Kombinovaný box představuje plastovou krabičku, která má větší rozměry než je obvyklé. Postavena je ale už klasicky, tedy s externím zdrojem a příjemně funkčním pasivním chlazením.

Jelikož jde o spojení multimediálního přehrávače a přijímače DVB-T2, tedy set-top boxu, to druhé je tu formou aplikace, kterou spustíte z domovské nabídky, nebo přímo tlačítkem na dálkovém ovladači. Příjemné v tomto okamžiku je, že to fungovalo snad vždy, a to včetně odchodu ze zkoušených aplikací IPTV/VoD.

Boxu jednak chybí HbbTV, to ale neumí žádný s Androidem, a jednak digitální optický audio výstup, čímž je dáno, pro koho je určen. K internetu ho můžete připojit i přes méně zarušenou frekvenci 5 GHz (Wi-Fi 5), což je výborné, ale i když výrobce na stránkách produktu hovoří ještě o 5G, nic takového tu pochopitelně není.

U Bluetooth sice neznáme kompatibilitu co do profilů, ale hovoří se nejen o různých dálkových ovladačích, ale také o sluchátkách a i k nim zabrousíme.

Svižná instalace, samostatná pro DVB-T2

Zařízení se hlásí jako „KT1“ a instalace je klasická i když na Android TV překvapivě rychlá. Jak je zvykem, instaluje se pouze box s Android TV, zprovoznění set-top boxové části pro příjem DVB-T2 musíte udělat v samostatné aplikaci zde nazvané „TV“, nebo také „Live TV“. I v této souvislosti je zajímavé, že Tesla si sice vyžádá přihlášení do tržiště aplikací Googlu, ale skončí na domovské obrazovce na ikoně „Get my APP“, která na pohled nemá s oficiální knihovnou nic společného a také tam nevede. Vedle této knihovny je ale kupodivu i přístup do té oficiální.

Instalace přes ikonu „TV“ nabídne výběr tuneru (DVB-T/T2 nebo DVB-C) a jako třetí položku „Nastavení“. Ta by pochopitelně měla být první, protože pokud odmáčknete DVB-T/T2 okamžitě se ukáže úvodní obrazovka na níž vyberete třeba typ kanálů k ladění a napájení antény, ale už tu není například výběr země, která je v Nastavení.

Následuje běžné ladění a tady vás už žádný zádrhel nečeká. Snad jen, pokud budete v místě s problematickým signálem, jako autor, někdy nízký počet nalezených stanic (přelaďovalo se několikrát s různým, vždy ale slabším výsledkem). Tuner není, subjektivně vzato, nijak citlivý a například kanály České televize se jednou naladily a podruhé ne, což platilo i o multiplexu s FTV Prima.

Třídění stanic je tu zvláštní. Pokud zmáčknete šipku vpravo objeví se vám menu „Nastavení“ s nápisem „Upravit seznam kanálů“, ale jak záhy zjistíte, o nic takového nejde a stanice můžete pouze ze seznamu odstranit tak, že je uděláte neaktivní. Skutečné řazení v tomto menu nenajdete, ale je jinde. Dostanete se k němu přes OK, šipku dolů a šipku dolů. Tady budete překvapení nejen řadou možností a bezproblémovým ovládáním, ale dokonce i tím, že si například při přesunu stanic na novou pozici můžete vybrat více kanálů, a to i na přeskáčku. Tohle umí vskutku málokdo, ale…!

To ALE spočívá v tom, že kanály si po přesunutí na novou pozici stále zachovávají své původní značení, tj. například číslo 24. Tlačítka postupné volby, která tu nefungovala a nahrazovaly je šipky nahoru/dolů, tak jela například z 24, na 23, 22, atd., atd. a tu samou chybu vidíte i v EPG.

Na další stanici v námi upraveném pořadí jsme se tak nedostali. Správný seznam, byl vidět pouze při zmáčknutí šipky vpravo.

Obrazovku s úpravou kanálů, včetně možností, vidíte na úvodní fotografii.

Vylepšený dálkový ovladač

To zahrnuje například postupnou volbu kanálů, která ale fungovala omezeně a v tuneru vůbec (tady pracovaly šipky). Najdete tu i speciální tlačítko pro přímé vyvolání TV aplikace (funkční snad vždy) a je tu také překvapivě svižně fungující „myšový“ kurzor, pracující tradičně v pravoúhlém režimu. A hlavně tu jsou barevná tlačítka, takže box je velmi vhodný i pro ty z aplikací, které je využívají, jako například Lepší.TV. Takových ovladačů, resp. jimi vybavených přístrojů, není na trhu mnoho.

