Levný televizor je bez rámečku a má jen asi 6mm černou obrubu, takže jakoby ho měl. Kovové nožičky můžete nastavit do dvou poloh, zabudovaná obrazovka typu LCD (QLED) pracuje se 60Hz, což je vzhledem k ceně zcela pochopitelné.

Za asi 12.990 Kč (v rámci kategorie spodní část nabídky) dostanete solidně vypadající „kovový“ televizor s prostředím Google TV a sluší se podotknout, že do Android TV (zde je jako základ využita verze 11), resp. do jeho uživatelského rozhraní, ho přepnout nelze.

Televizor má úhlopříčku 140 cm, obrazovku LCD (QLED), tedy to nejlepší z technologie LCD, a výborná je i kompatibilita s obsahem v HDR (mj. HDR10+ a Dolby Vision).

TCL 55C635 má (překvapivě) 10bitový panel a je ke koupi v úhlopříčkách od 43″ (109 cm), do 75″ (191 cm). Reprosystém o výkonu 2x 10 W (RMS), a teď už se bavíme o zapůjčeném modelu, pochází od společnosti Onkyo a je to hodně znát jak na subjektivním výkonu, tak například u dialogů, které jdou ještě o něco vylepšit (možností je tu více).

TIP: Líbí se vám televizor TCL 55C635? Kupte si ho výhodně hned teď na Alza.cz

Zvukový výstup zajišťuje dvojice širokopásmových reproduktorů směrujících do podstavce, „basák“ tu není, takže jsme u systému 2.0, což opět není – vzhledem k ceně – nic neobvyklého. Za pozornost ale stojí osazení HDMI 2.1 s režimem ALLM (Auto Low Latency mode – automatický režim nízké latence), dále USB 3.0 a také výstup na sluchátka, který dnes už tak častý není. Pokud budete televizor připojovat přes Wi-Fi, počítejte se slušnou verzí 5 a tudíž i s frekvencí 5 GHz. Pro zarušené prostory rozhodně to lepší.

Polovičatá a dlouhá instalace

Smontování nožiček, které postrádají označení (není ani na televizoru), je i přesto rychlé, protože pojistné výstupy/otvory, jsou velmi dobře navrženy. Nožičky můžete umístit buď do rohů nebo blíže středu, takže tu máte dva možné styly. Ten užší se určitě hodí v okamžiku, kdy jste omezeni šířkou skříňky pod TV.

Zprovoznění prostředí Google TV představuje nepatrně kultivovanější Android TV, nicméně narazíte na překvapivé věci, některé tu nejsou a navíc je tu spousta souhlasů s čímsi. Po základních dotazech, jako jazyk a země jste konfrontování s tím, zda chcete „hloupou“ TV, zde se jí z nepochopených důvodů říká „běžná“, nebo „chytrou“, tedy prostředí Google TV. To zcela střídá uživatelské rozhraní Android TV a pár věcí pod ním a úprava prostředí je hodně omezena.

Pozoruhodné také je, že Google – a TCL – v prvním případě nedovolují dokonce ani HbbTV, což je naprosto nehorázné, ale ze strany obou výrobců to pochopitelně smysl dává. Volbu tedy v praxi žádnou nemáte, ostatně proč se vůbec ptají?

Jakmile překonáte pár dalších úskalí, dostanete se k ladění, kde je vám po výběru tunerů okamžitě nabídnuto „Dokončit“ a pokud ho – logicky – zmáčknete, ladit se přestane. Tady je třeba si volby nevšímat a naopak si povšimnout drobounkých teček označujících probíhající ladění. Google nesnáší živé televizní vysílání a i tohle je toho důkazem. TCL na to pak jde zřejmě po vojensku…

Při ladění nejsou vidět (a nejdou ani vyvolat) žádné informace, takže pokud se nenaladí nic, nebo se naladí pouze částečně, vidíte to jen na průběhu a hlavně na závěrečném výsledku. Následně tak musíte jít přes menu nastavení. V našem případě se bohužel nenaladilo zhola nic, a to včetně okamžiku, kdy volba byla přestavena na „analogové i digitální“ kanály. Ladění bylo vždy hodně pomalé, důkladné, ale i když bylo opakováno, z pozemních stanic nic k dispozici nebylo, což může být problém kusu.

Televizor byl tudíž zkoušen pouze s IPTV/VoD a několika dalšími aplikacemi, jako VLC. Podotýkat asi nemusíme, že antény, včetně pozemního příjmu, k dispozici byly a na referenčním televizoru Hisense 55U7HQ pracovalo živé vysílání zcela bez potíží. Mimochodem TCL na produktové stránce dělá reklamu Dolby Atmos, ale po instalaci ho nezapne a ještě se k těmto věcem vrátíme.

