Malý přijímač s úhlopříčkou 24 palců, tedy 61 cm, byl umístěn na zbrusu nový držák a zbrusu nové místo – do kuchyně. Anténní svod je dále, takže zkoušení TV vysílání tentokráte probíhalo výhradně přes aplikace internetových televizí Lepší.TV a SledovaniTV. Zapojen do něj byl i multimediální server Synology DiskStation DS414j a následně například i Voyo a nově uvedená aplikace, Disney+.

Za současných asi 4.400 Kč, při regulérním testu 4.600 Kč, představuje televizor s rychlým a spolehlivým operačním systémem Vidaa ve verzi U4.1 velmi levné, avšak kvalitní řešení „Smart TV“ v podstatě kamkoli. Tedy spíše „kamkoli“. Přijímač totiž nemá napájení 12/24 V a do karavanu, či obytného vozu, by pasoval báječně. Tady se jede pouze přes 230 V.

Jelikož autor televizor v kuchyni používá často (nikdo za něj zpravidla neuvaří), řešil i dobu jeho náběhu a také obvyklé vypnutí různých zrychlujících funkcí vedoucích k vyšší spotřebě v pohotovostním režimu (a probouzení TV nad ránem), který ovšem energetický štítek EU neuvádí, protože „oni jsou na zásadní věci“ a také na hlouposti! I o tom tedy bude v tomto článku popisujícím více než dvouměsíční zkušenosti řeč. Odkaz na původní, tradiční test pak vidíte níže a v závěru tohoto článku najdete i finální hodnocení upravené s ohledem na dlouhodobé zkušenosti.

Strong SRT 24HE4203 Vidaa Stabilní platforma s výborným obrazem i cenou

Televizor, resp. daná verze o. s. Vidaa, není schopna po zapnutí automaticky spustit aplikaci ve které jste provoz přijímače ukončili a i když to vypadalo, že nějaké volby v tomto směru v menu jsou, žádná nefungovala. Po zapnutí se tak ocitáte vždy na daném TV tuneru nebo vstupu, kterým ovšem v tomto případě může být pouze A/V nebo HDMI. Na tlačítku Input dálkového ovladače totiž najdete i zrcadlení obrazovky z mobilu, tabletu, tzv. sdílení obsahu (dalšího) a případně třeba i server usazený na domácí síti LAN, což v našem případě představovalo zmiňovanou Synology DS414j.

Hluboko v menu můžete vypnout volbu pro rychlé, u Hisense by se spíše dalo říci „okamžité“ zapnutí. Pod ním vidíte volbu, která by měla pracovat s posledním stavem TV před vypnutím, ale na dané verzi firmwaru nebyla funkční. Foto + foto v úvodu: autor

Výchozí situace a rychlost spuštění televizoru

Jak už bylo naznačeno, televizor byl umístěn do kuchyně, byl bez anténního svodu a připojen byl výhradně přes Wi-Fi. Během zkoušení pak byla z úsporných důvodů učiněna opatření k co nejnižší spotřebě v pohotovostním režimu, která tu jsou naštěstí jasně viditelná.

Dodaný dálkový ovladač (infra, Bluetooth tu není) má jedno programovatelné tlačítko, které je bohužel hodně zapadlé a jeho hledání vyžadovalo čas i po měsíci zkoušení. Nahmátnout ho automaticky moc nejde, alespoň autorovi se na systém nepodařilo přijít. Nicméně je užitečné už jen díky své existenci a můžete si sem naprogramovat spuštění libovolné aplikace plus některé vstupy. Jít přes domovskou obrazovku však bylo ještě pomalejší, navíc není právě ideálně navržena.

Strong SRT 24HE4203 – dálkový ovladač uzpůsobený pro pobyt v kuchyni a vedle sporáku. V tomto ohledu posloužila skvělá vakuovačka Catler VS 8011 (test),  nakonec ale byl obal pro jistotu propíchnut špendlíkem. Foto: autor

Jak vidíte na snímku dálkového ovladače, programovatelné tlačítko se nachází mezi dvěma menšími a obklopeno rozměrnějšími pro vyvolání aplikací jako UEFA.tv. S výhodou sem tak byla většinou umístěna aplikace Lepší.TV, později i SledovaniTV a Disney+.

