Hliníkové provedení v černé nebo stříbrné (to je opravdu povedené!), čelně vyzařující dvojice reproduktorů, zesilovač 2x 15 W a zvuk od Harman Kardon. To je kráska s Android TV 11 od u nás velmi dobře známé značky, A i když se vše úplně nevyvedlo, klady rozhodně převažují!

Za 17.490 Kč (v současných akcích i méně) můžete získat elegantní přijímač s úhlopříčkou 140 cm (55″), řadou systémů HDR, včetně Dolby Vision, a bodující také audio formáty. Vedle už skoro obligátního Dolby Atmos (a nižších Dolby) je tu totiž také DTS Virtual:X a DTS:X a tohle hned tak neuvidíte! V ceně navíc dostanete dva ovladače a i to jsou kladné body, u někoho hodně kladné! Potěší i výborná spotřeba energie a v případě té typické provozní jde o 102 W, 99 W si televizor má vzít v režimu Eko a ve špičkách pak maximálně 179 W. Připočtete si k tomu LCD obrazovku nejvyšší třídy, tedy QLED, a obvyklé Wi-Fi jehož verzi jsme sice nezjistili, ale pracuje i na 5 GHz.

Sharp 55EQ4EA SL zkrátka vypadá hodně nadějně a na „stříbrné“ provedení také moc často nenarazíte. Pojďme se tedy podívat, jak se chová za provozu.

Klasická instalace, chytře dělaný podstavec

Podstavec je řešen hodně zajímavě a na to jsme snad ještě ani nenarazili, rozhodně v posledních letech! Je z části „drátový“ a skládá se ze dvou částí. Jakmile je spojíte, můžete celek přišroubovat rovnou do panelu k čemuž je – hodně nezvykle, ale také hodně chytře – využito otvorů VESA!

Samotná instalace představuje klasický Android TV, připojení přes Wi-Fi nepracuje s tlačítkem WPS a ladění tunerů se provádí na závěr. Televizor následně skončí na domovské obrazovce, ale ještě před tím problesklo něco jako „Neznámá chyba…“ Možná je to tím, že skončí na první ikoně, kterou je Netflix a TV si chce spustit živé televizní vysílání. Tato ikona je ale na třetí pozici, ovšem buďme rádi, že tu vůbec nějaká je!

Jak vidíte, instalace je vskutku ryze tradiční, žádné ladění na pozadí, žádné třídění kanálů či nabídka na optimalizaci obrazu. I když televizor vypadá výborně, přece jen jsme u malé značky, takže není divu!

Řazení kanálů je hodně své a někdy je třeba na něj přijít. Jindy nepracuje tak, jak by mělo (řazení sestupně nebo vzestupně) nebo je zbytečně komplikované (i mazání). Voleb je tu sice celá řada, ale Android TV třídění řeší dělem, místo sklapelem. Nějak se snad ale nakonec k cíli doberete, nicméně Google opět dokazuje, že neví o čem živé televizní vysílání vlastně je a ani to vědět nechce, protože na něm nevydělá. À propos namísto té spousty třídících voleb by stačilo „přesuň“, „vymaž“ a „zakaž kanál“ plus výběr více stanic najednou.

Sharp 55EQ4EA SL – menu výrobce televizoru je docela šikovné. Obrazovku vypnete (pracuje pouze zvuk) v části Napájení.

Ovládání: „androidí“ průměr i když…

V ceně dostanete dva dálkové ovladače, což je výborné. Ten hlavní nepostrádá barevná tlačítka i když díky provedení těch kurzorových, s OK uprostřed, svádí k mačkání jejích rohů, kde našinec očekává Zpět a Exit. Ty tu však nejsou a najdete je níže…

U hlavního ovladače, kterému se budeme nadále věnovat, by se také hodilo zapuštění OK/Enter a poslepu se nahmatává, i přes drobné vyvýšení, špatně. Ovladač nemá žádné programovatelné tlačítko a rozložení je trochu zvláštní i když se na něj zvyknout dalo. Kolébkové ovládání hlasitosti a postupné volby kanálů nemá Enter uprostřed pro další funkci/funkce (à la Samsung) a citelně na nich chybí ztlumení hlasitosti a typicky i vyvolání EPG. Ty jsou výše nad kurzorovým křížem a poměrně daleko od středu, což platí i o ztlumení hlasitosti. Tady ale záleží na tom, jak často obě funkce vyvoláváte.

