Od 1. března začnou v Evropské unii platit nové přísnější limity pro energetickou náročnost domácích spotřebičů, jako jsou monitory a televizory. Výrazně se to dotkne vyšších modelů 4K a prakticky všech 8K televizorů.

Zmizí 8K televizory zcela z evropského trhu, jak věštila některá média koncem minulého roku? A co se stane s loňskými a staršími modely televizorů, které mají výrobci a prodejci ještě na skladech a budou je chtít vyprodat? Nejdříve je třeba vysvětlit, co vlastně evropské nařízení přináší. Ono totiž platí už od 1. března 2021 a dosud se vztahovalo pouze na HD a 4K televizory, pro které stanovovalo tzv. index energetické účinnosti (EEI). Pro televizory s HD rozlišením byl tento index stanoven na 0,90 a pro 4K televizory na 1,1. Pro 8K televizory tehdy nebyl uveden žádný s tím, že jde o dočasné řešení, protože i indexy pro HD a 4K televizory se budou zpřísňovat.

A právě k tomuto zpřísnění dojde od 1. března letošního roku. HD televizory budou muset nově splňovat index 0,75, 4K a 8K televizory pak 0,90. Co to znamená? Index energetické účinnosti se vypočítává z naměřené spotřeby energie displeje při zobrazování videa se standardním dynamickým rozsahem (SDR). Při měření musí být jas televizoru nastaven alespoň na 65 procent maximální hodnoty daného televizoru a musí být vypnutá automatická regulace jasu. Do letošního roku měly výjimku OLED televizory se samosvítícími displeji, ale ta rovněž od 1. března skončí. Do problémů se tak mohou dostat zejména OLED televizory s vyšším úhlopříčkou, větší 4K televizory a zejména 8K televizory.

Asociace pro 8K aktualizovala podmínky certifikace, důraz klade na herní režim televizí

Loňských a starších modelů se limity netýkají

Dobrou zprávou je, že na modely, které se dostaly na trh před 1. březnem 2023, se přísnější podmínky vztahovat nebudou. Výrobci televizorů se ale musí poprat s novými limity u modelových řad pro letošní rok, které vznikaly již v průběhu roku 2022. A jak s novým nařízením EU naloží prodejci spotřební elektroniky? Televizníweb.cz oslovil největší e-shopy i sítě kamenných obchodů s elektronikou a vesměs se nám dostalo stejné odpovědi: na prodeji zalistovaných televizorů se nic měnit nebude ani po 1. březnu, ale všichni s napětím očekávají, s jakými technickými parametry letošních modelových řad televizorů přijdou výrobci. Protože se limity týkají především jich, vlastně by ani do prodejních sítí neměli dodávat přijímače, které zpřísněný EEI nesplňují.

„V současné době očekáváme představení nových produktových řad od předních výrobců televizorů. Předpokládáme, že některé modely budou omezené, ale v tuto chvíli nevíme, které přesně to budou,“ konstatuje Ondřej Hnát, obchodní ředitel největšího internetového obchodu u nás Alza.cz a dodává: „Nová legislativa omezuje výrobu energeticky náročnějších TV, nikoliv prodej, proto lze očekávat, že díky zásobám budou prodejci mít ještě několik dalších měsíců tyto televizory v nabídce.“ Totéž potvrzuje i tisková mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková. „Všechny stávající produkty se mohou i po březnu 2023 dále prodávat, prodejců se tedy budou týkat spíše omezení související se zalistováním nových modelů. Nemusí se přitom nutně jednat pouze o 8K televize, ale také 4K modely s ultra vysokou svítivostí, které by případně též nemusely odpovídat novým evropským předpisům (především pak televizory disponující největšími úhlopříčkami),“ míní.

Základní 8K: Samsung QE65QN700 První pohled na DVB-T2 v neuronové síti

8K televizory jsou jen úzká výseč, konstatují prodejci

Podle Hobíkové jde ve výsledku ale o velmi úzkou část sortimentu, jehož omezení běžný zákazník téměř nepocítí. „Specifikaci nových modelových řad v tuto chvíli ještě neznáme, proto nelze dopředu odhadnout, kolika produktů se nová legislativa dotkne,“ říká Hobíková. Že se evropská regulace vztahuje na výrobce a nikoli na prodejce, upozorňuje i Olga Dolínková, tisková mluvčí společnosti HP Tronic, která provozuje sítě prodejen DATART či e-shop Kasa.cz. „Nový předpis EU o energetické náročnosti se týká uvádění výrobků na trh, je tedy směřován k výrobcům. Prodej tohoto typu zboží zatím omezovat nebudeme, od dodavatelů nemáme informaci o omezení v dodávkách televizorů, které by požadované hodnoty nesplňovaly,“ ujišťuje mluvčí HP Tronic.

Žádné omezování prodejů nepřipravuje ani internetový obchod CZC.cz, ujistila Head of PR & Content společnosti Michaela Balarinová. „Určitě se budeme řídit mantinely, které pro nás z nového nařízení vyplývají. Přísnější energetické limity se netýkají modelů, které jsou aktuálně v nabídce, ale jen produktů, které budeme nově přidávat na e-shop. Z našeho pohledu se jedná o úzkou část sortimentu, jako jsou 8K televize nebo 4K modely s vysokou svítivostí. Z toho usuzujeme, že se omezení běžného zákazníka příliš nedotkne,“ říká. „V současné chvíli je to primárně na straně distributorů. Většina jich prodej omezuje a pravděpodobně veškeré množství do března doprodá. Co se týká Electro Worldu, tak budeme doprodávat, dokud budou skladové zásoby,“ doplňuje Petra Pecková, Category Manager TV a příslušenství ve společnosti Electro World.

Jak to bude vypadat s modely pro letošní rok může hodně napovědět právě probíhající veletrh CES 2023 v Las Vegas, kde tradičně hlavní značky představují svoje novinky pro aktuální rok.

Nejlepší televizory 2022 TOP 10 s matnou obrazovkou, OLED i 8K