Další české video službě jsme se naposledy věnovali při pohledu na webovou aplikaci a tu pro operační systém Android TV, tedy pro televizory a multimediální přehrávače (MMC). Dnes se podíváme na aplikaci pro mobilní telefony s o. s. Android. A řekněme si rovnou – během zkoušení prodělala několik aktualizací a i na závěr měla hodně velké rezervy, a to i při práci s obsahem!

Seriály jsou na zkoušení takovýchto služeb ideální. Na nových něco najdete, ale není to úplně ono. Za to starší věci, ty jsou perfektní a navíc ukáží, jak moc se konkrétní video služba věnuje svému vlastnímu obsahu. Konkrétně Prima mu v této oblasti moc nedala a i když nový kabát je poměrně solidní, starší a starý obsah se v něm chová hůře než v původní aplikaci Prima Play. A přitom je to tak jednoduché! Jen to chce systémovost a pečlivost. Obojího ale tady dost chybí a na ukázce v podobě primácké klasiky – seriálu Rodinná pouta – to bylo vidět více než zřetelně.

Provoz aplikace byl ověřován zejména na levném, ale dobrém mobilu TCL 30+, který jako jeden z mála ve své kategorii solidně zvládá zrcadlení obrazovky na „big screen“, tedy na velkou plochu televizoru. Pro kontrolu bylo přehrávání ověřováno i přes naopak hodně drahý Samsung Galaxy S20 FE (test) a důležitou zprávou je, že chování bylo v obou případech obdobné. Oba mobilní telefony pracovaly s operačním systémem Android ve verzi 12 a zatímco TCL, při své cenové láci, udrželo v paměti jednu, dvě aplikace, takže se prima+ někdy musela spouštět znova i po obnovení z pohotovosti, Samsung se v tomto případě choval výrazně lépe, což je zcela pochopitelné. Pro také hovoříme o „obdobném chování“ a nikoli o zcela stejném.

Jaká je nová Prima+? První dojem je rozhodně slušný

Aplikace byla zkoušena jednak na zmiňovaných mobilech, jednak přes funkci zrcadlení obrazovky na televizorech a použito bylo tzv. obecné zrcadlení, přes Wi-Fi Miracast (viz samostatný článek).

Konkrétně šlo o televizory Strong SRT 24HE4203 (o. s. Vidaa, nízká verze) a zejména Hisense 55U7HQ (o. s. Vidaa, nejvyšší verze).  K přehrávání bylo také kratší dobu využito zrcadlení za použití systému Google Chromecast prostřednictvím MMC s Android TV 11, Tesla MediaBox XA300 (test).

Starší seriály na prima+: hodně slabé!

Prima se svého času proslavila seriálem Rodinná pouta, který měl, na „seriál k mytí nádobí“ často překvapivě slušný scénář i realizaci. Bohužel jeho převedení pod novou aplikaci je naprosto odfláknuté a divák musí mít hodně velkou dávku trpělivosti, aby ho zhlédl. Například prosté pokračování na další díl chce – světe div se – asi milion kroků, protože automaticky nefungovalo a aplikace dokonce ani nebyla schopna udržet vybrané řazení v seriálové řadě. A dokonce ani vybranou řadu či pozici v seznamu jednotlivých dílů. Vy tak musíte vstoupit do výpisu, vybrat konkrétní řadu, kterou právě sledujete (na mobilech nebyla příslušná volba skoro vidět), setřídit si ji vzestupně nebo sestupně podle toho, co je pro vás kratší a pak manuálně odlistovat na příslušný díl.

