Pokud jste přes svátky konce roku usoudili, že váš televizor nebo multimediální přehrávač mají zvuk, který se „prostě nedá poslouchat“, máme pro vás s Novým rokem 2023 jeden nehezky řečeno „soundbar“, tedy po česku – a správně – zvukovou lištu. Je ovšem hodně drahá a také dosti speciální.

Za Sony HT-A5000 v současné době zaplatíte kolem 24.000 Kč a dostali jsme ji zapůjčenu v základní podobě bez bezdrátového subwooferu (vybrat si můžete ze dvou modelů) a volitelných zadních a taktéž bezdrátových reproduktorů. V základním provedení se tak pochopitelně pracuje pouze s virtuálním, tedy pseudoprostorovým zvukem, který ovšem dokáže (v detailech) výborně umístit. Tím ovšem nejsou ovlivněny kompatibilní audio formáty a nabídka je hodně bohatá: pro HDMI, resp. HDMI (eARC) jsou tu mimo jiné Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-HD Master Audio, DTS ES, DTS 96/24, DTS:X a LPCM. Pro optický vstup pak Dolby Digital, DTS a LPCM, takže v tomto případě se, při napojení na zesilovač, pojede nejspíše přes poslední z nich.

Uvnitř najdete digitální zesilovač S-Master HX s udanými devíti kanály a celkovým výkonem 450 W. Nejspíše hudebních, protože obvyklý výkon v RMS uveden nebyl, což je skutečně s podivem. Osazení vstupy je kompletní, z dvojice HDMI je jedno vstupní (překvapivě bylo zaslepeno), druhé je běžné a pracuje přes systém ARC. Je tu také rozhraní USB (přehrávání muziky), Bluetooth (včetně případného napojení na TV), Wi-Fi 5 (přímé streamování hudby z internetu, aplikace) a optický audio vstup. Právě přes něj jsme drtivou většinu času zvukovou lištu, jako především doplněk televizoru, zkoušeli. Nicméně výrobce ji doporučuje připojit přes HDMI, resp. HDMI (eARC), pak můžete využít tlačítka Home a například ji nechat automaticky kalibrovat pro danou místnost, což jsme také udělali. V nabídce rovněž najdete velmi bohatá nastavení, včetně možnosti použít například pro virtuální zvuk technologii Sony nebo DTS.

Audio lišta má vpředu dva výškové a tři středové reproduktory a basový subwoofer (dvojí, plus možnost připojit externí). Vše doplňují dva reproduktory pro Dolby Atmos, které najdete na rovné horní straně a které jsou namířené vzhůru a jsou tedy nenaklopené (více fotogalerie výše). Přední reprosystém je za nesnímatelnou kovovou mřížkou stejně, jako horní. Na obou bocích jsou pak ještě dva výdechy bassreflexu a vše ještě, na přední straně, doplňuje malý displej ukazující typicky vstupy, zapnuté zvukové pole, apod.

Řekněme si rovnou, že zvuková lišta je stylem svého provedením atypická s atypickým přístupem k nastavení a jeho možnostem. Mimo jiné tu prakticky nenajdete tradiční zvukové režimy i když výrobce hovoří jednak o tzv. standardním zvuku (zřejmě míněno stereo, ale toto označení tu není) a dále o zvukovém poli, tedy o rozšíření prostoru, které má dva režimy: zapnuto/vypnuto. Jinak je tu pouze zvýraznění dialogů a klasický noční režim.

Lišta byla zkoušena s televizorem Hisense 55U7HQ, který je nyní podrobován dlouhodobému testu. Pokud ale máte nějaký vyspělejší televizor přímo od Sony, firma doplňuje, že… „Po připojení k televizoru Bravia s funkcí Acoustic Center Sync se ze soundbaru i televizoru stanou středové reproduktory…“

Při pokusu vyzkoušet lištu přes HDMI se systémem eARC byl ohlášen problém na rozhraní i když se alespoň podařilo zobrazit domovskou nabídku a audio systém pro danou místnost kalibrovat. Následně byla HT-A5000 na televizor napojena přes optický kabel a využito bylo také rozhraní Bluetooth (propojení s TV zcela bez potíží), které bylo použito i pro streamování z mobilu Samsung Galaxy S20 FE (odchycené obrazovky vidíte níže).

Protože napojení přes HDMI (eARC) bylo pro Hisense 55U7HQ, prvním tohoto druhu (na zesilovač typu 5.1 je napojen přes optický audio výstup), těžko říci, zda šlo o problém televizoru, lišty nebo systému eARC (HDMI není zvukově právě ideální…). Nicméně Sony HT-A5000 je určen především pro takovéto připojení a v průběhu testu se to jasně ukázalo.

Volba Sound Field (zvukové pole) při vypnutí nastaví poněkud ploché a nevýrazné stereo. Tedy na běžném televizním vysílání, resp. při běžném zvuku. V případě toho kvalitnějšího, resp. hodně kvalitního je ovšem rozdíl citelný. Foto: Sony

Zjednodušené režimy i ovládání, hodně bohatá nastavení

Ovládání na přístroji je na horní straně a dovoluje také vyvolat dva ukázkové audio režimy, které předvedou nejen nebývalé zvukové možnosti, včetně umístění některých detailů do prostoru, ale jasně tady vidíte, jak lišta reaguje na velmi kvalitní vstup, což bylo vidět i jindy. Jinak na horní straně najdete hlasitost, zapnutí/vypnutí, přepínání vstupů a také muziku ze sítě, resp. z internetu (Spotify…).