Pro vyzkoušení doby startu TV byly vypnuty všechny urychlující funkce, což v případě této nízké verze (U4.1) operačního systému Hisense Vidaa znamenalo zakázat volbu „rychlé zapnutí“ a dále – pro jistotu – byly rovněž zakázány i režimy probouzení po lokální síti. Čas zapnutí do tuneru byl kolem 20 s, pokud šlo například o vstup HDMI, bylo to podobné, možná o sekundu, dvě kratší. Naopak při tzv. rychlém zapnutí se televizor spouštěl prakticky okamžitě (necelé 2 s).

Udaná spotřeba v pohotovostním režimu, méně než 0,5 W, je nejspíše míněna bez rychlého zapnutí a určitě bez povolení probouzecích síťových režimů (WoL, WoWLAN). Pokud je totiž zapnete, spotřeba v pohotovosti zpravidla vzroste 3x nebo 4x (údaje jiných výrobců, včetně Hisense).

Ovládání přes aplikaci Hisense

Ovládání přes tradiční dálkový ovladač bylo popsáno u standardní recenze, tady se věnujme aplikaci Hisense Vidaa Smart TV přes kterou lze TV řídit také. Dlužno podotknout, že Hisense má u ní výborně popsáno co dělat, když něco nepracuje. Tohle abyste dnes často pohledali. V našem případě nějaký problém byl, ale vyřešilo se snadno (popis možných příčin se objevil sám) ovšem bavíme se o původní verzi se kterou zkoušení začínalo. Ta pracovala ze začátku naprosto bez problémů, a to jsme ani nebyli přihlášení k účtu u Hisense a televizor neměl – dokonce – ani zapnuto probouzení typu WoL.

Pak jednou přišla nová verze aplikace a vše bylo zcela jinak. Od tohoto okamžiku bylo nutné provést vše výše uvedené, navíc někdy se stalo, že se televizor přes aplikaci prostě nepodařilo probudit/spustit. A to ho autor dříve startoval z postele a než došel do kuchyně…

Možnosti aplikace a její design vidíte ve fotogalerii výše.

Pohodové domácí aplikace, bezproblémové zrcadlení z mobilu

Oficiální seznam aplikací pro chytré televizory 2022 najdete v samostatném článku. Tady u zmiňované verze o. s. Vidaa narazíte zejména na Lepší.TV, SledovaniTV, Disney+ a Voyo. Vyzkoušeli jsme všechny. Lepší.TV byla hlavní aplikací a jela v podstatě po celou dobu testu. Někdy ji zastoupilo SledovaniTV, hodiny a hodiny byly také věnovány oběma on-line videotékám, tu a tam i Youtube. V seznamu je ještě Antik TV ke které však nemáme přístup a Seznam (jen krátké ověření funkčnosti na „novoročním projevu“ ).

SledovaniTV má poněkud komplikované přihlašování. Pokud půjdete cestou zadání hesla a jména připravte se na to, že s výjimkou „vymazat zpětně“ (Backspace) tu není žádný posun po napsaném textu tak, abyste mohli překlep kdesi na začátku vymazat. Poskytovatel video služby také bohužel neřeší oznámení o vyčerpání počtu dostupných zařízení. Že by například uvedl „běžte k počítači a nějaké zařízení ze seznamu v části TV vymažte“, tak to nikoli. Navíc má dlouhodobě problémy právě s touto částí a jednou se tu tak na našem účtu objevuje povolené množství na 50 zařízení, jindy na pouhé dvě.

V průběhu testu se objevila – i pro tuto nízkou verzi o. s. Vidaa – aplikace Disney+ a tudíž byla také vyzkoušena. I ta pracovala k plné spokojenosti a bez jakýchkoli potíží. Škoda jen časově trochu náročnějšího zprovoznění, protože i když jde o novou aplikaci, používá starší způsob párování s aplikací v mobilu. Nestačí tedy jen spustit mobilní aplikaci ve které jste přihlášeni, naštěstí se nutné údaje alespoň vyplní za vás.