Výhrady můžete mít i k umístění tlačítka pro aplikace, které je na hned u OK (na vybrané lze pohodlněji přistoupit přes Home), a k chování Menu. Kolování v nabídkách se pochopitelně nekoná (Google…), menu výrobce televizoru u spodního okraje obrazovky vyvolá dodatečnou nabídku, která práci urychlí a částečně udělá i pohodlnější. Výrobce se naštěstí neobtěžoval speciální tlačítkem pro vyvolání seznamu naladěných stanic, OK v tomto směru pracovalo vcelku spolehlivě. To už neplatilo o Exit, které se často chovalo jako prosté Zpět a tudíž jen vyskočilo o stupeň výše.

Programová nabídka je základní (mj. se po ní nedá pohybovat), obraz vidíte na pozadí, zvuk se však při vstupu a při odchodu nepřerušoval.

Jednoduché EPG

Programová nabídka je bez klasického obrazového náhledu, obraz je na pozadí, a je také ve stylu Android TV, tedy nic extra. Po nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál vždy vyvolá odezvu v tuneru.

Přechod na další den je snadný (barevná tlačítka), upozornění na pořad zcela chybí. K pořadu pouze vyvoláte podrobnější informace, které se neobjeví v okně, ale vlevo nahoře.

HbbTV bylo krátce zkoušeno na kanálech ČT a Novy, žádné potíže se neobjevily, včetně navazování při změně kvality u České televize. Stejně jako u drtivé většiny letos a loni uvedených modelů je tu ve verzi 2 a tudíž jste zajištěni do budoucna. Domácí aplikace sice stále pracují typicky ve verzi 1.5, ale doba nástupu dvojky se rychle blíží.

Spousta „našich“ aplikací už v základu

Oficiální seznam aplikací pro chytré televizory, a také vlastně i pro boxy s Android TV, 2022 najdete v samostatném článku. Standardně se řada lokálních či dobře lokalizovaných aplikací, ale zavádí už při instalaci, resp. si to můžete povolit. Vždy však záleží na konkrétním výrobci, a jeho dohodách, co sem zařadí. U Sharpu je to hodně, ale hodně slušné, a to jak v porovnání s „televizní“ konkurencí s Android TV, tak s boxy se stejným operačním systémem. Správnější je ale říci, že sada je hodně nadstandardní a patří k tomu nejlepšímu na trhu.

V praxi po krátkém zkoušení bez potíží jely například iVysílání, Skylink Live TV, i Disney+, která byla implementována v nejnovější podobě, takže přihlašování nebylo třeba a aplikace v TV si sama našla spuštěnou aplikaci v mobilu a následně na něm nabídla dotaz k propojení s TV. Disney tohle umí naprosto skvěle a nulovým přihlašováním ještě předstihuje vynikající a snadné provedení u Skylink Live TV, které je dlouhodobě nejlepší a nejspolehlivější. U Disney+ se totiž na některých platformách ještě vyskytují starší verze aplikací do nichž se musíte přihlašovat manuálně.

Youtube, Youtube Kids i Youtube Music pracovaly bez viditelných potíží a z aplikací tak nejvíce zlobila Lepší.TV. Ne, že by přehrávání nefungovalo, padalo nebo se aplikace třeba nespustila. Dosti často ale při přehrávání videa nepracovalo Pause, nebo se aplikace po jejím ukončení samovolně zapnula, jednou dokonce při vypnutém televizoru (pohotovost). Společnost Gonet o problému ví.

