UVNITŘ VIDEA A FOTOGALERIE – Máme tu novou streamovací službu, jasnou konkurenci „nováckého“ Voya“. A máme tu také hodně fádní název a autor se dobrovolně přiznává, že čekal víc. Navíc čekal i nějakou návaznost na kdysi výtečnou (na začátku) Prima Play. FTV Prima zvolila jiný přístup a od minulosti se odřízla. Uvidíme, jak jí to vyjde.

 

AKTUALIZOVÁNO, 10:35 hod.: A máme tu upřesnění…

Každý registrovaný uživatel si může vytvořit až pět rodinných osobnostních profilů s doporučovaným obsahem na míru. Registrovat je možné rovněž až pět zařízení v domácnosti, a to různých druhů, současně je možné sledovat tři streamy prima+.

Použitá videoplatforma byla vyvinuta přímo u FTV Prima a podílel se na ní tým v čele s Josefem Benešem, ředitelem služby VoD, za technickým vývojem stojí tým ředitele vývoje on-line technologií Hung Nguyena.

Za spolupráci děkujeme vedoucí korporátní a interní komunikace, Gabriele Semové.

 

Přídomek „plus“ najdete dnes u řady videoték či filmoték (VoD). Je tu nejznámější Disney+, je tu FilmBox+ a také Paramount+ a kdo ví co ještě. Prostě je to „plus standard“!

Od 8. února tu navíc bude i Prima+ a její ambicí není konkurovat světovým VoD, ale zejména zaujmout specifického českého (a možná i slovenského) diváka a postavit se čelem – a rázně – k Voyu. To má za sebou minimálně dvojí restart (spíše trojí) a s tím posledním se mu zatím hodně daří. A klade si také hodně vysoké cíle – ostatně, přesvědčte se sami v rozhovoru s Danielem Gruntem.

Na včerejší humorně laděné tiskové konferenci, kterou s naprostým přehledem výborně uváděl pro autora neznámý Tomáš Mecháček, jsme se o platformě VoD nedozvěděli skoro nic, o provedení videotéky hodně málo a vše tak bylo směřováno k obsahu, který ovšem zajímá zdaleka nejvíce lidí. Snad se k tomu techničtějšímu ještě někdy vrátíme…

Zákony vlka…. Foto v úvodu + toto foto: autor

Generální ředitel skupiny Prima, Marek Singer k tomu říká: „Může se zdát, že český trh se streamovacími službami je již saturovaný, ale není tomu tak. Návyky lidí se mění, již nesledují pořady jen v televizi, ale sledují je na různých zařízeních a v čase, který se jim hodí. Celosvětová pandemie covidu-19 tento trend výrazně posílila nejen ve světě, ale i u nás. Jen u našich pořadů vzrostla za posledních šest let odložená sledovanost seriálů vysílaných v prime time více než pětinásobně. Z detailních průzkumů také víme, že lidé jsou ochotni si platit více služeb najednou. Zároveň jsme se již na začátku rozhodli jít jinou cestou než naše komerční konkurence. Chceme, aby naše pořady v on-line byly nadále dostupné širokému publiku, proto přicházíme s možností výběru ze tří tarifů, a je jen na každém uživateli, které pořady a v jakém předstihu a kvalitě a za kolik je chce sledovat.“

Stručně: co můžete očekávat

  • Kombinovanou streamovací službu zaměřenou zejména na VoD, ale také na živé kanály (IPTV).
  • Nejflexibilnější předplatné na trhu ve třech cenových relacích od „zdarma“ („Free“) až do 149 Kč (podle toho také zahrnuje míru reklam…).
  • V nejvyšším balení více než dva tisíce titulů, včetně českých koprodukčních filmů a předpremiér (oproti živému vysílání), a také exkluzivní obsah „prima+ Originals“. Ten má prý dnes vyrobeno, nebo se ještě vyrábí, na 13 prémiových seriálů a v přípravě je dalších 28 projektů (nabírají… – píšete?). V horizontu nejbližších tří let FTV Prima plánuje investici v řádu více než 1 mld. Kč.
  • Prima+ má být k dispozici v HbbTV, na mobilu či tabletu, v počítači a také jako aplikace na televizorech Samsung a těch s Android TV. Později pak i na LG. Tohle má rozhodně logiku (na rozdíl od ČT…).
  • Registrovat bude možné až pět zařízení a současně má jít sledovat až tři streamy prima+ najednou (terminologií IPTV/VoD – současně).

Start má být ve středu 8. února 2023.

 

Někdejší Prima Play. Z počátku to byla – na mobilním Androidu – výborná služba. Časem to Prima poněkud zaplevelila. Foto: autor

Trocha historie a nová současnost

Prima+ je už třetí videoplatformou FTV Prima. První byla zmiňovaná Prima Play, která vznikla na přelomu 2011 a 2012 spolu s iPrima.cz a zpočátku byla opravdu výborná. Jak uvádí tisková zpráva Prima, v roce 2017 došlo k tzv. redesignu a rebrandingu služby a byla zastřešena značkou iPrima.cz, která má pracovat až do zmiňovaného 8. února 2023. Pak ji vystřídá značka prima+ s doménou www.primaplus.cz.