Dálkový ovladač nabídne solidní rozložení tlačítek, včetně hlasitosti. Některá však byla nefunkční, jiná pracovala pouze při některém druhu připojení a tady asi chvíli potrvá, než se orientujete. Tím hlavním je Sound Field, tedy zvukové pole a jak bylo řečeno, klasické zvukové režimy tu v podstatě nejsou a nejsou tu ani nastavení typu basy, výšky, ekvalizér. Na ovladači tak vedle zvukového pole vidíte jen noční režim a zvýraznění dialogů, které na zkoušených zdrojích nebylo zapotřebí. I tady je vidět, že pro zkušenějšího diváka, který hledá lištu typicky k televizoru připojitelnou přes klasický digitální audio výstup, Sony HT-A5000 nebude. A jednoduché asi nebude navyknout si i na daný styl.

Zvukovou lištu nastavíte pouze přes domovskou obrazovku, což vyžaduje připojení přes HDMI. Tady si pak můžete nechat otestovat místnost a provést její automatickou kalibraci. A také bohatě upravit parametry v části pokročilých voleb. Celkově vzato je tu spousta voleb, které uspokojí i toho nejnáročnějšího příznivce zvukových lišt. Ostatně jsme prakticky v nejvyšší kategorie, takže není divu.

Při přehrávání přes Bluetooth a mobil systém ožíval a při dodání kvalitního zvuku (FLAC, FLAC HD) podával výtečný výkon i na běžném stereu. Znatelné a patrné bylo také vylepšení i u zcela obyčejných souborů v MP3 a zde se má pracovat se zvýšením rozlišení komprimovaných digitálních nahrávek v reálném čase.

Příznivý vliv na produkci rozhodně můžeme potvrdit a výrobce k tomu uvádí, že… „Dynamické rozpoznávání instrumentace, hudebních žánrů a jednotlivých složek každé skladby, jako jsou vokály nebo mezihry, umožňuje obnovit širokospektrální zvuk, který se ztrácí během komprese, a poskytovat tak bohatší a úplnější zážitek z poslechu.“

Jaká je? Trochu drahá legrace

Je nám jasné, že nemůžeme porovnávat audio systém za 20.000 se systémem pětkrát dražším, navíc v klasickém provedení 5.1 a tak to ani nebude myšleno. Nicméně během provozu se postupně stávalo jasnější a jasnější, že tenhle „soundbar“ si potrpí na hodně kvalitní vstupní audio a z obyčejného, typicky televizního dvoukanálu, toho moc nenadělá stejně, jako třeba z běžného 5.1 jdoucího z nějaké služby IPTV/VoD.

Zvuk se, obecně vzato, sice i z běžného zdroje vylepší, částečně prohloubí a rozšíří, ale tohle vám udělá i zvuková lišta za méně než polovinu ceny a podívejte se třeba na test Bose TV Speaker. Navíc styl jakým ji výrobce pojal ani zdaleka nebude vyhovovat každému. Paradoxní pak je, že na dálkovém ovladači je tlačítko Night zasunuto mezi vstupy.

Domovské menu vyvoláte v případě napojení přes HDMI. Z něj se dostanete i do nastavení a kalibrace. Foto: autor

Takže jaká je z našeho pohledu? Jelikož se nedařilo zvukovou lištu Sony HT-A5000ji spolehlivě rozumně připojit přes HDMI (eARC), byla provozována přes optický audio vstup a také přes Bluetooth, což bylo ve spolupráci s televizorem Hisense 55U7HQ bezproblémové.

Optiku by ale autor, který je v tomto ohledu „konzerva“, použil i kdyby propojení přes HDMI s Hisense fungovalo spolehlivě. Lišta skoro vždy požadovala precizní signál a i když vám rozdíl udělá i na běžném signálu, vzhledem k ceně to není to, co bychom čekali. Neudeří vás do uší při sledování běžného televizního vysílání (pozemní plus satelitní Skylink), ani při IPTV/VoD, včetně vstupu prostorového zvuku a také při poslechu multimédií. V tomto ohledu je chování vzhledem k ceně zklamáním. Pokud do ní ale pustíte velmi kvalitní signál, dostanete velmi dobrý až naprosto vynikající zvuk, který ale nejspíše stále ještě bude cenově tak říkajíc „mimo mísu“. V dané konfiguraci, tedy samotná lišta bez dokoupitelných zadních kanálů, nás sice originální ukázky s Dolby Atmos a DTS-HD-Master (vnitřní i dodané z vnějšku) sice většinou přesvědčily, ale to nám přijde málo. Poměr cena/výkon je tak z našeho pohledu podprůměrný. Osazení je sice kvalitní, ale pokud vám nesedne daný přístup a zaměření zvukové lišty, nejspíše moc spokojeni nebudete. Poradit můžeme jediné – kupujte tam, kde vám umožní zařízení bez udání důvodu vrátit.

Hodnocení

  • PRO: kalibrace místnosti (prý včetně volitelných zadních repro), při kvalitním zvuku někdy až překvapivé rozložení v prostoru, vynikající přehrávání přes Bluetooth (netlumené a výrazné se znatelným vylepšením nižší vstupní kvality), vysoký výkon, ale…
  • PROTI: …chybí hodnota v RMS, na běžném TV zvuku (a dalším „obyčejném“…) často vcelku fádní, konzervativním posluchačům budou chybět klasické přednastavené režimy a nastavení