Obecný problém s aplikacemi u Sharpu pak spočíval v tom, že po návratu do živého televizního vysílání (někdy z aplikace, někdy i z domovské obrazovky) se tu a tam neobnovila obrazovka a bylo na ní jen jakési barevné zrnění. Nicméně stačilo změnit kanál a vrátit se zpět na vybranou stanici a vše bylo v pořádku. Jak to tak vypadá, televizor má problémy s obnovením obrazové paměti a tohle bude někde hlouběji…

Druhý problém v aplikacích je na straně ovládání televizoru. Tlačítko Exit totiž takto velmi často nepracovalo a fungovalo jen jako prosté Zpět (Back), takže nás posunulo pouze o úroveň výše, což bylo někdy až otravné a zbytečně to zdržovalo.

Zrcadlení obrazovky z mobilu není plné, nýbrž pouze přes Chromecast a kompatibilní aplikaci. Spustíte tak video a pokud vidíte ikonku, klepnete na ni, vyberete zařízení a jede se na TV, přičemž mobil můžete klidně uspat. U Samsung S20 FE se kterým to bylo zkoušeno problém nebyl, obrazová kvalita, jak je zde zvykem, byla výtečná.

Tlačítko Info je na dálkovém ovladači.

Jaký je? Zvukově asi tak „za pade…“

Sharp 55EQ4EA SL nepochybně své mouchy má. To bylo jasně vidět v úrovni implementace o. s., resp. živého TV vysílání (certifikace Googlu zjevně není všespasitelná), ale nádherný styl, hodně chytře vymyšlený podstavec (nápadu s otvory VESA by se značka měla držet!) a hlavně skvělý zvuk všechny potíže rázem smazaly. A samozřejmě i to, že vyspělé DTS-HD Master Audio televizor podával výtečně a skvěle mu v tom sekundovalo, i bez horních kanálů, Dolby Atmos. A i když zjevně poměrně dost záleželo na kvalitě zdroje, tohle je při ceně nějakých 17.000 Kč jasná výhra i přesto, že v menu se do volby DTS Virtual:X nešlo za žádných okolností dostat.

A když jsme u toho…

Nepříjemné překvapení nás čekalo před závěrem testu při zkoušení USB pamětí, které jako vždy provádíme s výbornými médii Kingston DataTraveler. Televizor totiž nebyl schopen pracovat ani se souborovým systém exFAT, ani s NTFS a potvrdily se tak údaje z oficiálních parametrů, kde jsou uvedeny pouze FAT16 a FAT32. Tohle je u moderního televizoru velké zklamání! Je sice pravdou, že exFAT většina nezvládá, NTFS ale naopak většina přijímačů umí.

Obraz je u Sharp 55EQ4EA SL vcelku standardní, rozumějte velmi dobrý, a třídě se (jde o LCD QLED) nevymyká i když by někdo mohl namítnout, že by se hodily automatické kalibrační režimy pro obraz i zvuk, Ale to bychom asi byly cenově jinde.

I přes absenci posledních vychytávek hodně náročných na výkon obrazového procesoru a energii, byla úroveň resamplování výborná a trochu nad danou cenovkou. Vysoce nad ní je pak zvuk a i když si třeba úvod k Warcraftu nevychutnáte v plné kráse, problém není v podání, nýbrž v relativně nízkém výkonu zesilovače (kdyby šlo o 30 W RMS…). Zkrátka cítíte dynamiku, cítíte basy a také jistý prostor, hloubku a dokonce i lepší středy. Na cenu 17.490 Kč za 140 cm je toho více než dost i u jiného zdroje audia a příznivci dobrého, až překvapivého zvuku (jsme u relativně levného plochého televizoru…) nedostatky nejspíše překousnou.

Zvukově a designem, resp. vnějším stylem, je to podle nás jeden z nejlepších televizorů do nějakých 30.000 Kč. Tedy pokud jste u Android TV, pochopitelně.

Hodnocení

  • PRO: skvělý zvuk (nejen na danou cenu!), dva dálkové ovladače, výborně koncipovaný podstavec (do otvorů VESA), spousta českých či dobře lokalizovaných aplikací už v základu (hodně nebývalé…!), výborná spotřeba za provozu, stabilní chod i když…
  • PROTI: …tu a tam horší implementace živého TV vysílání, bylo by vhodné upravit chování tlačítka Exit, problémy s řazením stanic, přes USB pouze souborové systémy FAT16 a FAT32 (!), pro někoho i EPG bez upozornění na pořad