Máme tu další televizor s licencovaným operačním systémem Vidaa (čtěte „vida“), tentokráte s úhlopříčkou 102 cm, 40 palců, což byla ještě před nedávném slušná velikost. Je levný, „chytrý“ a uvidíme, zda také bude spolehlivý a rychlý, což k Vidě patří.

Za 6.499 Kč dostanete čínský linuxový operační systém, který si za posledních pár let stačil zajistit výtečnou pověst díky své stabilitě, rychlosti a spolehlivosti. A opomenout samozřejmě nesmíme ani české, či dobře lokalizované aplikace, jako Disney+, Lepší.TV, SledovaniTV či Voyo. I když výrobce z neznámých důvodů na webové stránce televizoru zdůrazňuje jiné, a to ty světové, včetně Youtube v několika variantách (i Kids pro děti podle věku). A protože se platformě Vidaa pravidelně věnujeme, níže najdete i zprávy o dalších značkách, které ji používají a také odkaz na test obdobného televizoru od Strongu. Celkově vzato je jich už hodně, včetně v Česku velmi dobře známých značek, jako jsou Akai, Salora či Šilelis. Tedy alespoň pro ty, kteří už mají nějaké zkušenosti za sebou.

Systém Hisense Vidaa i u jiných výrobců? Máme další informace….

Sencor SLE 40FS700TCS Smart je televizor s rozlišením Full HD s úhlopříčkou 102 cm, bez systému HDR, nicméně s plným pohledovým úhlem 178° ze všech stran a samozřejmě také s kompletním tunerovým osazením. Bez zajímavosti není ani plošné podsvícení a zesilovač o výkonu 2x 8 wattů, který dává někdy znatelně lepší zvuk. V ceně dostanete i dálkový ovladač (infra, Bluetooth tu není), velikostí něco mezi kompaktním a plným, s jedním programovatelným tlačítkem na které můžete umístit aplikaci nebo některý vstup/výstup. V tomto ohledu se shoduje s dříve zkoušeným televizorem Strong SRT 24HE4203, ale už pohled na domovskou obrazovku odhalí, že je použita jiná verze o. s. i když verze nikde uvedena nebyla a ani následně se ji nepodařilo zjistit. U dlouhodobého testu Strong SRT 24HE4203 (Vidaa), který chystáme, pak najdete také informace o ovládací aplikaci a domácích, resp. dobře lokalizovaných aplikacích pro Česko, kterým se proto tady budeme věnovat jen minimálně.

Tolik základní informace a pojďme na to!

Strong SRT 24HE4203 Vidaa Stabilní platforma s výborným obrazem i cenou

Pohodová instalace, naprosto excelentní třídění kanálů

Montáž televizoru zahrnuje čtyři vruty, dvě plastové nožičky a jejich chybně naznačené pravé a levé umístění. Naštěstí na televizoru je také špatně (bere se vždy od obrazovky a nikoli zezadu), takže je to nakonec velmi snadné a rychlé. A protože jsme u levné TV, vrutům se nedivme.

Pro montáž na stěnu tu máme, ve vystupující zadní části, čtyři otvory VESA. A protože je zcela plochá (otvory ještě trochu vystupují), neměl by to být v praxi žádný problém. Jen najít šrouby patřičné délky. Pozor – jako obvykle – dejte na umístění rozhraní. Například HDMI a USB jsou pouze z boku, většina zbytku na spodu směrem vzad, takže tady bude třeba přidělat kabely před umístěním na stěnu.

 

Zprovoznění televizoru je svižné, k tržišti aplikací výrobce se připojit můžete, ale také nemusíte a pokud půjdete přes Wi-Fi (zde Wi-Fi 4 na 2,4 GHz), nebudete potřebovat heslo, protože je k dispozici tlačítko WPS.

Systém Vidaa od Hisense, a samozřejmě také Sencor, mají slušné vychování, takže po naladění tuneru skončíte přímo v živém televizním vysílání a tady by se měli poučit i značky jako Samsung, Philips nebo Sony. Výsledkem je ukázkové zprovoznění pomalu jako ze starých dobrých časů, což ještě není všechno. Excelentní je totiž i třídění stanic, které může být jak fyzické, tak přes oblíbené položky. A fyzické vás překvapí tím, že si můžete vybrat více kanálů (i na přeskáčku) a přesunout je na novou pozici najednou. Ani tohle prakticky neuvidíte!

