Je to již více než deset let, co byl natočen první televizní seriál exkluzivně vytvořený pro Netflix. Od té doby do této kategorie přibylo velké množství různých pořadů. Avšak jedním z méně zastoupených žánrů originální produkce Netflixu je fantasy. Konkrétně fantasy, které se neprolíná s žánrem superhero, sci-fi, ani horor. Umí ale Netflix vůbec udělat dobrý fantasy seriál? Dosavadní tvorba svědčí spíš o opaku…

V posledních čtyřech letech se Netflix snaží zastoupení tohoto žánru posílit. Vznikly tak seriály jako jsou The Witcher, Cursed nebo Fate: The Winx Saga. Ačkoliv první z jmenovaných zaznamenal divácký úspěch, zbytek už tak kladně hodnocený nebyl. Dobré fantasy seriály jsou tak u Originals spíše výjimkou než pravidlem. Přesto se tvůrčí týmy Netflixu nevzdávají a koncem ledna se vytasily s další novinkou. Je jím seriál Lockwood & Co (Lockwood a spol.). A jak bychom tuto šesti hodinovou jednohubku ohodnotili?

Poutavý příběh, který vás udrží u obrazovek

Lockwood & Co je britský seriál natočený podle stejnojmenné knižní série autora Jonathana Strouda. Příběh čerpá z prvních dvou knih, Kvílející schodiště a Šeptající lebka. Děj první série nám představuje svět, kde děti a teenegaři obdařeni nadpřirozenými schopnostmi bojují se zlými duchy. Takovéto nadané jedince shromažďují a následně zaměstnávají speciální agentury zaměřené právě na likvidaci problémových duší zemřelých. Divákům se po dobu osmi dílů představuje agentura Lockwood & Co, která je na rozdíl od ostatních řízena a spravována teenagery. Hrdinové se snaží přežít v konkurenčním boji mezi jednotlivými agenturami a současně odhalují spiknutí, které by mohlo v tomto světě rozpoutat nevídané zlo.

Už z popisu obsahu je zřejmé, že Lockwood & Co nabízí poutavý příběh, který vás udrží u obrazovek. Právě díky toho, že autoři čerpali ze dvou knih, jde děj svižně dopředu a neobsahuje žádné nudné či výplňové díly. Ze stejného důvodu se nicméně dějové linky v první půlce série průběžně uzavírají, načež se objeví nová linka, která je uzavřena až s poslední epizodou (nebo není?). Dějová neukotvenost v tomto případě příliš nevadí, jediným vyústěním je to, že si divák není jistý, zda má pořad podobu epizodického či sériového charakteru.

Malí herci s velkým talentem

Kromě poutavého příběhu jsou v Lockwood & Co velkou přednostní postavy a jejich herecké pojmutí. Setkáváme se zde s na první pohled nepříliš sympatickými jedinci, jejichž motivace a charaktery jsou napříč jednotlivými epizodami natolik bravurně vykresleny až vám přirostou k srdci. Bezpochyby je nutné vyzdvihnout herecké schopnosti mladého herce Camerona Champana, který si zahrál svou první velkou roli, lovce duchů a majitele agentury Lockwooda. Chapman ve svých 19 letech dokázal skvěle ztvárnit velmi komplexní postavu. Naskytá se nám pohled na mladého, téměř dospělého sebevědomého muže, který jedná s rozmyslem a grácií a je schopný vést nebezpečný podnik a zodpovídat za životy svých mladších zaměstnanců a přátel. Současně Chapman věrohodně zachycuje i negativní stránky Lockwooda, jako je jeho povýšenost, sebestřednost a soutěživost. Dobře vykresleny jsou také jeho vnitřní nejistoty nebo strach z opuštění.

Chapmana skvěle doplňuje opět nepříliš známá herečka Ruby Stokes v roli Lucy. Postavy brzy propojí velmi silný přátelský vztah a mezi herci to po celou dobu romanticky jiskří. Úžasná chemie Chapmana a Stokes tak přidává seriálu další body nahoru.

Netflix se vrací k fantasy nezatíženého genderovými a rasovými tématy

Kde musím Lockwood & Co pochválit, je práce s gender a rasovými tématy. Netflix má tendenci prázdná místa ve fantasy seriálech vyplnit právě těmito obsahy, a to i přesto, že se v původních předlohách nevyskytují. Tento počin výsledným snímkům často ubližuje a odvádí je od původních témat. Lockwood & Co se tomuto jednání naštěstí vyhnul, a tak se nemusíte bát, že bude děj zabíhat tam, kam nemá. Nezapomeňme vyzdvihnout také temné, průmyslové a lehce apokalyptické prostředí Londýna a zajímavé a strašidelné interiéry. Autoři lehce koketují s žánrem thriller a horor, rozhodně od tohoto snímku ale nečekejte žádné děsivé scény.

Výše zmíněné by dalo dohromady skvělý seriál, který by bylo možné ohodnotit na 80 %. ALE. Velkým negativem Lockwood & Co je práce se samotnými duchy. A to hned ze dvou důvodů. Grafické zpracování duchů není kvalitně provedené, je nezajímavé a neděsivé. Druhým mínusem je také to, že pořad s mrtvými nepracuje tak intenzivně, jak by mohl. Ačkoliv se jedná o hlavní téma a nebezpečné duše by mohly fungovat jako velmi silní záporní hrdinové, v seriálu se jich představí jen hrstka.

 

Slibné fantasy, nad kterým je třeba přivřít očko

Lockwood & Co tak představuje zajímavý a poutavý příběh plný akce se skvělým obsazením v temných ulicích Londýna. Je opravdu škoda nakolik seriál shazuje samotná technická i tvůrčí práce s duchy. Nicméně je zřejmé, že Lockwood & Co neměl k dispozici tolik finančních prostředků, jako skvělé fantasy seriály The Witcher nebo Shadow and Bone. V tomto případě tak nad špatnými efekty přivřu očko. Stačí tak jen doufat, že bude seriál obnoven pro druhou sérii, a to s větším rozpočtem, díky kterému dostaneme takové duchy, které si pořad skutečně zaslouží.

REDAKČNÍ HODNOCENÍ: Lockwood & Co: 70 %