Pátý multiplex pro pozemní digitální vysílání komerčních rádií ve standardu DAB+ může spustit společnost Progress Digital, sesterská firma Digital Broadcasting, operátora celoplošného televizního multiplexu 24.

Individuální oprávnění pro využívání tří kmitočtů získal Progress Digital od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) již na sklonku loňského roku. Vysílání má probíhat z lokalit, které využívá sesterská firma Digital Broadcasting pro televizní multiplex 24, konkrétně z brněnských Hád (nejde však o totožnou lokalitu, kde mají vysílač České Radiokomunikace), středočeských Kozmic u Benešova a Buchova (poblíž vysílače Mezivrata). Síť odstartuje za podobných podmínek jako multiplexy společností Teleko digital, RTI cz, Českých Radiokomunikací či společnosti Joe Media – nejde o celoplošné sítě DAB+ určené pro komerční rádia, které se mají dražit v průběhu letošního roku. Dosah nové sítě bude omezený a má spíše sloužit k tomu, aby si Progress Digital „osahal“ technologii DAB+.

Také využívání kmitočtů bude časově omezené. Progress Digital kapacitu nové sítě patrně zaplní rozhlasovými stanicemi, které patří ostravské mediální skupině vybudované Radimem Pařízkem, tedy Rádiem Čas, Čas Rock a Rádio Dálnice. Operátor zatím nechce komentovat, kdy zahájí vysílání, již na loňské odborné konferenci DIGIMEDIA 2022 ale sliboval, že v brzké době aktivně vstoupí i do pozemního digitálního vysílání. V tom je větší konkurence než u DVB-T/-T2. Výhodou Progress Digital je ale možnost využít stožárů, z nichž vysílají televizní sítě multiplex 24 a Regionální síť 7, případně FM rádia této mediální skupiny. Zajistit v budoucnu výstavbu celoplošné sítě tak bude záviset jenom na osazení stožárů technologiemi, které si už Progress Digital loni zajistil.

Češi by mohli naladit až 90 rádií přes DAB+ Jakub Juhas: Je ale nutné změnit zákon

Výkon vysílačů bude omezený, čeká se na finální sítě

Tři první vysílače rozhlasové digitální sítě Progress Digital mají vysílat na kanálech 5A (Brno – Hády Kánice) a 5B (Benešov – Kozmice a Buchov). Brněnský vysílač má povolený maximální výkon 0,5 kW, zbývající dva maximální 1 kW, což je limit pro sítě, které získají individuální oprávnění mimo plánovanou aukci ženevských kmitočtů. Výkony vysílačů jsou tedy výrazně pod hodnotami zatím jediné celoplošné digitální rozhlasové sítě ČRo DAB+, kterou pro Český rozhlas provozují České Radiokomunikace. Výraznějších výkonů se dočkají až vysílače finálních sítí DAB+ pro komerční rádia, na které chce ČTÚ v letošním roce vypsat aukce. Termín se však neustále posouvá. Koncem září 2022 úřad zahájil veřejnou konzultaci principů připravovaného výběrového, připomínky však veřejně nevypořádal.

ČTÚ původně plánoval, že po připomínkách k principům aukce předloží k veřejné konzultace samotné podmínky výběrového řízení na kmitočty ještě do konce roku 2022, a dokonce byla ve hře i možnost vypsání samotných aukcí. ČTÚ však dosud nezveřejnil ani samotné podmínky výběrových řízení. Celý proces se odsouvá již několikátý rok po sobě a příliš mu nenahrává ani fakt, že velcí hráči mezi komerčními rádii mají jisté pokračování analogového vysílání v FM pásmu prakticky navždy. Vláda totiž dosud nepřišla s jasným plánem rozhlasové digitalizace a dokud tento dokument neodsouhlasí, budou všem FM rádiím platit jejich již dvakrát prodloužené vysílací licence i nadále, aniž by o ně museli soutěžit s dalšími zájemci (podle zákona se přitom rozhlasové licence pro FM pásmo udělují na osm let s možností jednoho prodloužení na dalších osm let a poté se mělo o dané frekvence veřejně soutěžit).

Co nás čeká v roce 2023 s DAB+? Vymodlené aukce kmitočtů a nová rádia

Priváti mohou mít dva celoplošné programy, ČRo jich má 15

Na aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím již mnoho let čekají společnosti Teleko digital a RTI cz, které patří mezi průkopníky digitálního rozhlasového vysílání u nás. České Radiokomunikace, které již zajišťují jednu celoplošnou síť DAB+ pro veřejnoprávní rozhlas, by rády vystavěly na stejných lokalitách i síť pro komerční rádia. A pozadu by jistě nechtěli zůstat ani digitálně-rozhlasoví nováčci Joe Media, jež svůj multiplex DAB+ provozuje teprve od loňského roku, a v úvodu zmiňovaná společnost Progress Digital. Ačkoli jde o konkurenty, tito operátoři digitálních rozhlasových sítí se shodnou na tom, že principy, na kterých chce ČTÚ stavět podmínky pro aukce kmitočtů, jim nevyhovují. Zejména jde o výši vyvolávacích cen jednotlivých sad kmitočtů.

Operátoři také požadují, aby se před vypsání aukcí změnil zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který nyní umožňuje jednomu provozovateli vlastnit maximálně dvě licence pro celoplošné terestrické rozhlasové vysílání. Tato podmínka, která vznikla v dobách hlubokého analogu, nemá v digitální éře opodstatnění, a naopak by brzdila velké hráče v investicích do nových tematických rozhlasových stranic. Připomeňme, že Český rozhlas analogově šíří čtyři celoplošné stanice, zatímco digitálně hned jedenáct a k tomu ještě speciální vysílání pro Ukrajince.

Digital Broadcasting už má technologii na DAB+ Operátor vytendroval dodavatele