Na úplný závěr instalace vás výrobce ještě upozorní na některá tlačítka, nebo na některé speciální funkce a i to lze kvitovat s povděkem. Například že šipka nahoru vyvolá informace o pořadu, kanálu i když je tu samostatné tlačítko Info (je ale hodně stranou). À propos pokud je na obrazovce Info, OK nevyvolá seznam kanálů, nýbrž dodatečné informace k vybranému pořadu. To je zřejmě také jediný důvod, proč výrobce udržuje zbytečný Ch.List (viz dále), který v tomto okamžiku pracuje. Trochu slabý důvod pro tlačítko navíc…

Menu nulté úrovně televizoru zobrazované z tuneru. Povšimněte si pozice volby „Jen zvuk“, která je například při vyvolání z multimédií umístěná lépe. À propos televizor je mimořádně vhodný na poslech rozhlasu, ale to nejspíše každý s o. s. Vidaa! Foto: autor

Solidní ovládání, trochu odlišná domovská obrazovka

Dálkový ovladač je stejný, jako u nedávno testovaného Strongu (odkazy výše) a jsou k němu shodné výhrady. Licence od Hisense na Vidu zjevně zahrnuje i tlačítka placených služeb a tady jich je, tak říkajíc, „hafo“. Zajímavé je i to, že na rozdíl od řady konkurence využívá Sencor také ovládací tlačítka přímo na televizoru a najdete je uprostřed spodní strany; kompletní sada, včetně elektronického vypnutí.

V menu nastavení se na nulté úrovni dá kolovat, což je také jediné místo, kde to výrobce dovoluje. Vynikající je umístění volby „Jen zvuk“, která dovoluje vypnout obrazovku (ušetříte tak dvě třetiny energie), což je výborné nejen pro poslech rozhlasových stanic přes DVB, ale uplatníte ji třeba i aplikacích IPTV/VoD. Škoda jen, že je třetí a nikoli první nebo druhá od spodu (vyvolání z tuneru), byla by lépe automaticky nahmátnutelná. Někdy je ale kupodivu skutečně druhá (multimédia) a ujednocení by se rozhodně hodilo!

Dálkový ovladač nabízí jedno programovatelné tlačítko. Je sice malé, zasuté a obtížně automaticky nahmátnutelné, jak potvrdil náš dlouhodobý test televizoru Strong (viz výše), ale drtivá většina konkurence nemá ani to! Foto: autor

V tuneru vám OK vyvolá stanice (většinou), ale je tu i speciální tlačítko Ch.List, které se v našem případě zdálo být zbytečné a v průběhu zkoušení jsme ho nepotřebovali. À propos Guide/EPG je na DO na stejné úrovni a pro české podmínky, kde se hojně využívá, by si zasluhovalo být blíže středu kurzorového kříže. Tohle ale vždy určují majoritní trhy.

Sadu na dálkovém ovladači doplňují ještě Input ve kterém se přepínáte například i na zrcadlení obrazovky či server na domácí síti LAN, a výborně umístěné, a správně pracující Zpět (Back) a Exit. Tady lze výrobce televizoru jen pochválit.

Zmínit ještě musíme domovskou obrazovku ze které někdy (často – viz foto) mizelo rozměrné logo operačního systému zabírající pomalu polovinu obrazovky. Na pozadí pak běžel zvuk z tuneru a i tohle tuto verzi odlišuje od ostatních, dokonce i od té současné nejvyšší. Dojem tak byl významně lepší, než u zmiňovaného Strongu, ale také například u televizoru Hisense 55U7HQ.

Teď ještě zejména zdůraznit funkce v levém horním rohu, nabídnout větší možnost úprav, případně zvětšení ikon (to bohužel nedělá nikdo) a jsme doma a máme více zákazníků!

EPG je vynikající a jeho jedinou chybičkou je to, že se při zadání upozornění na pořad televizor neprobudí z pohotovosti. Foto: autor

Rychlé EPG

Programová nabídka je s obrazem i zvukem, který se navíc – při příchodu a odchodu – nepřeruší, což je dokonalé. Bohužel je tu jedna drobnost – zadáte upozornění, s výhodou si můžete upravit čas, ale z pohotovostního režimu tato funkce televizor neprobere, což je velká škoda. Pak by totiž bylo EPG dokonalé!

Po nabídce se můžete volně pohybovat, k dispozici je i filtr pořadů (zprávy, sport, filmy). Posun mezi dny je pohodlný a zajišťují ho barevná tlačítka.

HbbTV bylo povoleno hned po instalaci, verze udána nebyla, ale můžeme předpokládat, že půjde o nějakou variantu 2.0, což ale nemáte potvrzené. Zkoušeno bylo krátce u ČT a FTV Prima, pracovalo bez náznaku potíží, a to i při přechodu (změna kvality, reklama).

Seznam aplikací pro televizory z kolekcí 2022 najdete v samostatnému článku (pro tento hledejte značku Hisense).

