Této video službě se hodně věnujeme, ostatně přinesli jsme zprávu z jejího uvedení a na příští týden chystáme i něco o technickém zázemí. Nyní nadešel čas na první informace z krátké praxe, tedy v tomto konkrétním případě především z provozu přes webový prohlížeč pod Windows. Stihli jsme ale něco málo vyzkoušet i na dalších platformách.

 

AKTUALIZOVÁNO, 10:00 hod.: Máme tu ještě upřesnění Skupiny Prima k otázce webové adresy na které video služba do budoucna poběží… „Kvůli SEO zůstává naší primární doménou iPrima.cz a primaplus.cz je tam přesměrována. Stejný princip využívají i kolegové v Německu s RTL+ a doménou TVnow.de.“ 

 

 

V průběhu středečního dopoledne nová streamovací video služba zprovoznila aplikace pro webové prohlížeče (za nás Firefox) a televizory Samsung, pozdě v noci nám pak naběhla i aplikace pro mobil s Androidem. Nicméně zadání „primaplus.cz“ způsobilo pouze přechod na „iprima.cz“, přičemž v záhlaví bylo stále „iprima“ a platilo to i včera, tedy ve čtvrtek.

Volnou verzi prima+ Free si může vyzkoušet každý, díky FTV Primě jsme ale také dostali možnost seznámit se přístupem přes variantu Premium, tedy placenou verzi, a to v plné podobě, jaká vám je dostupná za 149 Kč měsíčně. À propos to je velmi slušná cena a dokonce o deset korun nižší než u konkurenčního Voya. Pojďme se proto podívat, jak streamovací služba ve své volné i placené verzi působí a řekněme si rovnou, že s češtinou je poněkud na štíru. Používá totiž podivné názvy jako „série“, „epizoda“, nebo „notifikace“, které by se měly záklonem zakázat! Co špatného je na „řadě“, „dílu“ či „upozornění“?

ČTETE TAKÉ: Více o obsahu na prima+ v samostatném článku z tiskové konference při uvedení služby

Odchycenou obrazovku ze začátku hlavní strany ještě před přepnutím na balíček Premium vidíte v perexu, na nastavení a také třeba na chování po ukončení přehrávání jednoho seriálového dílu se podívejme nyní. Ještě před tím ale malá poznámka: hned na úvod zarazí, že pruh „Nejsledovanější“ je zcela zaplněn. Možná pochází z iprima.cz, ale tohle se nikde neříká a tak výsledek působí – zvláště když našinec vůbec není přihlášen – hodně zvláštně.

Možná je to ale čirá magie…

Prima+ Free s navázáním na sledování pořadu (dole) a zatím nezaplacené Premium (zámeček na originálním pořadu nahoře). Foto + foto v úvodu: autor

Stručně: prima+ ve webové aplikaci

  • U seriálu na hlavní stránce vidíte počet dílů, které jsou momentálně k dispozici, ale už nevidíte celkový počet dílů v dané řadě, nevidíte jazykovou mutaci a také nevidíte, a to je horší, celkový počet dílů. Tyhle vady prima+ odkoukala ze zrádného : ) zahraničí… Hlavně když tam máme… „sdílejte s nejbližšími…“
  • Z přehrávaného dílu se ve webové aplikace nelze rozumě vrátit k vybranému seriálu a musíte jít např. přes hlavní stránku. Tohle je bohužel vlastní mnoha video službám (zjevně se tvrdě jede na počet kliků…) a opět – „zrádné zahraničí“! Divákům to rozhodně život komplikuje, na mobilu (viz níže) už ale problém mizí!
  • Naopak výtečně je vyřešen vstup ze seznamu naposledy přehrávaných pořadů do přehledu všech dílů a tohle u jiných video služeb prakticky nenajdete! Stačí pod obrázkem pořadu kliknout na proužek…
  • Jak mohou být zaplněny, u Prima+ bez přihlášení, sekce „Nejsledovanější“ a „Seriály a pořady přímo pro vás“?
  • Zdá se, že se v dílech nedá přeskočit úvod ani u nejnovějších seriálů, což dnes už bývá pomalu dobrým zvykem. Přehraný díl nicméně dokázal automaticky navázat na ten předchozí bez dotyku ruky. Zdá se však, že to funguje pouze u nových seriálů a vše tak ukáže až čas a více zhlédnutých pořadů. V jednom případě nám to tu ale už nešlo (Černé vdovy).
  • V nastavení webové aplikace jsme vyzkoušeli změnu hesla (OK) a jak vidíte i na snímcích, je tu také možnost párování s televizorem nazvaná ovšem „Přihlásit se na TV“. Jak bude pracovat se uvidí později (nebyl kompatibilní televizor).
  • A ještě krátce k mobilní aplikaci (Android 12): tady byla jasně vidět lepší ovladatelnost v detailech (ve srovnání s webovým prostředím), zejména odskok z právě přehrávaného pořadu na seznam dílů. O spolehlivosti chodu aplikace pochopitelně nyní mluvit nemůžeme, ale potíže při pěti, šesti hodinách zkoušení nebyly.