V průběhu testu přišla aktualizace, chování televizoru bylo spíše horší než lepší. Na stažení na pozadí reagoval správně, následně tu a tam zobrazil návrh na provedení aktualizace, nicméně před vypnutím TV (pohotovost) ji neohlásil, ale rovnou si ji po opětovném zapnutí začal instalovat. V menu nastavení také nebyla vidět volba dovolující ji provést na vyzvání. Po dokončení aktualizace firmwaru televizor neoznámil úspěšné provedení, ani novou verzi.

V ceně dostanete dva dálkové ovladače (foto plných ovladačů výše). Rozložení je slušné, pracuje se jak přes infra, tak přes Bluetooth (párujete úvodem). Foto: autor

Slušné ovládání, potíže s nastavením, včetně základního

Dvojice dodaných ovladačů má slušné rozložení, druhý s méně tlačítky není tak kompaktní, jak bývá zvykem, ale najdete tu například i přímý vstup do nastavení a vyvolání živého TV vysílání, což lze jen kvitovat. Co tu naopak není, je typicky EPG a nějaké programovatelné tlačítko pro vlastní aplikaci, které nenajdete ani u „dospělého“ DO. A protože kompaktnější verzi chybí i barevná tlačítka, bude použitelný jen v některých aplikacích. Obvyklý blábol o možnosti využít hlasového ovládání nechybí, ale už nikdo neřekne, že ho k řízení TV v češtině nebo slovenštině nevyužijete a jediné, k čemu by to bylo dobré, je vyhledávání.

Základní „dálka“ představuje podlouhlou tyčinku s kompletním osazením a někdy trochu atypickým rozložením (např. Exit), ale zvyknete si rychle. I zde je tlačítko pro vstup do menu nastavení Google TV, které je o něco lepší (trošku) než u Android TV. Na prvním místě menu jsou ale – pro změnu – kanály a vstupy a nikoli obraz a zvuk tak, jak se u televizoru, resp. zobrazovacího zařízení, sluší a patří. Tohle je prostě Google! Počítejte také s tím, a i to je v současnosti atypické, resp. málo obvyklé, že nastavení televizoru po instalaci bude vyžadovat nezvyklé množství manuálních úprav, resp. času. Například obrazový režim Standardní má jas nastaven na 100 %, což je pomalu na zabití, a i když jsme se připojili přes ethernet, Wi-Fi si televizor nechal stále zapnutou.

Spotřeba TCL tak bude – pokud vše ponecháte tak, jak je to z výroby – zbytečně vysoká. Jas tudíž výrazně snižte, Wi-Fi vypněte a raději si projeďte celé menu nastavení, abyste měli jistotu. U nás úpravu potřebovalo ještě pár dalších věcí, i když zajímavé v této souvislosti bylo, že volba probuzení televizoru po domácí síti (à la WoL – výborně popsáno v příručce), tu byla jediná a byla po instalaci vypnuta. Výrobce v této souvislosti uvádí, že pokud ji vyžadujete, musí být také povoleno rychlé zapnutí.

A ještě drobnost: jsme u Google TV, takže na nějakou úpravu domovské stránky à la Android TV 8 a vyšší, zapomeňte. Pracovat jde pouze s ikonami a nikoli s pruhy, což má nejspíše důvod finanční. Alespoň že většinu ikon přesunete a případně vymažete.

Pár aplikací se v průběhu instalace nabídne (jak vidíte, sedm), většinu těch domácích, či dobře lokalizovaných, si ale musíte nainstalovat sami. A raději opatrně! Ne vždy totiž styl „tři, čtyři rozeběhnuté“ aplikace fungoval a občas bylo zapotřebí se zastavit a vyčkat. Foto: autor

Problémy s vyhledáním aplikací

Televizor se nedal naladit, proto nemohla být vyzkoušena ani programová nabídka, ani HbbTV, které navíc nebylo po instalaci povoleno (a to jsme doufali, že jsme se této hlouposti zbavili!).

