbTV a například i Lepší.TV.
  • I když byl televizor připojen k domácí síti (tzv. meshový směrovač Wi-Fi), někdy mizela ikona serveru a platilo to i v okamžiku napojení TV přes Ethernet (LAN).
  • Hned po instalaci byly problémy k prvotnímu připojení k tržišti aplikací Samsungu. Čekání na zaslání potvrzovacího kódu se protáhlo na několik dnů během kterých nebylo možné používat část zvanou Smart TV. Následně už byl přístup bez problémů. Šlo zřejmě o nějakou anomálii, výrobce prý nemá v tomto směru žádnou reklamaci.
  • Potvrdilo se vynikající chování v okamžiku zrcadlení obrazovky z mobilu i při práci se skvělým (!) obousměrným Bluetooth Audio a tohle jsou hodně silné zbraně Samsungu. Na rozdíl od valné části konkurence jede audio výstup z mobilu bezproblémově, při zrcadlení obrazovky pak nepotřebujete hledat kompatibilní aplikaci, jako u Google Chromecast, ale klidně se využije i obecného Wi-Fi Miracast. Typicky fotky tak máte při promítání na obrazovce v cuku letu!
  • Usadilo se EPG, tedy programová nabídka, která měla problém s přechodem na další den/dny (foto hned níže).

V EPG sice stále není přechod na další dny ideální, ale stačí déle podržet šipku vpravo a záhy po nich skáčete. Jako na snímku z pátku na středu…

Zkušenosti z dvouměsíční praxe

Nyní se na některé body podívejme blíže.

Po instalaci se namátkovým zkoušením několik dnů nepodařilo televizor připojit k tržišti aplikací Samsungu. Ze „Smart TV“ tak byl „částečně chytrý televizor“ u něhož chybí aplikace, ale můžete použít zejména HbbTV, které na zmiňovaném problému naštěstí nezáviselo. V našem případě jsme to vyřešili tak, že jsme k televizoru připojili výborný multimediální přehrávač Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9, test), ale #jetonahlavu. Kód pro tzv. dvoustupňové ověření totiž někdy přišel třeba za půl dne (pak už pochopitelně nebyl v platnosti) jindy nedorazil vůbec.

Jasnou zprávou je dotažení firmwaru a výtku bychom v tomto ohledu měli asi jen jedinou, totiž k náběhu do posledního používaného režimu, což nebylo stoprocentní, ale i tady se situace několikrát vylepšovala a bylo to vidět. Nicméně po nějaké aktualizaci televizor, při ukončení v živém TV vysílání, chvíli nabíhal na domovskou obrazovku do malého náhledu, ze kterého se po čase stal celoobrazovkový. Tady ale také záleží na nastavení, protože volbu jde v menu ovlivnit. Tady si zkrátka musíte trochu zaexperimentovat a možná v tom nemá zcela jasno ani výrobce. Nicméně pokud byl nastaven start na poslední použitou aplikaci a ta si potřebovala sáhnout na internet, stávalo se někdy, že se televizor spustil do černé obrazovky, která nezmizela ani po více než minutě. Televizor byl někdy v tomto okamžiku připojen přes Wi-Fi, jindy ale kabelově. Tady zjevně firmware ještě dotažen není i když, jak už bylo řečeno, záleží na spolupráci s danou infrastrukturou domácí sítě a připojení k internetu.

Druhou věcí je to, že si autor stále nezvykl na nové uživatelské rozhraní, a to má za sebou, vedle tohoto dlouhodobého testu, i nějakých deset testů dalších přijímačů. Vodorovné pruhy à la Android TV, které vám naběhnou na domovské obrazovce a jejichž použití je podle nás pro Samsung jen potupou, nezmizí ani při nepoužívání, například Youtube, klidně i tři neděle a nejdou odstranit ani manuálně.

V průběhu testu byl stálý problém se ztrácením (a umístěním) ikony serveru domácí sítě (LAN). Jednou na domovské obrazovce přítomna byla a následně dokázala třeba na 14 dnů zcela zmizet. Přitom počítač na stejné domácí síti byl prakticky vždy přítomen, ale tady to může mít i jiné příčiny, třeba potíže s DLNA. Také hodně vadí to, že Samsung server neumístil v kategorii Média (zřejmě je za ně nepovažuje), ale z nepochopitelných důvodů ho stále má – včetně paměti připojené přes USB –- v části Menu (nastavení). Tady skutečně nemá co dělat ani server, ani jiné médium na LAN a dokonce ani prostá USB paměť. Přesunutí by si ostatně zasloužila celá položka s připojenými zařízeními.

Ani po zhruba roce od uvedení UR 2022 nevidíme, že by na hlavní domovskou obrazovku prošel účet HBO Max (tahle aplikace je ale ve srovnání s HBO GO výrazně horší), u Disney+ to už problém nebyl. Nicméně i s HBO Max pracujete z pruhů bez nutnosti dalšího přihlašování k aplikaci. I když se ale po vstupu do VoD (on-line videotéky) neocitnete na vybraném pořadu, nýbrž na výběru účtu pod kterým chcete HBO Max provozovat.

