Byli jsme na první konferenci European Samsung Summit v německém Bad Homburg, kde společnost Samsung Electronics představila své produkty nejen z oblasti audiovizuální techniky, ale i propojených zařízení chytrých domácností a domácích spotřebičů. Součástí tohoto setkání, které dále pokračuje v těchto dnech i setkáním prodejců výrobků této firmy z celé Evropy, byl i technický televizní seminář v nedalekém sídle německého zastoupení ve Schwalbachu.

Základním mottem posledních inovací firmy bylo představit zákazníkům jednodušší a ekologičtější život ve stále více propojeném světě. Televizory Samsung na rok 2023 podporují prostřednictvím systému SmartThings režim úspory energie s umělou inteligencí, který novými způsoby pomáhá lidem šetřit víc energie.

Není to ale jen z důvodů úspory energie, že do televizorů stále více pronikají prvky umělé inteligence (AI), která na základě mnoha typických zkušeností určuje výslednou podobu zobrazení. Speciální algoritmy dnes už nejenom dopočítávají chybějící pixely při upscalingu z nižšího na vyšší rozlišení obrazovky, ale technologie AI je využita k analýze jednotlivých scén při aplikaci efektů vysokého dynamického rozsahu (HDR) v reálném čase na obsah se standardním dynamickým rozsahem.

Obrazovky s 8K nekončí

Prezentace Media Day v Bad Homburgu, mimo jiné městu, ve kterém v říjnu 1958 strávil král rock´n rolu – voják americké armády Elvis Presley své první dny v Německu, proběhla v budovách bývalého nákladového nádraží. Kromě celého ekosystému potvrdila, že výrobci svým technologickým vývojem jsou schopni se přizpůsobit požadavkům na úsporu energie. A to i v oblasti velkých displejů s 8K rozlišením. Vybrali jsme pro vás to nejzajímavější.

Vlajkové lodě pro rok 2023

Nejnovější řada televizorů Samsung Neo QLED s rozlišením 8K a 4K poskytuje svým majitelům prémiové funkce, které vyhoví všem jejich potřebám. Kvalitu obrazu Neo QLED zajišťuje pokročilý Samsung Neural Quantum Processor, který řídí Quantum Mini LED podsvícení, 14bitové zpracování barev a upscaling s umělou inteligencí ke zvýšení původního rozlišení zobrazovaného obsahu.

Pracuje s obnovovací frekvencí 144 Hz a disponuje všemi chytrými funkcemi společnosti Samsung. Řada QD OLED televizorů společnosti Samsung pro rok 2023 je k dispozici nejen s úhlopříčkou 55 a 65 palců, ale nově také v ultra velkém provedení s úhlopříčkou 77 palců.

Nové lifestylové televizory a projektory

Se změnou životního stylu se mění také potřeby diváků. Společnost Samsung jim vychází vstříc a představila nové lifestylové produkty, které pozvednou nejen zážitek ze sledování oblíbených filmů, ale zároveň se dokonale přizpůsobí interiéru vaší domácnosti. Pro vyloučení odrazů vnitřního i vnějšího světla jsou obrazovky této řady opatřeny matovou úpravou, která omezí i vznik otisku prstů na stínítku.

Obraz v propojení se zvukem

Ke kvalitnímu propojenému obrazu samozřejmě nedílně patří i výborná kvalita zvuku. Televizory Samsung jsou vybaveny technologií Dolby Atmos a systémem Samsung Object Tracking Sound (OTS), díky nimž se zvuk u filmů, sportovních přenosů i her přenáší mezi jednotlivými reproduktory a vytváří optimální prostorový efekt. Kromě toho je k dispozici Samsung Soundbar – když s ním chytrý televizor spárujeme, vznikne audiosystém s podporou Q Symphony, jehož majitelé si mohou vychutnat jedinečné zvukové zážitky  díky technologii AI Sound Remastering.

Počítačové hry na televizoru

 Aplikace pro cloudové hraní, které vstoupily na trh v loňském roce, přinášejí s novou kvalitu obrazu zcela nový způsob hraní – s multitaskingem, rozšířenou spoluprací a streamováním ve 4K. Hráči můžou dokonce sledovat víc typů obsahu najednou.

Chytré televizory Samsung nabízí uživatelům neomezený přístup k tisícům oblíbených her od partnerů, jako jsou Xbox, NVIDIA GeForce NOW, Amazon Luna nebo Utomik, bez nutnosti stahování, bez omezení velikostí úložiště nebo vlastnictví herní konzole. Stačí jen jednoduše zapnout svůj televizor a začít hned hrát. Aplikace pro cloudové hraní jsou k dispozici také na chytrých a herních monitorech Samsung, včetně řady Odyssey.

Kromě toho byly na summitu představeny špičkové herní monitory jako Odyssey Neo G7 s úhlopříčkou 43“, a také nejnovější herní televizor OLED 77”. Podobně jako nové televizory s QLED a OLED obrazovkami lze i tyto modely snadno připojit ke cloudovým herním aplikacím, jakým je například Xbox.

SmartThings propojují celou domácnost a šetří energii

Uživatelé platformy SmartThings si nyní už nemusejí kupovat samostatný adaptér kvůli připojení a ovládání zařízení s jiným protokolem. V roce 2023 bude jednočipový modul SmartThings pro Zigbee a Matter Thread zabudován přímo do produktů Samsung.  Bude automaticky podporovat a synchronizovat činnost nejen zařízení Samsung, ale také spotřebičů a IoT produktů třetích stran, což umožní jejich bezproblémové propojení a ucelené ovládání.

Velmi důležitým tématem dnešní doby je úspora elektrické energie. Služba SmartThings Energy Service na televizorech pomáhá snižovat spotřebu připojených zařízení pomocí jednoduchých funkcí, jako je automatické přepnutí určených nepoužívaných zařízení do úsporného režimu. Díky televiznímu zobrazení 3D mapy rozmístění spotřebičů v domácnosti bude snazší získat ucelený přehled o všech připojených zařízeních a realizovat tak vlastní nápady na úsporu energie.

Propojení mediální techniky a domácích spotřebičů na konferenci demonstrovala i expozice přístrojů pro „chytrou domácnost“. Nejnovější řada domácích spotřebičů od Samsungu s technologií SmartThings Energy umožňuje majitelům šetřit velmi účinně energii a její náklady. Systém SmartThings Energy automaticky rozpozná, kolik energie propojené přístroje Samsung spotřebují, a režim AI Energy Mode zase usnadňuje šetření nákladů, protože spolehlivě sleduje spotřebu v domácnosti.

Benjamin Braun ve své prezentaci dále uvedl: „Účelem inovací v Samsungu je nabídnout zákazníkům zážitky v propojeném světě, umožnit jim šetřit energií a žít příjemným životem. Naše produkty ožily, spojuje je ekosystém SmartThings – platí to pro celou nabídku od špičkových televizorů Neo QLED a OLED až po chytré pračky, které využívají jen tolik vody, pracího prostředku a času, kolik skutečně potřebují.“

Jak se společnost Samsung vyrovnala s vlastní energetickou náročností zejména velkých 8K displejů a o dalších technických podrobnostech budeme informovat čtenáře v samostatném článku o technickém summitu, který byl součástí mediálního dne.

___________

Úvodní foto: Samsung

Všechny ostatní fotografie a popisky: Václav Udatný