Jeden provozovatel by mohl napříště vlastnit více než dvě licence pro celoplošné terestrické rozhlasové vysílání a rozhlasová síť nemá mít žádné omezení z hlediska svého pokrytí, navrhuje poslanec Marek Novák (ANO).

Vládní novela zákona o elektronických komunikacích by přeci jenom mohla formou přílepku řešit otázku rozhlasových licencí pro finální sítě DAB+. Místo ministerstva kultury ho do Poslanecké sněmovny předložil opoziční poslanec Marek Novák (ANO). Ve svém poslaneckém návrhu žádá, aby zákon o rozhlasovém a televizním vysílání zrušil omezení, podle něhož jeden provozovatel nesmí vlastnit více než dvě licence pro celoplošné terestrické rozhlasové vysílání a že rozhlasová síť nemá být omezena maximálním povoleným pokrytím 80 % obyvatel České republiky. Sněmovna se má vládní novelou i pozměňovacím návrhem zabývat na schůzi, která proběhne 7. února.

Změna zákona, co odblokuje DAB+, se zdrží Důvodem je nesoulad ministerstev

„Podstatou potřebných změn je umožnit provozování dostatečného počtu programů jedním provozovatelem, a umožnit kromě provozování nových programů i smysluplné zapojení stávajících analogově vysílaných programů do digitálního vysílání. Bude tak možné tyto programy šířit současně v analogovém i digitálním vysílání, a tím optimalizovat náklady na šíření těchto programů a současně zpřístupnit posluchačům jejich oblíbené programy v digitálním vysílání,“ vysvětluje ve svém návrhu poslanec Novák. Změnu je podle něj nutné provést ještě předtím, než Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypíše výběrové řízení na kmitočtové příděly pro finální sítě DAB+ určené pro šíření signálu komerčních rádií.

„Smyslem navrhovaných změn je tedy umožnit Českému telekomunikačnímu úřadu vyhlásit výběrové řízení na příděly rádiových kmitočtů na provozování vysílacích sítí rozhlasového vysílání DAB+ a vytvořit takové prostředí, které by umožnilo provozovatelům soukromého rozhlasového vysílání s licencí zapojit se smysluplně a efektivně do procesu digitalizace rozhlasového vysílání v České republice v souladu s plánem využití části spektra pro toto vysílání (kmitočtové pásmo 174–380 MHz),“ dodal předkladatel. ČTÚ zatím vyčkává se zveřejněním návrhu podmínek výběrového řízení na kmitočtové příděly pro sítě DAB+. Dosud publikoval pouze principy pro zamýšlené tendry, které se však nesetkaly s pozitivním přijetím u operátorů vysílacích sítí ani provozovatelů rozhlasového vysílání.

Česko má jasno se sítěmi pro DAB+ Vzniknou dvě celoplošné a 26 regionálních

Štítky