Česká televize se začala připravovat na start dalších dvou nových mutací Událostí v regionech pro Jihozápadní a Severovýchodní Čechy. Spustila kvůli nim dvě nové programové pozice v celoplošném multiplexu 21.

Dvě nové mutace programu ČT 1 nabízí od nedělního odpoledne veřejnoprávní multiplex 21, který vysílá celoplošně ve standardu DVB-T2. Vedle dosavadních tří verzí ČT 1, které v době vysílání Událostí v regionech nabízí odlišné vydání tohoto pořadu pro Čechy (ČT 1 HD T2), severní Moravu (ČT 1 SM HD T2) a jižní Moravu (ČT 1 JM HD T2) nově nabízí i mutaci Jedničky pro jihozápadní Čechy (ČT 1 JZC HD T2) a severovýchodní Čechy (ČT 1 SVC HD T2). Souvisí to s připravovaným spuštěním samostatných regionálních zpráv pro tyto regiony. ČT 1 JZC HD T2 bude v Událostech v regionech pokrývat Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský kraj a kraj Vysočina, ČT 1 SVC HD T2 pak Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj.

Původní česká mutace ČT 1 HD T2 bude do budoucna nabízet Události v regionech pro Prahu a Středočeský kraj, u moravských mutací se nic nemění: ČT 1 SM HD T2 nabízí regionální zprávy z Moravskoslezského a Olomouckého kraje, ČT 1 JM HD T2 zase z Jihomoravského a Zlínského kraje. Původně chtěla ČT nabízet nikoli pět, ale hned sedm mutací Událostí v regionech, každou pro dva kraje. Takové řešení ale měla přichystané pro případ, že by provozovala nikoli jeden, ale hned dva celoplošné multiplexy DVB-T2. Ostatně, vládní strategie z roku 2016 přisuzovala ČT jeden ze dvou plánovaných rozvojových multiplexů DVB-T2, síť 26. Kavčí hory se ale možnosti provozovat tuto síť z finančních důvodů vzdaly.

Česká televize otevírá studia v Plzni a v Ústí nad Labem

Nové mutace Událostí v regionech z Jihozápadních Čech, které budou vysílat studia z Plzně a Českých Budějovic, a ze Severovýchodních Čech, jež zajistí studia v Ústí nad Labem a Hradci Králové, mají podle neoficiálních informací odstartovat v únoru. Rozšíření počtu mutací regionálních zpráv ČT byl jeden z bodů kandidátského projektu generálního ředitele ČT Petra Dvořáka, jemuž v letošním roce končí druhý šestiletý mandát. Rada ČT se chystá na jaře vybrat jeho nástupce, oficiálně výběrové řízení vypíše během února.

Jak bude Česká televize řešit regionální vysílání v DVB-T2? Plánuje hned pět mutací zpráv