Jak vidíte, Prima se zcela odřízla od minulosti a podle jejích vlastních slov… „Na vývoji nové streamovací videoslužby se podílel interní tým skupiny Prima v čele s Josefem Benešem, ředitelem VoD, za technickým vývojem stojí tým ředitele vývoje on-line technologií Hung Nguyena.“

Tohle by naznačovalo, že jde o vlastní streamovací platformu, čemuž se tak nějak nechce věřit. Škoda, že o tom řeč nebyla, zjistit to však zkusíme stejně, jako uvažovaný počet uživatelů a skutečnou platformu plus odkud se jede. Tedy kdo zajišťuje zázemí služby.

Skupina také oznámila, že… „Stávající uživatelé, kteří využívají služeb iPrima bez reklam, nemusí mít obavy, že by o své účty či služby přišli. V dalších dnech je kontaktujeme pomocí e-mailů a přineseme jim informace o nové službě i možnost přesměrování na novou videoslužbu prima+.“

A balíčky?

Tarif Free bude v kvalitě SD a s reklamou. Registrovaným uživatelům dovolí sledování živého vysílání všech českých stanic skupiny Prima.

Rozšířená nabídka zvaná Light přijde na 99 Kč měsíčně a nabídne navíc předpremiéry oblíbených pořadů a seriálů, a to až sedm dní před živým vysíláním. Má mít také více než dva tisíce českých i zahraničních titulů a přítomen bude prý i exkluzivní obsah zvaný prima+ Originals. To všechno v kvalitě HD. Objem reklamy má být poloviční.

Vrcholem bude tarif Premium za 149 Kč a nabídka bude v rozlišení Full HD a zcela bez reklam. Každý registrovaný uživatel si také může vytvořit až pět rodinných profilů s obsahem doporučovaným na míru.

Tady však byla tisková zpráva trochu nejasná a uvidíme, u jakých balíčků vlastně bude k dispozici.

Krátká seriálová vsuvka…

Agrometal… (komedie z prostředí svérázné vesnice s písničkami kapely Kabát)

 

Bodyguardi… (komediální gangsterka, spíše šílenost…; soudě podle ukázek na tiskovce)

 

Pod hladinou… (krimi z prostředí říční policie)

 

Půlnoční zpověď… (detektivní seriál)

 

Sedm schodů k moci… (politické drama)

 

Zákony vlka… (prý „tajemný detektivní milostný příběh“)

 

Tohle je hodně zajímavé, ať už tomu jako Prima říkáte „flexibilní předplatné“, či nikoli. Podle nás je to hodně progresivní, a to i z celosvětového hlediska!

Filmově seriálový nářez. To tu ještě nebylo!

Jak bylo naznačeno, FTV Prima chystá vysloveně tunu novinek a v rámci úvodní kampaně od února do května 2023 na trh vnese řácký kalibr! Zejména při ceně 149 Kč za kompletní balíček bez reklam. Mimochodem za Voyo zaplatíte 159 Kč, verzi s reklamou nemá, ale v každém případě je to současný světový trend na který se chystají (nebo už ho mají) i jiní.

Samozřejmě si nemůžete myslet – a nemůžete ani doufat – že reklamy na Primě+ půjdou přetočit. Řada z nás si ještě pamatuje nedávné haló, které firma vyrobila kolem přetáčení v rámci IPTV a dávnější haló kolem Prima Play.

Vraťme se ale k meritu věci…

Z českých rodinných filmů nová prima+ uvede on-line premiéru romantické komedie Prezidentka s Aňou Geislerovou v hlavní roli, dále komedii Hádkovi, o rodině, která se nikdy neshodne, a chybět nebude ani komorní drama Minuta věčnosti. To popisuje dobrodružnou výpravu otce a dcery na Island.

A jsou tu i další pořady: Pánský klub („terapie pro eroticky závislé“), film Indián s Karlem Rodenem (zaneprázdněný finančník a jeho rodina) či komedie Střídavka nebo naopak tragikomedie Spolu. K vidění tu také bude pokračování pohádky Princezna zakletá v čase 2.

Plusákovi.

Vedle toho pochopitelně budete moci zhlédnout seriály Slunečná, Zoo, Vinaři, Polda, Duch, Dvojka na zabití, Temný kraj, Ohnivý kuře, Modrý kód, reality show Prostřeno!, atd., atd., atd.! A samozřejmě také seriálovou tvorbu pod hlavičkou prima+ Originals, kterou vidíte na výše uvedených ukázkách.

A předpremiéry?

S týdenním předstihem bude na prima+ například druhá řada českého seriálu Černé vdovy, v březnu pak čtyřdílná detektivní minisérie Poslední oběť (psychoterapeutka Plánková a kněz Lambora) a náskok získáte i u řady oblíbených seriálů jako Zoo či Dobré zprávy.

P. S.: Pokud se autor na něco těší (podle včerejší TK), tak především na Sedm schodů k moci a možná také (opatrně) i na Zákony vlka (zaznělo, že se už začíná natáčet druhá řada!). Tady – zdá se – by konečně mohlo jít o něco jiného! Nicméně pecky jako Vláda či Okupace asi očekávat nemůžeme, ale to druhé, kolem současného dění, má jasnou logiku. A pokud by se seriál nebál kousnout i do ukrajinského hořkého koláče (Bandera, korupce, rozkrádání, atd.) mohl by to být nářez!