Spoluautor podcastů Kecy & politika vstoupil do Digital Broadcasting již loni v červnu prostřednictvím firmy Solo Forest. Nemusí být ale skutečným investorem.

Druhý největší provozovatel televizních vysílačů v České republice, společnost Digital Broadcasting, má nového spolumajitele. Stal se jím Petros Michopulos, dřívější tvůrce volebních kampaní ČSSD a nyní spoluautor podcastů Kecy & politika, které vytváří společně s bývalým zástupcem šéfredaktora týdeníku Reflex Bohumilem Pečinkou. Do firmy vstoupil již loni v červnu, kdy mimořádná valná hromada Digital Broadcasting odsouhlasila převod 25 procentního podílu, který do té doby ovládala společnost Cario Build vlastněná zakladateli Digital Broadcasting, na společnost Solo Forest, jejímž jediným vlastníkem je právě Petros Michopulos. Obchodní rejstřík tuto změnu zapsal loni v říjnu.

Většinový podíl v Digital Broadcasting nadále patří společnosti Rádio Čas, za kterou stojí dědicové ostravského podnikatele Radima Pařízka, včetně jeho mladší dcery Nikoly Chrenčíkové Pařízkové, která zůstává jedinou jednatelkou Digital Broadcasting. Petros Michopulos přitom nemusí být skutečným investorem Digital Broadcasting. V minulosti podobným způsobem investoval a přebíral společnosti v insolvenci, jako je například pila Javořice, třetí největší podnik na zpracování surového dřeva v České republice. Média tyto transakce spojovala s kroměřížským podnikatelem Karlem Kuropatou, spolumajitelem skupiny HSK Invest, do které patří například pivovary Holba, Zubr a Litovel.

Digital Broadcasting už má technologii na DAB+ Operátor vytendroval dodavatele

Stejný podíl měl v operátorovi i Vladimír Železný

Samotný Digital Broadcasting změnu vlastnické struktury potvrzuje, nechce k ní ale prozradit nic bližšího. „Dosavadní vlastníci, kteří do té doby ovládali 100% společnosti Digital Broadcasting s.r.o. se rozhodli, že je ten správný čas, aby společnost měla nového, minoritního společníka,“ uvedla na dotaz Televizního webu Nikola Chrenčíková Pařízková. „Petros Michopolus má důvěru vlastníků, kteří věří, že jeho bohaté zkušenosti v mediální branži a obecně i v dalším podnikání budou pro společnost přínosem. S Petrosem jsme se rozhodli spojit také z toho důvodu, že máme shodný názor na další strategické směrování společnosti,“ dodala. Spolupráce podle ní probíhá podle předpokladů a „ke spokojenosti obou stran“.

Operátor nechce prozradit, zda a případně jaké částky Petros Michopulos investuje do Digital Broadcasting. „Tyto požadované detailní informace jsou interní záležitostí společnosti,“ konstatuje Nikola Chrenčíková Pařízková. Vyloučila však, že by operátor uvažoval o navýšení podílu Michopulosovy společnosti Solo Forest v Digital Broadcasting. Podobně jako Petros Michopulos byl v minulosti společníkem Digital Broadcasting někdejší generální ředitel televize Nova Vladimír Železný. Rovněž jeho podíl byl 25 procent. Jeho angažmá v Digital Broadcasting ale trvalo pouhé čtyři měsíce, od června do října 2012. Operátor tehdy vyjednával s televizí Nova o zařazení jeho tematických kanálů do tehdejšího multiplexu 4 a majitel Novy, skupina CME, s Železným v minulosti vedla dlouhé soudní spory o TV Nova.

Multiplex 24 bude mít v Praze šest vysílačů Digital Broadcasting chystá tři nové lokality

Úvodní foto: Kecy & politika