Příjem terestrického televizního vysílání (DTT) je energeticky mnohem méně náročnější než sledování streamovacích služeb (OTT). Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil britský regulátor Ofcom.

Zatímco jedna hodina sledování televize prostřednictvím pozemních vysílačů vyjde podle Ofcomu domácnost na 9,1 Wh elektrické energie, hodina streamování stojí skoro šestkrát více energie: 54 Wh. Převedeno na jinou domácí činnost, hodina sledování lineárního pozemního televizního vysílání vyjde energeticky stejně jako vaření vody na přibližně tři až čtyři šálky čaje. Pozemní distribuce televizních signálů je tak efektivnější a méně energeticky náročná než obsah doručovaný přes IP, konstatuje Ofcom. Analýzu pro britského regulátora zpracovala společnost Carnstone.

Může být TV vysílání ekologické? Platformy podle energetické náročnosti

U služeb DTT a OTT se většina energie spotřebuje v domácnostech a nikoli v distribuční soustavě. Energii spotřebovávají televizory a další přijímače, ale také domácí internetové sítě. Celkem představují 90 procent celkově spotřebované energie při sledování televizního obsahu. Carnstone do energetické spotřeby započítával i sítě Wi-Fi a set-top boxy, které jsou zapnuté neustále minimálně v pohotovostním režimu, i když jejich spotřeba elektrické energie je relativně nízká. Pozemní vysílací sítě jsou energeticky efektivnější, protože poskytují větší datový provoz při spotřebě menší energie než obousměrné OTT služby.

Jak se měří energetická náročnost TV? Dá se věřit energetickým štítkům?