Tady aplikace testovány nebyly (krátce projeta pouze Lepší.TV), ale můžete se směle orientovat podle zkušeností ze Strong SRT 24HE4203, který taktéž pracuje s nižší/základní verzí operačního systému Vidaa od Hisense.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo testováno se Samsung S20 FE (Android 12) a TCL 30+ (levný, Android 12, test zde). Jelo bez problémů, u Samsungu se klasicky zmenšila obrazovka na mobilu, což je znakem posledních verzí aplikace Smart View, která zajišťuje zrcadlení buď přes Wi-Fi Miracast nebo Google Chromecast. To druhé zde není a v nabídce kompatibilní aplikace se tudíž neobjeví ikona přímého vysílání z pořadu.

Multimédia z rozhraní USB i LAN jsou s kompatibilitou skoro nastejno (ze serveru nejedou externí titulky) a dovolují dvojí náhled (ikony/text). V dané verzi o. s., však výborný správce souborů nedokázal, po opětovném spuštění, udržet vybranou volbu pro textový výpis. Foto: autor

Slušná multimédia, i když…

Správce souborů je jedním slovem výborný, což k operačnímu systému Vidaa patří. Zajímavé je, že v tomto případě nebyl schopen zapamatovat si vybranou volbu pro textový výpis (umí i ikonový), což jiné verze zvládají. Obecně vzato pak narazíte na zvláštní řazení souborů i když to je vlastnost snad všech televizorů všech výrobců. Ty totiž nezvládají pořadí podle abecedy nebo nabídnou jakýsi český-anglicko mix.

To, co uživatele v této souvislosti nejčastěji zajímá, totiž zda TV zvládá starší formáty DivX a Xvid, bylo rovněž prověřováno. Bohužel výsledkem je klasicky špatná zpráva a tohle dnes neumí skoro nikdo. Orientovat se tedy musíte například na MKV, AVC, prostý X.264, HEVC, atd.

Co se titulků týče, zde je to také jasné a opět klasické. VIDAA by v tomto ohledu měla být podstatně progresivnější! V případě USB média jsou tak přehrávány interní i externí titulky u nichž můžete zvolit znakovou sadu či velikost. U síťového média (multimediální server Synology) pak šlo pouze o interní, protože příslušný klient externí titulky nezvládá i když mají stejné jméno, jako video soubor. To je dnes bohužel u televizorů ta nejobvyklejší situace.

Protože má Sencor udánu i kompatibilitu s hudebním FLAC, ověřili jsme ji také, a to jak ze serveru, tak z USB paměti (stále výborný Kingston). xxx https://www.digirevue.cz/cz/testy/item/866-test-usb-flash-pameti-kingston-datatraveler-80-a-kingston-datatraveler-microduo-3c

V obou případech televizor uspěl a uspěl také například u MP3 a WAV.

Jedna horší zpráva tu však je: při pokusu přehrát FLAC HD televizor zamrzl natolik, že se nedalo udělat nic jiného, než ho vypnout. Stále to ale šlo dálkovým ovladačem.

Jaký je? Výborný i když…

Poměr cena/výkon tu akcentovat nebudeme. Televizor je momentálně spíše (v rámci úhlopříčky) ve střední cenové relaci. Co za zmínku stojí, je spolehlivá platforma se sadou domácích a dobře lokalizovaných aplikací, svižné, spíše přímo rychlé operace, což je vidět i na EPG, které je u nás hodně využíváno, a také slušná práce s multimédii. Byť kompatibilita směrem ke starším formátům ani zdaleka není ideální, což je bohužel vlastní spoustě výrobců televizorů.

Mluvit v této velikosti o kvalitě obrazu a zvuku moc smysl nemá, ale obé rozhodně odpovídá třídě a ceně, resp. je spíše nad ní. Solidní obraz byl vidět i při běžném TV vysílání na DVB-T2 a také při přehrávání multimédií nižší obrazové kvality, což se ostatně také týká řady vysílaných televizních stanic, protože tady jsme u Full HD. Nicméně televizor této třídy je dnes nejčastěji určen jako doplňkový, druhý nebo třetí, a to do malých prostor, typicky dětských pokojů, ložnic, kuchyní, na chaty a chalupy, atd. Pro toto určení vyhovuje i tím, že jeho funkce zrcadlení obrazovky je obecná (Wi-Fi Miracast) a ne speciální (Google Chromecast) vyžadující kompatibilní aplikace.

I tohle je od výrobce dobrý tah i když možná někteří, vzhledem k docela slušnému audio systému, budou litovat absence Bluetooth. Zejména pokud televizor přímo exceluje v operativním vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. A tohle je – v dnešním energeticky problematickém světě – cenná deviza!

Hodnocení

  • PRO: slušný obraz i zvuk, spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, obrazovku lze kdykoli vypnout a poslouchat jen zvuk (!), výborné EPG bez zvukového výpadku, naprosto excelentní řazení kanálů, často výborné ovládání, včetně programovatelného tlačítka na DO, ale…
  • PROTI: …hodně zasutého, pro někoho to, že Wi-Fi jede pouze na 2,4 GHz

Štítky