Největší globální streamovací služba zveřejnila žebříčky nejsledovanějších filmů a seriálů za rok 2022. Rozdělila je na anglickojazyčné a neanglické tituly.

Šest žánrů měsíčně v průměru sledovali v uplynulém roce předplatitelé Netflixu. Vyplývá to ze statistiky, která zahrnuje data o chování uživatelů této streamovací služby od 1. ledna do 18. prosince 2022. Vůbec nejsledovanějším anglickým filmem se stal The Gray Man, který se natáčel i v pražských exteriérech. Následoval Projekt Adam a Zranitelná srdce. Z neanglických filmů si loni nejlépe vedl Trol následovaný snímkem Na západní frontě klid a Černým krabem. Z anglickojazyčných seriálů byla jasnou loňskou jedničkou čtvrtá řada Stranger Things, za ní se těsně držela Wednesday a Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera.

Z neanglických seriálů si vedl nejlépe All of Us Are Dead následovaný Výjimečnou právničkou U Jong-u (oba seriály jsou z Jižní Koreje) a Ukradeným srdcem (argentinsko-kolumbijsko-mexická koprodukce). Netflix byl v roce 2022 nejsledovanějším streamerem s nejčastějším umístěním titulů v Nielsen Top 10 napříč poskytovateli SVOD. Během 46 z 48 týdnů loňského roku měl Netflix v tomto žebříčku vlastní původní seriál na prvním místě. Filmy Netflixu za stejné období obsadily téměř polovinu prvních pozic.

Padaly rekordy všech dob

Letos mělo premiéru pět z deseti nejoblíbenějších anglickojazyčných seriálů Netflixu všech dob. Šlo o Stranger Things 4, Wednesday a Dahmer Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera (všechny překonaly hranici jedné miliardy zhlédnutých hodin), Bridgerton 2 a Neskutečná Anna. Tři z deseti vůbec nejoblíbenějších anglicky mluvených Netflix filmů měly premiéru v roce 2022. Šlo o Projekt Adam, The Gray Man a Zranitelná srdce. Netflix uvedl také svůj nejúspěšnější animovaný film pro děti Mořská příšera a svůj nejúspěšnější celovečerní dokument Podvodník z Tinderu.

Loni mělo premiéru také sedm z deseti nejoblíbenějších neanglických filmů Netflixu všech dob: Trol (Norsko), Na západní frontě klid (Německo), Černý krab (Švédsko), Láska přes okno (Španělsko), Zase nepoužitelní (Francie), Šťastně až do smrti (Dánsko) a Moje jméno je Vendetta (Itálie). Uživatelé Netflixu strávili v roce 2022 více času sledováním nových řad svých oblíbených seriálů, jako byly Stranger Things 4, Elita S6, Koruna S5, Bridgerton S2, The Umbrella Academy S3, Mladá modrá krev S2, Big Mouth S6, Cobra Kai S5, Ozark S4, Sintonia S3, Makléři z Hollywoodu S5, Láska je slepá S3 a pokračování Enola Holmes 2, Ztracená kulka 2 a dvou pokračování 365 dní.

Pokračuje šílenství po korejských seriálech

Pokračovalo také šílenství po korejských titulech. 60 procent předplatitelů Netflixu sledovalo nějaký korejský titul a Netflix navíc obsadil 6 z 10 nejvyhledávanějších K-dramat přímo v Koreji: Výjimečná právnička U Jong-u, Narkosvětci, All of Us Are Dead, Pětadvacet jednadvacet, Obchodní návrh a Ostrovní blues. Výjimečná právnička U Jong-u a All Of Us Are Dead se staly dvěma nejpopulárnějšími neanglickými seriály vůbec. Díky Netflixu se také vrátila řada populárních hudebních hitů 80. let. Píseň Running Up That Hill se v roce 2022 stala 6. nejvyhledávanější písní, Kate Bush byla 7. nejvyhledávanějším umělcem a 10. trendovou písní na TikToku.

Wednesday stvořila ne jeden, ale hned dva obnovené hity s Goo Goo Muck od The Cramps a Bloody Mary od Lady Gaga. Za necelý měsíc byl #WednesdayAddams na TikToku použitý více než 19miliardkrát a k virálnímu trendu se dokonce připojila i samotná Lady Gaga. Seriál Emily v Paříži, Matilda a Věc ovlivnily módu na celém světě, kde se začaly ve velkém nosit červené barety.