Pouze dvě licence pro celoplošné vysílání může podle zákona o rozhlasovém a televizním vysílání vlastnit jeden provozovatel soukromých rádií. Novelizace zákona měla toto omezení z dob analogového vysílání změnit a otevřít cestu k zaplnění budoucích sítí DAB+.

Když loni v září vyhlásil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) veřejnou konzultaci k principům, na jejichž základě chce vypsat výběrové řízení na kmitočty pro celoplošné a regionální sítě DAB+ určené komerčním rádiím, prakticky všichni konzultující upozorňovali, že je nutné změnit vysílací zákon. Ten totiž provozovatelům komerčních rádií znemožňuje vlastnit více než dvě licence pro celoplošné terestrické vysílání. Omezení, které mělo smysl v době výlučně analogového vysílání v omezeném FM pásmu, nyní znemožňuje velkým rozhlasovým domům vstoupit s novými programy do připravovaných finálních sítí DAB+, jejichž kmitočty chce ČTÚ dražit v letošním prvním pololetí.

Češi by mohli naladit až 90 rádií přes DAB+ Jakub Juhas: Je ale nutné změnit zákon

MPO slíbilo přílepek k ZEK, nakonec z něj sešlo

Změnu vysílacího zákona má iniciovat ministerstvo kultury. To podle své mluvčí Jany Malíkové jednalo o nutnosti novelizace zákona za účelem rozvoje komerčního zemského digitálního rozhlasového vysílání již v loňském roce jak s ČTÚ, tak se zástupci soukromých provozovatelů rozhlasového vysílání. „Provedení potřebné změny ministerstvo následně konzultovalo s ministerstvem průmyslu a obchodu v rámci plánované novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK), která je nyní v Poslanecké sněmovně projednávána jako sněmovní tisk 346 (návrh ministerstva kultury na změnu zákona o provozování vysílání nicméně nebyl zapracován do materiálu ministerstva průmyslu a obchodu v rámci připomínkového řízení),“ uvedla Jana Malíková na dotaz serveru Televizníweb.cz.

Zmiňovaná novela zákona o elektronických komunikacích se zabývá otázkou poskytování zvláštních cen provozovateli sítí elektronických komunikací vybraným skupinám obyvatel se zvláštními sociálními potřebami. Pokud do s ní ministerstvo průmyslu a obchodu zapracovalo i návrh ministerstva kultury, šlo by o klasický přílepek, který se týká jiného zákona – o rozhlasovém a televizním vysílání. Protože se tak nestalo, bude muset vlastní novelu připravit ministerstvo kultury, což však může zdržet aukci kmitočtů pro budoucí sítě DAB+ určené komerčním rádiím. Provozovatelé rozhlasových vysílačů i komerčních rádií si totiž stanovili jako podmínku spuštění aukcí změnu vysílacího zákona, která zrušení omezení počtu celoplošných vysílacích licencí pro jednoho provozovatele.

Vyvolávací ceny sítí pro DAB+? Je to šok, říkají operátoři

Víme, že to je urgentní, říká ministerstvo kultury

„Budoucnost DAB+ vysílání záleží především na využití jednotlivých vysílacích sítí dostatečným počtem audio programů, přidaných služeb, tedy v zásadě atraktivním obsahem do jejich maximálních kapacitních možností. Pokud by tyto sítě byly „využity“ jen z určité části, pak náklady na každý jednotlivý šířený program a z nich vycházející ceny služeb pro provozovatele vysílaní, by byly neúměrně vysoké. Proto je podle nás zásadní současně s přípravou výběrového řízení na sítě pro DAB+ změnit aktuálně platnou související legislativu. Především v té části zákona o vysílání, kde je omezen počet celoplošných rozhlasových programů jednoho provozovatele vysílaní,“ uvedl již loni v listopadu pro Televizníweb.cz Jakub Juhas, výkonný ředitel společnosti Progress Digital, která se chce ucházet o kmitočty pro DAB+.

Progress Digital předpokládá, že ve většině regionů Česka bude možné provozovat až pět DAB+ sítí pro komerční rádia. „To odpovídá maximálnímu počtu 5 x 18 = 90 rozhlasových programů,“ říká Juhas, podle něhož ale tolik pozic nebude při současné legislativě reálné naplnit. „Tudíž budou negativně ovlivněny už tak „napnuté“ aktuální obchodní modely,“ dodává. Ministerstvo kultury si tento problém podle mluvčí Jany Malíkové uvědomuje. „V každém případě lze uvést, že Ministerstvo kultury se bude snažit o přijetí nezbytné změny zákona o provozování vysílání v co nejbližší možné době, neboť si je vědomo nutnosti urgentního řešení uvedené věci,“ říká bez bližšího určení, v jakém časovém horizontu chce resort příslušnou novelu zákona předložit. Legislativní proces ale zabere minimálně půl roku, což by opět posunulo termín aukce kmitočtů pro sítě DAB+, jež ČTÚ sliboval vypsat na přelomu loňského a letošního roku.

Česko má jasno se sítěmi pro DAB+ Vzniknou dvě celoplošné a 26 regionálních

Image by Freepik

AKTUALIZACE 19.1.2023, 9:26 „Časový odhad přijetí nezbytné změny zákona o provozování vysílání závisí na způsobu, jakým bude Poslanecké sněmovně předložen její návrh. Nejrychlejší cestou je zapracovat takovou změnu do některého ze souvisejících návrhů, které jsou již projednávány v Poslanecké sněmovně nebo budou k projednání předloženy v dohledné době. Konkrétní postup je v současné době v jednání, cca za měsíc bychom mohli poskytnout informace o dalším vývoji v této věci,“ sdělila pro Televizníweb.cz mluvčí ministerstva kultury Jana Malíková.