Netflix plánuje výrazně omezit možnost sdílení přístupových hesel k uživatelským účtům a zároveň tak zkomplikuje sledování obsahu mimo domácnost.

Výrazné omezení možnosti sdílení hesel k uživatelským účtům plánuje největší globální streamovací služba Netflix. Chce tak zabránit zhruba 100 tisícům uživatelů, kteří sdílí účet od jiného předplatitele, aby sledovali obsah Netflixu zdarma. Jeden uživatelský účet má být napříště určen pouze jedné domácnosti, a od toho se bude odvozovat i plánované technické omezení. O tom nyní Netflix informoval v centru zákaznické podpory pro uživatele v Chile, Kostarice a Peru, kde od loňského roku testoval možnost legálního sdílení uživatelského účtu za poplatek.

Třetina Čechů sdílí hesla k Netflixu a spol. Nejčastěji se tak děje v rámci rodiny

Jeden uživatelský účet k Netflixu bude možné nadále sdílet, ale pouze v rámci jedné domácnosti. Tu provozovatel služby rozpozná podle primární IP adresy, z níž se uživatel k Netflixu přihlašuje. Tou bude IP adresa, kterou uživatel využívá pro sledování Netflixu na televizoru, nebo z níž k němu přistupuje na jiných zařízeních nejčastěji. Aby si uživatel zachoval primární domovskou adresu i na zařízeních, která lze přemisťovat, musí se z nich k Netflixu přihlásit z domovské IP adresy alespoň jednou za 31 dní.

Pokud se někdo pokusí k uživatelskému účtu přihlásit z jiného místa a IP adresy, než je domovská, bude vyzván, aby se zalogoval pod svým vlastním uživatelským účtem a pokud tak neučiní, bude mu přístup k Netflixu zablokován. Netflix ale počítá i s tím, že platící uživatelé budou chtít jeho službu využívat na dovolené nebo služební cestě. Pro tento účel si mohou prostřednictvím centra zákaznické podpory vyžádat dočasný přístupový kód, který jim umožní sledovat Netflix mimo domovou IP adresu během sedmi po sobě následujících dnech.

Netflix zatím neuvedl, od kdy omezení sdílení uživatelských hesel zavede. Plánuje však platícím divákům umožnit přesouvat uživatelské profily z jednoho účtu na druhý.

Netflix zavádí vzdálené odhlášení Využijí ho hlavně uživatelé, co hodně cestují