Minimální zpoždění bude mít aukce kmitočtů určených sítím pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+ poté, co návrh podmínek výběrového řízení a veřejnou konzultaci k tomuto dokumentu zastavil nový předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Marek Ebert.

Návrh podmínek aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím zveřejnil ČTÚ minulé pondělí 30. ledna večer na svém webu. Stalo se tak pouhý den před vypršením mandátu dnes již bývalé předsedkyně Rady ČTÚ Hany Továrkové. Od 1. února vede ČTÚ její nástupce Marek Ebert, který hned druhý den ve funkci rozhodl o zrušení veřejné konzultace parametrů výběrového řízení, protože ho Továrková zveřejnila bez předchozí konzultace s dalšími radními ČTÚ včetně svého nástupce v čele úřadu. „ČTÚ uspořádá workshop, na kterém seznámí účastníky s vypořádáním připomínek, které Úřad dříve obdržel v rámci konzultace návrhu principů předmětného výběrového řízení. Návrh podmínek vlastního výběrového řízení pak bude v návaznosti na získané informace případně upraven a zveřejněn k nové konzultaci,“ informoval minulý týden úřad.

Obrat: ČTÚ stahuje návrh aukce DAB+ Šlo prý o unáhlený krok Hany Továrkové

Klíčový workshop už příští týden

Původně ČTÚ plánoval, že samotnou aukci kmitočtů vypíše na přelomu let 2022/23. Měla navazovat na veřejnou konzultaci dokumentu, který obsahoval principy pro vytvoření podmínek výběrového řízení na kmitočty pro sítě DAB+ a úřad ho zveřejnil loni v září. Veřejné vypořádání připomínek ale nikdy neproběhlo a od operátorů dosavadních sítí DAB+ i provozovatelů rozhlasového vysílání prosakovaly informace o velké nespokojenosti s deklarovanými vyvolávacími cenami jednotlivých sítí do plánované aukce. Celoplošná síť by například začínala s cenou na 10 milionech korun a metropolitní rozhlasová síť by vyšla minimálně na víc než jeden milion korun. ČTÚ totiž počítal s cenou jedné koruny za každého potenciálního posluchače pokrytého signálem příslušné vysílací sítě DAB+. Další problematickou oblastí byla velmi omezená možnost regionalizace v celoplošných DAB+ sítích z důvodu omezení na straně počtu unikátních kmitočtů v těchto sítích.

V novém dokumentu z 30. ledna letošního roku byly ceny výrazně nižší, konkrétně desetinové: ČTÚ nasadil vyvolávací cenu 10 tisíc korun za každých započatých 100 tisíc posluchačů v dosahu dražené sítě. Celoplošný multiplex by tak bylo možné vydražit v základní ceně za 1,050 milionu korun. Tento návrh byl ale stažen novým předsedou Rady ČTÚ a může v něm dojít ke změnám. Ty budou vyplývat z workshopu, který Marek Ebert slíbil uspořádat s provozovateli vysílacích sítí i rozhlasového vysílání. Kdy se tak stane? „Workshop by se měl uskutečnit v průběhu příštího týdne,“ odpovídá na dotaz serveru Televizníweb.cz Barbora Havelková z tiskového oddělení ČTÚ s tím, že dopředu nelze predikovat, zda se po tomto workshopu změní vyvolávací ceny jednotlivých dražených sítí DAB+.

Návrh aukce kmitočtů pro DAB+ je tu ČTÚ výrazně snížil ceny

Zdržení aukce bude jen minimální

O pořádání workshopu již vědí i jeho potenciální účastníci. Uskutečnit by se měl ve středu 15. února brzy odpoledne v sídle ČTÚ. Výsledek workshopu se promítne do případných změn v podmínkách aukce kmitočtů, které pak ČTÚ plánuje zveřejnil na svém webu a vypsat k nim novou veřejnou konzultaci. „Nové zveřejnění návrhu podmínek výběrového řízení ke konzultaci by mohlo být v průběhu března,“ přiblížila Barbora Havelková s tím, že ČTÚ „v tomto okamžiku“ počítá s tím, že aukce kmitočtů pro celoplošné i regionální sítě DAB+ proběhnou ještě v letošním roce. Pokud by veřejná konzultace k aktualizovaným podmínkám aukce začala v březnu, ČTÚ by měl ze zákona 30 dní na vypořádání připomínek a poté by mohl vypsat samotnou aukci. K tomu by mohlo dojít v průběhu dubna nebo května.

Samotná aukce zabere několik týdnů, ve staženém dokumentu s podmínkami výběrového řízení se počítá s tím, že k předložení žádostí o účast ve výběrovém řízení a složení stotisícové kauce jako podmínky účasti budou mít zájemci čas 40 dní od vyhlášení tendru. V nejideálnějším případě by se tak stalo koncem května nebo v červnu. Týden si chtěl ponechat ČTÚ na ověření, zda žadatelé splňují podmínky účasti ve výběrovém řízení a den po uplynutí této lhůty měl zahájit aukční část zveřejněním harmonogramu aukce. Tady už se pohybujeme ve velké neznámé, aukční část by mohla začít koncem června a může mít několik kol podle toho, zda nebudou nejvyšší nabídky několika žadatelů shodné. Jisté je, že nejpozději na podzim by mohlo být jasno a kmitočty přiděleny.

Komerční rádia celoplošně v DAB+? Od roku 2025 Jaký bude další postup ČTÚ?

Image by DCStudio on Freepik

Štítky