 

Prima+ Free, bez přihlášení: Doslova ani ťuk!

Tady je situace stejná, jako u předchozí iPrima. Nepřehrajete zhola nic a například ani první díl seriálu Zoo (aktuální 86.), nemluvě o „mladších“ seriálech, jako třeba Dobré zprávy.

Po chvíli zkoušení si u pořadů asi všimnete malých zámečků. Všechny byly „zamčené“ a na spodu stránky se skvělo „Pro sledování videa se musíte přihlásit.“

Prima+ tak bez přihlášení nedá ochutnat zhola nic a i když můžeme polemizovat nad tím, zda je tento přístup pravým ořechovým, nic s tím nenaděláme. Je to prostě tak!

 

Prima+ Free, s přihlášením: Dobrý základ…

Předně je třeba říci, že se Primě podařilo přenést i dosti starý účet autora, který platil snad ještě pro Prima Play a tohle nás příjemně překvapilo!

Úvodem služba jen napsala, že přístup připravuje („nezavírejte stránku“), vše ale naběhlo vysloveně po chvíli. Následně zobrazená hlavní stránka prima+ (stále na adrese iprima.cz) ukázala, že zmizel zámeček třeba u staršího seriálu Zoo a že u obsahu označeného jako prima+ Originals zůstal zachován. Takto to také bylo avizováno a tady jsou omezení jasně vidět a jsou naprosto pochopitelná!

V případě už dříve zmiňovaných Dobrých zpráv (namátkově vybraný seriál) byl nejnovější díl správně se „zámečkem“, ostatní byly bez něj a také šly přehrát. Ověřeno to následně bylo i u taktéž volného prvního dílu seriálu Zoo (a pár dalších) a názorně je to vidět ve fotogalerii výše.

Po vyskočení z přehrávání prvního pořadu správně naběhla zbrusu nová lišta „Pokračovat ve sledování“ a takto to vlastně mělo být i se zmiňovanými „Nejsledovanější“ a „Seriály a pořady přímo pro vás“, kde Prima poněkud ujela. Zdůrazňujeme, že ty se objevily i bez přihlášení k video službě. À propos v seriálu Zoo (1/01) viselo okno s reklamou na stříbrné prsteny tak dlouho, dokud jsme na něj neklikli, resp. ho nezavřeli. Tohle je ovšem – v rámci avizovaného systému – pochopitelné. A pochopitelné je i to, že po nějakém čase, naběhne další okénko s reklamou a po delším čase, reklama celková, tedy na celou obrazovku, což je často naznačeno na časové liště. Překvapením však bylo, když nám reklama do plné obrazovky naběhla po krátké pause na pořadu a zjevně je to tak – tu a tam – nastaveno, protože se to nestávalo vždy.

Tolik po krátkém zkoušení, cokoli byste chtěli doplnit z vlastních zkušenosti, rádi přivítáme v diskusi pod článkem.

 

Prima+ Premium: za 149 Kč zcela bez reklam a s originálním obsahem

Jak se prima+ chová po zaplacení služby? Zapůjčenu jsme dostali variantu nejvyšší, u té „lehké“ za 99 Kč se má počet reklam snížit o polovinu.

Verze Premium po přehrání sedmi, osmi hodin pořadů fungovala skutečně bez přerušení reklamou, a to i na začátku a na konci. Přejetí na další díl seriálu bylo automatické, na výjimku jsme narazili u Černých vdov, takže se možná tato vlastnost týká jen nejnovějších seriálů. Ostatně ani u nich nešel přeskočit úvod, resp. úvodní titulky.

Nejvyšší verze vám jednak zpřístupní obsah až v rozlišení Full HD (je tu také Auto…) a rovněž obsah v sekci „Originals“ vyhrazené pořadům určeným přímo pro prima+. Oboje také bylo okamžitě vidět.