Aplikace Prima+ pro Android TV také není ideální i když se to ukázalo až po delší době. Největším problémem, vedle občasného samovolného ukončování a nutného restartu boxu (boxů – zkoušeno na dvou), je nezvládnutý pruh nazvaný „Pokračovat ve sledování“. Objevovaly se tu i ukončené pořady toho samého seriálu a někdy to dospělo až do fáze, kterou vidíte na snímku (platilo to i u mobilového Androidu). Asi nemusíme připomínat, že mezi tím byly sledovány i jiné pořady… Foto: autor

Pokud jsme si navíc mysleli, tedy někteří naivní z nás, že Prima u takovýchto děl zajistí alespoň triviální resamplování na nějaké vyšší rozlišení, mýlili jsme se. Zmiňovaná Rodinná pouta jdou od pouhých 288p do 576p. Bohužel tvůrce aplikace (a odpovědný člověk v Primě), nedokázal udělat ani takový základ, aby do přehrávání vložil ikonu pro manuální přechod na další díl. Tohle už se nedá nazvat ani odfláknutím!

U nových seriálů, alespoň u toho, co jsme projeli, se to už zdálo být v pořádku a nechyběl zde ani automatický přechod na další díl, ani ikona pro přímý skok.

FTV Prima se tak u aplikace pro Android podařila naprosto kuriózní věc! Přehrávací prostředí je odvislé od pořadu! Nebo se vnitřně využívá odlišný přehrávač videa.

V každém případě je to pro diváka hodně špatná zpráva!

Nové seriály a filmy: lepší, ale…

Zatímco u starších a starých pořadů je kvalita, ať už si zaplatíte na prima+ jakýkoli balíček, nízká nebo zanedbatelná a výsledek hodně záleží na vašich zařízeních (mobil, domácí síť a samozřejmě také televizor), u nových pořadů je už alespoň HD, resp. Full HD (4K nikoli).

Z nových a novějších seriálů byly na prima+ zkoušeny například Zoo, Černé vdovy a Dvojka na zabití, z filmů zmiňovaný hodně zajímavý Indián, Bílá pomsta či Konec lidstva. Nad výběrem nepřemýšlejte, jelo se jednak namátkou, jednak systémově s ohledem na rok výroby, streamovanou kvalitu, apod.

Dalším problémem na který jsme narazili nejen u starších seriálů, ale třeba i u nového filmu Indián je, že když přehrávání pořadu dojede na úplný konec, zastaví se na černé obrazovce a to je vše. Aplikace není schopna nabídnout nějaký podobný pořad a dokonce neudělá ani nic tak prostého, jako je přechod do domovské nabídky video služby.

Jaká je aplikace pro Android? Rozhodně nedotažená

Prima+ pro mobilový Android měla někdy problémy i po prostém uvedení telefonu do pohotovostního režimu, resp. následné obnovy, verzi firmwaru vám neřekneme, ale během nějakých 14, 20 dnů zkoušení se vystřídaly minimálně dvě, spíše tři. Obnovení provozu bylo buď hodně pomalé nebo aplikace rovnou spadla a objevilo se příslušné hlášení, které vidíte v jedné z fotogalerií.

Práce se starším seriálem, konkrétně míněna Rodinná pouta, byla jedním velkým zklamáním, nepotěšil ale například ani Noční recepční z roku 2016, kde druhý díl nedokázal navázat na první a skončil – opět – na černé obrazovce.

Aplikace prima+ pro Android je celkově vzato nedotažená a odfláknutá a tvůrci zjevně doufali, že ji dopracují někdy v průběhu. Neříkáme, že se některé funkce aktualizací nevylepšily, ale pokud chcete něco určitého, možná narazíte, a to dost silně!

Zajímavé bylo, že někdy sice zlobila i aplikace pro Android TV (po dlouhém používání v řádu nižších stovek hodin se to jasně ukázalo), ale třeba na zmiňovaných Rodinných poutech už manuální přechod na další díl měla a automatický tu byl také (ověřeno ovšem jen na několika dílech).

Je s podivem, že se zmiňovaný seriál nepodařilo bezešvě zakomponovat, což je dosti ostudné a je otázkou, u kolika dalších to ještě platí.

Jak sami vidíte, prima+ pro Android v některých oblastech představuje jedno velké zklamání i když použitelná v praxi určitě je, zkoušet jsme ji museli doslova stovky hodin. Tohle ovšem měla udělat FTV Prima před tím, než ji vypustila do světa! Takže tu máme další mínus – zanedbanou kontrolu.