V kinech měl včera premiéru nový snímek Marvel Cinematic Universe Ant-Man a Wasp: Quantumania (celosvětová premiéra je dnes). Film o celkové délce 125 minut je další podívanou z nové fáze Marvelu, kam se například řadí i Thor: Love and Thunder nebo Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Oba tyto filmy sklidily (na běžné poměry Marvelu) poměrně rozsáhlou kritiku a společně s dalšími projekty se tak začalo hojně mluvit o konci MCU tak, jak jej známe. Jak si tedy vede v porovnání s předchozími snímky Ant-Man? Poučili se tvůrci ze svých předchozích chyb?

Dějová linka se zaměřuje na vstup Scotta (Ant-Mana), Hope (Wasp), Hanka, Janet a Cassie do tzv. Quantum Realm. Říše kvant, kam se hrdinové dostanou, pokud se zmenší na molekulární úroveň, a kterou dobře známe z předchozích filmů o Ant-Manovi. Zde musí čelit Kangovi, Dobyvateli. Už v této chvíli ovšem můžeme odhalit poměrně nešikovné rozhodnutí ze strany MCU, které silně ovlivnilo kvalitu snímku. Kang Dobyvatel (respektive jedna z jeho multivesmírových variant) byl divákům představen v závěru první série Lokiho v roce 2021. Nejen v něm, ale také v komiksech, je Kang představován jako jeden z nejmocnějších padouchů Marvel Comics. Ve zkratce se jedná o génia s moderní technologií, rozsáhlým bojovým umem, schopností cestovat v čase a s oblekem, který mu poskytuje nadlidskou sílu, rychlost, výdrž i odolnost. Z těch několika minut, které nám ukázal seriál Loki, byl Kang schopný předvídat čas a například se tak vyhnout veškerým útokům.

Je Ant-Man pro Dobyvatele vůbec nějakou výzvou?

Ačkoliv je zřejmé, že MCU potřebuje nového velkého záporného hrdinu, nebylo úplně šťastným rozhodnutím postavit proti tak mocnému protivníkovi zrovna Ant-Mana. Superhrdinu, který se umí zmenšovat, zvětšovat a dávat pěstí. Právě z tohoto důvodu náš oblíbený Ant-Man nečelí většinu doby samotnému Kangovi, ale překonává jiné překážky. Ačkoliv je tak snímek plný akce, mnohdy divák netuší, kam děj vlastně směřuje a s čím hrdinové bojují. Určité scény jsou tak, jednoduše řečeno, poměrně nezáživné.

Kde se Marvel naopak poučil, je práce s humorem. Právě přebytek humoru negativně ovlivnil celé vyznění filmu Thor: Love and Thunder a schytal velkou kritiku. Stejně tak špatná práce s komikou začala postupně prosakovat i do dalších projektů od Marvelu. Zde je humor použit jen střídmě, pouze ve vhodných situacích a neubírá na vážnosti scén. A především, člověk se nad vtípky opravdu usměje. Je otázkou, zda bylo vhodným rozhodnutím začít šetřit s humorem zrovna u Ant-Mana, jehož postava byla v předchozích filmech na komice založená. Tento fakt byl možná právě jedním z dalších důvodů, proč byly některé scény zdlouhavé a nudné.

Chladnokrevný Kang i kamenná tvář Michelle Pfeiffer

Vyzdvihnout je třeba perfektní práci s herectvím u jednotlivých představitelů. Paul Rudd, Evangeline Lilly a Michael Douglas už jsou osvědčené stálice. Více prostoru zde konečně dostala sympatická herečka Kathryn Newton, která předvedla velmi dobrý výkon a celý snímek oživila. Současně jsme dostali lepší pohled na postavu Kanga, kterého si zahrál Jonathan Majors. Je nepochybně nesmírná škoda, že Majors dostal tak málo času na plátně a jeho postava nám tak nemohla předvést vše, co umí. Každopádně i v těch pár minutách byl Majors schopný zahrát naprosto odlišný charakter Kanga, než který jsme viděli v Lokim. Roztěkaného, nestálého a rozmarného muže, který prakticky přišel o rozum vystřídal nelítostný, rozvážný a odhodlaný chladnokrevný bojovník. Naopak postava Janet byla, ne nutně vinou Michelle Pfeiffer, naprosto špatně uchopená. Nesympatická paní, kvůli které hrdinové skončí v Quantum Realm, není schopná ani po hodině vysvětlit, co o říši kvant ví a co je nutné udělat. Janet si všechny informace tutlá pro sebe i za cenu ohrožení života ostatních a první věc, o které se rozpovídá, je její milostný život během pobytu v říši kvant. Neoblomná a s kamennou tváří naprosto nehledí na možnou ztrátu života Scotta nebo Cassie, kteří nejsou její přímá rodina.

V závěru celému filmu neprospívá ani temná říše kvant, kde se většina děje odehrává. Ke konci filmu už máme pocit, že je těch speciálních efektů okolo až až a těšíme se, až se ze zeleného plátna vrátíme opět do normálních exteriérů. Ačkoliv je totiž Quantum Realm zpracovaný dobře a otevírá nám nový svět a zajímavé postavy, Ant-Manovi zkrátka více sedí přirozené prostředí.

Lepší, ale stále nedostatečný snímek MCU

Závěrem bych řekla, že je Ant-Man a Wasp: Quantumania jistým, i když malým, posunem k lepšímu. Oproti příliš humornému Thoru, opravdu zdlouhavé a nenaplňující Wakandě a nedomyšleného Doctora Strange je Ant-Man ideálně dlouhá, akční, (nepříliš) humorná Marvelovka, která celkem dává smysl. Stále si ale vypůjčuje řadu negativních prvků z předchozích děl. O podobnosti s prvními fázemi Marvelu ještě nemůžeme ani mluvit. Filmy 1–3 fáze fungovaly dobře jednotlivě a fungovaly dobře i jako součást série. Je snad hlavním problémem současná neukotvenost a špatné plánování ze strany Marvelu? Na to nám pravděpodobně odpoví až další snímky.

REDAKČNÍ HODNOCENÍ: Ant-Man a Wasp: Quantumania: 66%