V této souvislosti je zajímavá jedna věc: jak v aplikaci na mobilu, tak na webu chyběl pruh vyhrazený pouze pro obsah typu „prima+ Originals“ na kterém si televize, podle vlastních slov, dosti zakládá.

To je hodně překvapivé!

Překvapením bylo i to, že v jednu chvíli se samovolně redukoval obsah na liště „Pokračovat ve sledování“, kde zmizel rozkoukaný díl Dobrých zpráv a pozoruhodné je i to, že při pokusu navázat přímo v seznamu dílů jsme zjistili, že tu vůbec není vidět stav sledování u žádného ze zhlédnutých dílů, včetně toho posledního!

Tady ještě musí Prima popracovat.

 

Krátké ověření dalších aplikací na jiných platformách

Prima zatím oznámila dostupnost aplikací pro televizory Samsung a zařízení s Android TV s tím, že budou postupně nabíhat během prvních dnů od spuštění streamovací služby. Nakonec se ještě v noci ze středy na čtvrtek, objevila funkční aplikace pro mobily s Androidem i když ke stažení byla z Google Store už dříve. To ale nepracovala a u nás naběhla až někdy kolem půlnoci.

Jinak skupina Prima ve zprávě ke spuštění streamovací služby neoznámila žádnou novou aplikaci, takže se zatím můžeme jen dohadovat. Nicméně na úvodní tiskové konferenci se ještě mluvilo o televizorech LG. Tím bychom měli nejprodávanější Samsung doplněn o řadu dalších značek, protože o. s. Android TV využívá celá řada výrobců, jako například Philips, Sony, TCL či třeba JVC a Sharp.

Nyní se však ještě na chvíli vraťme k aplikaci pro televizory Samsung, kterou stihl krátce ověřit kolega Potůček. Několik snímků z ní (balíček prima+ Free) vidíte ve fotogalerii výše. Dostupná má být pro všechny „chytré“ přijímače značky od roku 2018, včetně. Aplikaci si musíte najít stáhnout ze Samsung Storu, poté si ji můžete umístit na lištu mezi oblíbené. I když ji můžete používat anonymně bez registrace, nic si v tomhle módu nepřehrajete.

Přehrávání na mobilu s Androidem jsme vyzkoušeli puštěním staršího seriálu Černé vdovy, což se ukázalo jako správný tah! Vidět zde totiž bylo, že chybí automatické přehrávání dalšího dílu v pořadí. Puštění nového seriálu Dobré zprávy pak ukázalo, že tady už díly na mobilu automaticky navazují a vše se tedy chovalo obdobně, jako na webu.

Na televizorech Hisense 55U7HQ a Strong SRT 24HE4203 jsme vyzkoušeli obecné zrcadlení obrazovky z mobilu Samsung přes Wi-Fi Miracast. Tímto způsobem ostatně nepřítomnost aplikace na TV krásně obejdete. Více v samostatném článku na Televizním webu.

 

Jaká je prima+ po krátkém zkoušení?

Co rozhodně překvapilo, bylo zmiňované přenesení starého účtu, a to nebývá zcela zvykem.

Co rozhodně zklamalo, je nulové přehrání jakéhokoli pořadu bez přihlášení k prima+.

Nicméně nejde o vadu, nýbrž o vlastnost. Poněkud nemilá je ovšem visuální chyba při přehrávání pořadu v rámci balíčku Free po přihlášení. Tady Prima+ ohlašuje pouze nízké rozlišení, tedy SD, které tu skutečně je, ale divákovi se hlásí… HD.

A jak to bude s novou doménou www.primaplus.cz? Skupina oznámila, že pod značkou iPrima.cz budou moci uživatelé sledovat videoarchiv až do 8. února 2023, ale jak už víme, tohle úplně nevyšlo a ještě včera byla nová adresa přesměrována sem. Nicméně asi můžeme očekávat změnu v řádu nižších dnů. Na závadu to během krátké praxe nebylo, přehrávání přes iprima.cz jelo bez potíží i včera večer.

HD nebo SD (je třeba 288p ještě SD : )? Povšimněte si rovněž lišty pod pořadem vedoucí na seznam dílů a dvou ikon zcela dole vlevo: „sdílejte…“ a „hodnocení“. Jak jsme si jednou vybrali, nešlo to vrátit na „bez hodnocení“. Foto: autor

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI:

Visící reklamní box a titulky na Prima+ Free, tedy s reklamou a po přihlášení. Foto: autor