Vedle toho při vyhledávání aplikací Google nenabídl žádnou pomoc ani po zadání čtyř, pěti úvodních znaků, nemluvě o tom, že i když ve vyhledávacím poli tvrdil, že jde i o aplikace, žádnou jsme neviděli. K dispozici tak byly pouze nesmysly z jeho služeb, jako YouTube a Play a snad se někdy dočkáme toho, že tahle firma přestane mlžit. Alespoň trochu…

Pro vyhledávání aplikací, které zde bylo horší než u Android TV, je tedy na domovské obrazovce nejlepší jít přes část Aplikace, ale i tam se pobavíte! Při zadaní řetězce „lepsi“ nám Google TV nenabídla zhola nic jen lámanou angličtinou vysvětlila, že je „něco špatně“. Slova Googlu o lepší integraci Google TV s tržištěm aplikací a další řečičky jsou tak jen úsměvnou etudou, kdyby to ovšem nebylo spíše tragikomické! Nakonec tedy musela nastoupit klasická hlavo-ruční dřina a šlo se přes kategorie a postupné – otravné – prohlížení vypsaných seznamů.

HBO Max opět zklamalo s tzv. snadným propojením, a to jak přes mobil, tak přes web (snímek). Foto: autor

  • ČT iVysílání: bezproblémově funkční („dycinky Most“ : ), aplikaci popisujeme v samostatném článku.
  • Disney+: vynikající, včetně skvělého a rychlého zprovoznění (stačí jen se připojit na mobilu a…).
  • HBO Max: volba propojení poskytovatelů opět nedopadla a tady je nejlepší rovnou do aplikace zadat jméno a heslo. HBO tuto funkci dlouhodobě nezvládá, možnost „Přidat TV“ u verze Max zcela chybí a zadání webové adresy na mobilu pravidelně způsobuje nutnost přihlásit se i přesto, že vám už aktivní aplikace jede; situaci na webu po zadání zobrazené adresy vidíte na snímku výše. Krátký provoz po přihlášení,byl už bez viditelných problémů.
  • Lepší.TV: bez viditelných potíží, pouze klasické přihlášení heslem a jménem.
  • Skylink Live TV: opět vynikající a rychlé zprovoznění přes kód QR. Krátké vyzkoušení neukázalo problémy a stanice Skylink 7 se opět předvedla.
  • SledovaniTV: přihlášení přes mobil a kód QR opět nefunkční (nutnost se přihlásit i přes dřívější přihlášení), párování s TV přes PC/web už bez viditelných potíží stejně, jako běh aplikace.
  • Voyo: při krátkém zkoušení bez viditelných potíží, svižné zprovoznění přes zadání kódu na mobilu.
  • VLC Player: klasika, tedy bez externích titulků ze serveru, interní v pořádku stejně, jako video z rozhraní USB. Občasné potíže s navazováním na pozici, takže novodobý standard (kam se hrabe na VLC před deseti lety!).
  • YouTube, YouTube Kids, YouTube Music: bez znatelných potíží.

Seznam použitelných aplikací pro chytré televizory 2022 a různé o. s. najdete v samostatném článku na Televizním webu.

Klasické zrcadlení obrazovky z mobilu tu chybí, vyzkoušen byl tedy Chromecast přímo z kompatibilní aplikace, a to na mobilech Samsung Galaxy S20 (Android 12) a levném TCL 30+ (Android 12, test zde).

V případě VLC Playeru se vždy objevilo varování týkající se výkonu (foto výše) a opravdu, po pár minutách přehrávání vypadlo (video ze serveru). To samé, ale zkoušeno z aplikace Lepší.TV, už pracovalo bez potíží a co můžeme posoudit (cca po 20minutách na každém mobilu), jelo stále. Problém byl zřejmě v pomalejším hardwaru televizoru (vzhledem k ceně není divu), který se obtížně vyrovnával typicky s resamplováním.

Bluetooth Audio je tu pouze jednostranné, tedy směrem ven, což jsme vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test). Připojil se snadno a fungoval bez potíží. Ne, že byste něco takového, vzhledem k původci audio systému, potřebovali.

I TCL s menu nastavení „trochu“ sáhlo vedle. Co dělají herní a sportovní režim v části Systém, se můžeme jen domýšlet. TCL se asi nakazilo Googlem… Foto: autor

Solidní HDR i z VoD

Televizor měl někdy problémy se zpožděním zvuku ze serveru (VLC Player) na síťové konfiguraci, se kterou nikdy v tomto ohledu nebyly problémy; ostatně se serverem Synology také ne. Následně se ukázalo, že jednak jde jen o občasné problémy (další zařízení potíže nevykazovala) a původ je v nižším výkonu TV, což není vzhledem k ceně nic nového. Vidět to bylo například i při spouštění aplikací.

Co se týče obsahu s HDR (co to je), televizor na tom byl výborně. Například u HBO Max identifikoval Dolby Vision a nabídl dva režimy – tmavý a jasný. To je sice trochu málo (podívejte se na cenu), ale například jas a úroveň černé upravit šly, takže si následně vcelku uděláte to, co potřebujete.

