Malinkatá krabička vážící pouhých 110 gramů je obvyklé koncepce s externím zdrojem a naprosto minimální výrobou tepla, takže se prakticky nehřeje. Ostatně pasivní větrací otvory jsou pouze na spodní straně.

Verze Plus nahrazuje původní model, který se už neprodává a i kdyby se prodával, byla by volba jasná. Jsme u Android TV 11 a vysoká verze operačního systému (před tím desítka) je rovněž výhodou, protože dává naději na budoucí aktualizace a podporu. K tomu si připočtěte zejména plné rozlišení Ultra HD (4K), Wi-Fi 5 (co to je), vylepšenou podporu HDR a například také o něco propracovanější dálkový ovladač i když tady rezervy stále ještě jsou. Některé klávesy jsou nefunkční (DO se využívá i jinde), není tu žádné programovatelné tlačítko a chybí ta barevná. Nicméně je tu možnost rovnou vyvolat nastavení, a to je určitě pokrok.

Jinak známá značka multimediální centrum (MMC) pojala co do koncepce zcela tradičně a v ceně dostanete kabel HDMI, baterie do dálkového ovladače a také stručnou základní příručku v češtině, což je solidní.

Instalace, včetně řady domácích aplikací v základu

Jak bylo naznačeno, provedení přístroje je tradiční, tj. malá plastová krabička s externím napáječem odvětrávaná pasivně pouze ve spodní části. Konektor HDMI byl umístěn ve správné poloze a nikoli obráceně, ale i když tak byl odstraněn možný zdroj problémů, samovolné posouvání pochopitelně hrozí i tady. Tohle je bohužel naprosto obvyklé u všech řešení tohoto druhu, u těch s obráceným HDMI je to ještě o něco horší.

Instalace KM2 Plus je taktéž klasicky dlouhá a byla u Android TV popsána několikrát. Tady je třeba dodat, že v případě Wi-Fi se nemůžete připojit přes tlačítko WPS a že připojení ke knihovně aplikací Googlu lze opět udělat okamžitě nebo až později.

Mecool KM2 Plus – po zprovoznění je k mání řada aplikací instalovatelná automaticky. Foto: autor

Na závěr instalace byl nabídnut seznam řady lokálních či dobře lokalizovaných aplikací instalovatelných tak říkajíc na jedno kliknutí a opět jsme vybrali vše, co bylo k dispozici. Šlo mj. o HBO Max, Disney+, Lepší.TV, Skylink Live TV a SledovaniTV. Tohle nutně musí ocenit řada lidí a řekněme si rovnou – takto obsáhlá kolekce nebývá u zařízení tohoto druhu zvykem. A to ani u televizorů…

A ještě poznámka k tzv. společnému ovládání set-top boxu a televizoru přes HDMI (CEC). To bylo povoleno hned po instalaci, ale po napojení na zbrusu nový 4K televizor Hisense 55U7HQ fungovalo jen částečně a nakonec muselo být vypnuto. Více se o HDMI (CEC) dozvíte v samostatném článku.

Trochu vylepšené ovládání, ale…

Nevidíme ho ani tak na menu Googlu (tradiční hrůza), jako spíše na dálkovém ovladači. V běžných aplikacích IPTV/VoD si tak často vystačíte i když u funkcí vyžadujících barevná tlačítka máte většinou smůlu. Tedy bez dokoupení něčeho, jako bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini (výborná).

To je ale běžný stav věcí u boxů s Android TV, protože tento operační systém je zařízen na klasický ovladač televizorů, ale Google je klidně certifikuje i bez nich.

U Mecoolu najdete navíc, oproti běžnému standardu, tlačítko s ozubeným kolečkem, které vyvolávalo nastavení třeba i v aplikacích IPTV/VoD a v tomto směru pracovalo spolehlivě. Dále je tu tlačítko jakési záložky a „televizorku“, pod nímž bylo něco à la přepínání kanálů. Tato tlačítka měla nějakou funkci jen tu a tam a pokud ji měla, vždy vyvolávala v přehrávání videa časovou osu s případným osazením titulků, apod. Dálkový ovladač je zjevně víceúčelový, škoda, že tlačítka nejdou naprogramovat.