Aplikace v rámci upravené domovské obrazovky. Foto: autor

Jak vidíte, aplikačně je systém Hisense Vidaa nepatrně omezen a v našich podmínkách jde především o dvě video služby: o HBO Max, což je ovšem věcí HBO, které je od ukončení verze GO tak nějak „příliš živé“ (viz například zde) a o Skylink Live TV. Ta sice původně ohlášena byla, ale nakonec k dispozici nebude. Obejít to můžete zrcadlením obrazovky z mobilu, pokud tedy máte něco solidního, co to zvládne.

Zrcadlení bylo konkrétně zde dlouhodobě zkoušeno s telefonem Samsung S20 FE (Android 12), který autor používá jako hlavní, a fungovalo prakticky bez potíž. Jednou, možná dvakrát se stalo, že jsme se přes všechnu snahu nepropojili, ale problém následně v řádu hodin samovolně zmizel. Namátkově pak byl zkoušen i levný a slušný mobil TCL 30+ (test), mimochodem s výtečnou obrazovkou OLED. K našemu překvapení pracoval prakticky bez potíží, opět s asi dvěma výjimkami. Při jeho ceně ale není co vytknout a řekněme si rovnou – jen málokterý mobil pod deset tisíc korun (možná více) tohle slušně zvládá!

Televizor je v tomto okamžiku nutné, v menu vstupů a výstupů na tlačítku Input, přepnout do režimu „Sdílení obrazovky“ a pak se už jen pokusit napojit s kompatibilním mobilem. V tomto směru ještě jedna poznámka: přímé zrcadlení přes Google Chromecast, tedy přímo z přehrávaného video streamu zde není podporováno. V praxi to ale vůbec nevadí.

Pokud chcete výrazně snížit spotřebu v pohotovostním režimu, je třeba dbát na vypnutí voleb pro probouzení po lokální síti. To ale platí u všech přijímačů! Foto: autor

Jaký byl? Výborný

Strong SRT 24HE4203 s operačním systémem Vidaa potvrdil své kvality a zkušenosti z krátkodobého testu. Platforma byla stabilní a rychlá a v tomto směru jsme u čínského linuxového o. s. nenarazili na jediný problém ani po aktualizaci. Hisense Vidaa tak patří mezi to nejlepší co je k dispozici a svou rychlostí a spolehlivostí se může směle zařadit vedle toho nejlepšího co je už dlouho k dispozici, tedy Samsung Tizen. Tohle zjištění by mělo potěšit ty, kteří chtějí menší a levnější televizory, ale beze zbytku to platí i u těch rozměrnějších a momentálně dlouhodobě zkoušíme, zatím s vynikajícími pocity, i televizor Hisense 55U7HQ (klasický test zde).

Značka Strong zatím nabízí jediný přijímač s Hisense Vidaa a nemáme zprávy, že by se to v blízké budoucnosti mělo změnit. Tento model je v každém případě hodně povedený a slova o excelentním poměru cena/výkon rozhodně platí!

Jedním z největších kladů televizoru byla, při daném využití, možnost velmi operativně – a hlavně kdykoli, včetně aplikací IPTV/VoD – vypnout obrazovku a poslouchat pouze zvuk. To totiž zajistí prosté stlačením menu a příslušná volba, které je tu hned po ruce. Tohle je vlastnost všech nových TV Hisense a je to jen dobře (ještě by se hodil skutečný síťový vypínač).

Nakonec autor usoudil, že mezi zápory už nezařadí Wi-Fi jedoucí na pouze 2,4 GHz, protože při dané ceně a úhlopříčce to není rozhodující. Faktem ovšem zůstává, že pro ty, kteří se nacházejí ve více zarušeném prostředí to mínus být může.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon (!), překvapivý obraz a místy dokonce i zvuk (při montáži na stěně to tolik znát nebylo), spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, obrazovku lze kdykoli lehce vypnout a poslouchat jen zvuk (!), výborné EPG bez zvukového výpadku, excelentní řazení kanálů, HbbTV 2.0 (hodně malá úhlopříčka), často výborné ovládání, včetně programovatelného tlačítka na DO, ale s…
  • PROTI: …nešťastně zasuté mezi dalšími, málo přehledná domovská nabídka (Home) s ovládáním, které je zbytečně zdlouhavé