Menu nastavení šlo, ve spuštěné aplikaci, vyvolat (nemusí to platit vždy) a u Google TV máte alespoň na základní úroveň nabídky vytaženu volbu „Obraz“, takže se k ní dostanete rychle. Solidně se chovalo i přehrávání obsahu s HDR10, pochopitelně to opět musíme proměřovat cenovkou.

Domovská obrazovka po instalaci. Upravitelná je, jak bylo řečeno, velmi omezeně, občas se také stávalo, že vstup na ni neskončil na poslední použité ikoně, nýbrž na tlačítku Domů tak, jak to vidíte na snímku. Foto: autor

Jaký je? Bez Google TV by byl asi výtečný!

Tenhle televizor vám dá hodně práce zprovoznit. Nejen že u autora nešel naladit tuner, což může být pochopitelně problém kusu, ale řada základních voleb byla po instalaci vypnuta, menu nastavení bylo zmateně uspořádané a tak bylo třeba vše projet a podívat se v jakém je co stavu. Například HbbTV bylo vypnuto, Dolby Atmos také a co je ještě nepochopitelnější –volby pro sportovní a herní režim byly umístěny… v části Systém! A to ještě nemluvíme o základním uspořádání menu nastavení, které je sice nepatrně lepší než u Android TV (bavíme se o Googlu), ale pro televizor stále podivně uspořádané. Hlavně, že je povolen „rychlý start“ za zvýšené spotřeby (náběh za asi 5 s), aby zákazník neměl dojem, že „…je to nějak pomalé“ (při vypnutí náběh za asi 25 s, v obou případech šlo o domovskou obrazovku).

À propos tzv. inteligentní režimy obrazu a zvuku, které zde pracují pouze na základě obsahu, nikoli konkrétního místa na něm se TV nachází, jsou vypnuty a nejsou vám nabídnuty ani při instalaci, ani po ní. I tohle je důvod, proč je třeba nastavení televizoru důkladně prozkoumat stejně, jako volbu automatického zapnutí obchodního režimu“. Ta byla – světě div se! – povolena i přes jasně vybrané umístění „Domov“.

A ještě něco: i přes zaškrtnutí volby pro návrat do režimu ve kterém byl televizor vypnut, se to nikdy nepodařilo a TCL nabíhala na domovskou obrazovku (Home). Další věcí je to, že vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku je zahrabáno hluboko v menu, takže pokud tuto funkci hodně používáte, běžte raději jinam. V průběhu testu se také stalo několik zvláštních věcí. Například se z ničeho nic po zapnutí objevila obrazovka s reklamou na „nyní lepší Google TV“, aktualizace přitom byla provedena přes více než dnem.

Na diskusním fóru na Alze jsme si také všimli pár poznámek na téma nefunkční HBO Max a „sekání“ za provozu. Půjde asi o jinou verzi firmwaru, protože na té aktuální jsme v tomto ohledu žádné potíže neměli.

Instalace – výběr režimu. To jako vážně? Foto: autor

Autor se dobrovolně přiznává, že Google TV nemá rád, protože je uživatelsky stále znatelně horší, než Android TV (od 8 výše), což se potvrdilo i zde, navíc někdy nepochopitelným způsobem (vyhledávací problémy). Dokáže ale také od tohoto pocitu bez problémů abstrahovat i když tady nebylo pomalu od čeho. TCL 55C635 postavená na základním systému Android TV 11 se totiž nijak nepředvedla a s výjimkou dvou věcí opět nabídla řadu nelogičností a nepochopitelných lapsusů. Pokud vám tohle nevadí stejně, jako například časové náročné zprovoznění s nutnou podrobnou kontrolou voleb v menu nastavení, skutečně výborný obraz a někdy i veskrze překvapivý zvuk vás při dané ceně rozhodně uspokojí! Dlužno ovšem říci, že jiné platformy jsou pro obsluhu podstatně méně stresující. Rozhodně minimálně u vyhledávání a něčeho tak prostého, jako jsou aplikace, což je pro Google skutečně až ostudné. S tím se však potkáváme roky, takže nic nového pod sluncem.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i zvuk (někdy překvapivý, resp. překvapivé oboje), výtečný poměr obraz/zvuk/výkon, solidní podsvícení obrazovky, reagoval na signál HDR a zobrazí i název standardu
  • PROTI: slabý tuner (nic se nenaladilo, možná problém kusu), TV hodně náročná na zprovoznění, stále problematická a nepřítulná Google TV, potíže s vyhledáváním aplikací, HbbTV není po instalaci povoleno, vypnutí obrazovky (a ponechání pouze zvuku) zasuto hluboko v menu