Jelikož – naštěstí – nejsme u Google TV, dá se domovská obrazovka, a aplikace na ní, slušně upravit podle vašeho přání. Kupujte, nebudou! Google TV Android TV vytlačuje, kde může. Foto: autor

Výtečná aplikační kompatibilita, problémy jen drobné

Jsme u Android TV, tedy u o. s., který najdete i u televizorů (nebo jste alespoň donedávna najít mohli – dnes jde spíše o Google TV), a proto i tento box využívá shodné aplikace s výstupem na velkou obrazovku. Bez nějakých viditelných potíží, při střednědobém zkoušení (cca tři, někdy čtyři, pět hodin) pracovalo ČT iVysílání (nová aplikace pro Android TV, více v samostatném článku), Disney+, FilmBox+, HBO Max i Skylink Live TV. Tato aplikace navíc poskytuje i na tomto boxu snadné párování s totožnou aplikací v mobilu přes kód QR. Funkční bylo také Youtube Kids, Youtube Music a běžné Youtube.

U Lepší.TV bylo zajímavé, že nebyla schopna, pokud jsme do pořadu vstoupili v průběhu jeho přehrávání, zapamatovat si pozici. Po přetočení pořadu na začátek (aplikaci chybí tlačítko skoku, které u jiných platforem většinou je), spuštění přehrávání a následném ukončení Lepší.TV, se po opětném návratu do pořadu stále začínalo na živém přenosu a nikoli na opuštěném místě. Několikrát, dvakrát se také stalo, že se přehrávání takovéhoto pořadu nedalo pozastavit Pause. Gonet o problému ví a už se prý řeší (nejde pouze o problém APP na Android TV).

SledovaniTV opět poněkud fixluje s kódem QR. Párování boxu s TV přes menu mobilní aplikace totiž chybí a tady jde pouze o sejmutí webové adresy na které byste měli, „prý snadno“, zadat číselný kód pro přihlášení SledovaniTV na boxu. Bohužel je to celé zcela k ničemu, protože i když jsme byli v mobilní aplikaci přihlášeni, nalezená webová stránka ho opět požadovala. Nejjednodušší je tak přihlásit se na Mecoolu jménem a heslem a nebo jít na webovou aplikaci v počítači s Windows a zadat tam na TV zobrazenou číselnou kombinaci.

S už instalovanými přehrávači MX Player a VLC Player to bylo trochu složitější. Obě aplikace měly potíže se spoluprací s USB flash pamětí na níž je podporován pouze souborový systém NTFS (a také obyčejný FAT), nikoli exFAT. Nakonec asi nejspíše šlo o problém rozhraní USB 3.0 a po přesunutí k USB 2.0 už bylo vše v pořádku. Nicméně, jak bylo řečeno: exFAT podporován není a jediný způsob jak v MMC přehrát velké video je flash paměť naformátovat jako NTFS.

Mecool KM2 Plus buď prostorový zvuk detekuje automaticky, nevšímá si ho nebo ho jednoduše propustí do rozhraní bez úprav. Přehrávač byl na zesilovač Pioneer napojen přes optický audio výstup.

Jaký je? Dobrý a hlavně spolehlivý

Je to sice klasické malé provedení, ale box se nijak nehřeje ani po čtyřech, šesti hodinách provozu, zpracování je solidní a na dálkovém ovladači je třeba ocenit zavedení tlačítka pro vyvolání nastavení, protože obrazové a zvukové režimy nijak jinak neupravíte (vlastní menu Mecoolu tu není).

Domovská obrazovka je s výhodou upravitelná, což u Google TV prakticky neuděláte, dálkový ovladač má slušný záběr a chod o. s. i aplikací byl spolehlivý a pohodový. Pokud ovšem hodláte využívat nějakou IPTV/VoD s ovládáním přes barevná tlačítka, bude třeba dokoupit komplexnější ovladač (viz třeba výše zmiňovanou klávesnici Tesla) nebo něco s kurzorem. To je ale v tomto světě naprosto běžné a obvyklé a i když výjimky existují jsou tak jedna, dvě.

Mecool KM2 Plus se v krátké praxi hodně osvědčil a opět dokázal, že s ničím jiným než s Android TV nemá dnes smysl si MMC pořizovat. A máme pochopitelně na mysli uživatelsky slabou Google TV.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod, vysoká aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD, Wi-Fi 5, Android TV a nikoli Google TV, nehřeje se ani po mnoha hodinách provozu, dálkový ovladač, který má přímé vyvolání Nastavení, ale…
  • PROTI: …některá tlačítka jsou nefunkční a nic se jim přidělit nedá, box bez tlačítka úplného vypnutí