Po celou dobu testu si autor nebyl schopen řádně zvyknout na problematické a nejednoznačné vyvolávání barevných tlačítek. Ty se neobjevovaly sofistikovaně jasným sledem stlačení, ale někdy tak a jindy onak. A to se bavíme o stále stejné verzi firmwaru, poslední, která byla u přijímače k dispozici a která tu vydržela skoro po celou dobu zkoušení (viz výše). I zde se ale situace v průběhu roku 2022 měnila pomalu s každou aktualizací firmwaru a teď pochopitelně mluvíme i o dalších přijímačích značky.

Po instalaci nezapomeňte na volby v nic neříkající části „Všeobecné informace a ochrana osobních údajů“. Tady jsou – jak vidíte – například volba startovací obrazovky a nastavení inteligentního kalibračního režimu pro obraz a zvuk. Tohle je pochopitelně klíčové, ale můžete to lehce přehlednout.

Výborné aplikace

Bohatě byla ověřena funkčnost našich obvykle zkoušených aplikací, včetně Lepší.TV, HBO Max, Skylink Live TV, SledovaniTV a Disney+. Vše proběhle většinou včetně nějaké aktualizace (tady bylo chování aplikací různé, podle nastavení výrobce), běh byl prakticky vždy bezproblémový a spolehlivý. Trochu nevyzpytatelně se někdy chovalo snad pouze Youtube, ale vždy se nakonec usadilo. Na tuto aplikaci je ale třeba dávat vždy velký pozor a teď narážíme na její tendenci zvyšovat spotřebu TV v pohotovostním režimu.

U Lepší.TV se v průběhu testu projevily některé změny, ostatně právě na tomto televizoru byla zkoušena i nová verze Lepší.TV Max (test), takže video služba byla prověřena ještě důkladněji než jiné. Mimochodem zajímavé bylo sledovat chování nových pruhů jednotlivých video služeb na domovské obrazovce Samsungu, ale to je na jiné povídání. Nicméně někdy v průběhu testu se i z těchto pruhů dal provést přímý vstup do video služby IPTV/VoD, což sice může být příjemné, ale nebylo to příliš sofistikované.

Kompletní oficiální seznam všech dostupných aplikací nejen pro televizory Samsung 2022 najdete v samostatném článku.

Jaký byl, resp. jaký nyní je?

Rozhodně s vynikajícím obrazem a někdy s až výborným zvukem a na to je u vyšších modelů Samsungu spolehnutí a vlastně vždy, když jsme testovali televizor se špičkovou obrazovkou LCD (QLED), také bylo. Tohle je vrchol současné nabídky LCD a tady se podle nás nespletete.

Hned po nainstalování věnujte pozornost – a to platí po koupi jakéhokoli televizoru Samsung 2022 –Menu nastavení a části s podivným názvem „Všeobecné informace a ochrana osobních údajů“. Zde jsou totiž i věci, které s uvedeným mají jen málo společného, nebo dokonce nic. Tady najdete tři veledůležité volby: „Nastavení inteligentního režimu“ (zda se má obraz a zvuk optimalizovat podle vašich podmínek), „Úspora energie a řízení spotřeby“ (mj. stav akumulátoru v dálkovém ovladači) a „Volba úvodní obrazovky“ (tady je třeba trochu zkoušet, ale vyplatí se to).

Tohle všechno jsou vynikající a hodně potřebné volby, které ovšem měly být umístěny zcela jinde!

Co si představujete při vyslovení jména „Samsung“ netušíme. Po dlouhodobém vyzkoušení nového uživatelského rozhraní si autor představuje především to a na mysl se mu dere i slovo „horší“.

Učit se ovládat UR 2022 nemusíte, pochopit a smířit se s ním je už jiná. Zvyknout se na něj sice dá, ale řadu věcí jako běžní uživatelé prostě vidíme jinak. Zatímco dříve byla s televizory Samsung radost pracovat a skoro vše bylo logické, jasné a přímé, nyní je tomu jinak a je otázkou, zda se to někdy vůbec usadí. O tomhle ale nerozhoduje tak malý trh, jakým je Česko, potažmo Slovensko. To by musel dát najevo trh upodstatně, ale podstatně větší a nejlépe dva, tři.

Nicméně za nás úvodní obrazovka zeje poloprázdnotou, sekce Média nezahrnuje všechna média a v menu nastavení je část s volbami, jejichž zařazení jednoduše nepochopíte a spíše vyjadřují bezradnost návrhářů rozhraní (a těch, kteří to schválili). Ostatně o dost lépe už to vyjádřil Neruda. Na tohle by ale spíše sedělo: „Jak dál?“ Tvrdošíjně se držet něčeho takového, což dokazuje řada aktualizací prostředí v průběhu celé doby od jeho uvedení, nebo jednoduše udělat to, co měl Samsung udělat už na začátku: dát prostě uživatelům vybrat. Skvělá je ostatně v tomto ohledu internetová Lepší.TV, která má, podle nás, nejlepší ovládání ze všech IPTV na trhu. Stačí když Samsung nakoukne do Nastavení.

Hodnocení (upraveno vzhledem k aktuálnímu stavu)

  • PRO: výborný obraz i resamplování za prakticky všech okolností, možnost ovlivnit co se vám má po spuštění televizoru objevit na obrazovce, stále výtečné režimy Multi View a PiP, skvělé zrcadlení i obousměrné Bluetooth Audio
  • PROTI: horší práce s barevnými tlačítky, nové UR/UI 2022 se zhoršenou ovladatelností (ve srovnání s TV 2021), nelze vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk, možné potíže s identifikací zařízení na domácí síti LAN