Netflix je s velkým náskokem nejvyužívanější streamovací službou v České republice. Následuje Amazon Prime Video, HBO Max a Disney+. Data JustWatch ale nereflektují Voyo od televize Nova.

Netflix si v České republice drží s přehledem nejvyšší podíl na trhu ze všech streamovacích služeb. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku jej využívalo 41 procent uživatelů placených streamovacích služeb. Vyplývá to z dat agregátoru JustWatch, jehož prostřednictvím si mohou uživatelé vybírat z programové nabídky všech streamovacích služeb, které si předplácí, na jednom místě, aniž by museli pracně procházet kompletní programovou nabádkou. Jde o největšího mezinárodního průvodce streamováním s 30 miliony uživatelů ve více než 120 zemích včetně Česka. Výsledky jeho statistik jsou ale zkreslené tím, že vychází pouze z dat svých uživatelů.

Závěrečný kvartál loňského roku potvrdil podle JustWatch obrovskou převahu Netflixu na českém trhu. „Streamovací gigant Netflix nadále vede žebříčky s podíly dvakrát většími než Amazon Prime Video. Na druhém místě zůstává Amazon Prime Video, který je těžkým konkurentem a s více než šestiprocentním náskokem předstihnul třetí HBO Max,“ konstatuje JustWatch. Za celý rok 2022 se ukázal mírný pokles podílu Netflixu, ale také Amazon Prime Video, Apple TV+ a lokální O2TV. „Nováčci na trhu, HBO Max a Disney+, vykázali v roce 2022 mimořádný růst, který představoval +14 % a +9 % oproti začátku roku. Netflix se snažil udržet vysoký podíl, ale potýkal se se značnou ztrátou -4 %,“ dodal JustWatch.

Výsledky jsou ale zkreslené absencí silných domácích streamovacích služeb Voyo, iPrima (dnes Prima+) a iVysílání, které se na rozdíl od O2TV, která je spíše IPTV službou než SVOD, v datech neobjevují.