K dispozici je rovněž jedno programovatelné tlačítko (vpravo nahoře), které je ale možné využít pouze pro zapnutí/vypnutí TV, nikoli pro vyvolání aplikace.

Chybí zejména přímý vstup do nastavení, který by se hodil i v souvislosti s výstupem audia na sluchátka, což je funkce, která u konkurence není podporována vždy. A hodila by se pochopitelně i funkční tlačítka postupné volby kanálů. Hlasitost už jela bez potíží.

Samotné menu nastavení je, jak bývá zvykem, dvojí. Jedno vyvoláte z domovské nabídky tradiční ikonou ozubeného kolečka a jde o běžné zmatené menu Googlu. Maličkostí v této souvislosti je pak to, že v části „Pokročilé nastavení“ narazíte na dvě položky pro úpravu nastavení obrazu („Zobrazení“ a „Obraz“), což situaci jen dokresluje. Výsledkem je, že pokud chcete něco změnit zejména u obrazu a zvuku, bude to trvat déle a pokud jste takovýto box neměli, budete také chvíli pátrat.

Menu Googlu, tzv. pokročilé nastavení. Foto: autor

Problémy menu Googlu, které výrobci u televizorů často vyřešily vlastním nastavením, výrobci boxů neřeší a možná kvůli Googlu ani nemohou. I to je důvodem, proč televizory s Android TV nejsou, i přes velkou masu výrobců, ani na prvním, ani na druhém místě světových prodejů. A nelze se tomu divit.

Ve zmiňované části menu, kterou vidíte výše na snímku, také najdete tzv. společné ovládání set-top boxu a televizoru přes HDMI (CEC), které nebylo po instalaci povoleno. Zda bude fungovat či nikoli je hodně o napojeném televizoru. V případě zbrusu nového Hisense 55U7HQ z kolekce 2022/23 se box choval překvapivě dobře a ve většině případů společné zapnutí i vypnutí fungovalo. Položka CEC nabízí toto plus ještě volbu jazyka, která ale nakonec musela být vypnuta.

Pracovalo se vždy s ovladačem Tesly, obě zařízení se tak zpravidla společně vypínala i zapínala. V druhém případě bylo je zapotřebí chvíli počkat. Hisense takto jel i v okamžiku, kdy měl vypnuto tzv. rychlé zapnutí TV a tudíž sníženu spotřebu energie v pohotovosti.

Druhé menu nastavení najdete v samotné aplikaci pro práci s tunery DVB a vidíte ho ve fotogalerii na konci článku. Je opět své a vyvoláte ho prostým OK následovaným šipkou dolů. Na první „šipku“ se objeví Kanály, na druhé Možnosti kanálu (zde je třeba skutečné třídění naladěných stanic) a na třetí Možnosti TV. Ta trochu ulehčuje složitou práci s obrazem a zvukem.

Programová nabídka má obraz na pozadí, ale zvuk stále pracoval a kupodivu se ani nepřerušoval. Nově utříděné pořadí stanic ovšem nebylo bráno v úvahu a jelo se podle původně naladěného schématu. A to ještě není vše… Foto: autor

 

Slabší EPG, řada lokálních aplikací rychle k dispozici

HbbTV, jak bylo řečeno, tu není, programovou nabídku vyvoláte v aplikaci „TV“ pracující s tunery, a to dvojím stlačením OK.

Po EPG se můžete volně pohybovat, podrobnější popisek nabíhá automaticky po chvilce stání na pořadu. Přepnutí na další dny tu není, pokud chcete vidět program i pro ně, musíte přejet přes půlnoc, což je pomalé a neohrabané. Občas jsme také naráželi na to, že na vybraný pořad nešlo přepnout a jak se zdálo, projevovalo se to v okamžiku konce jednoho a počátku druhého.

Programovou nabídku tak berte jen jako doplňkovou i když většinou funkční.

V rámci zprovoznění boxu byla také nabídnuta automatická instalace řady aplikací, včetně těch domácích či dobře lokalizovaných, a jejich množství bylo nadprůměrné. Následně jsme zjistili pozoruhodnou věc – že jednou z nich byla také HBO GO, samozřejmě nefunkční.

Jelikož jsme u Android TV, je očekávána vynikající aplikační kompatibilita směrem k IPTV/VoD a lepší, než u mobilového Androidu. Seznam oficiálně kompatibilních aplikací nejen pro Android TV, ale i další o. s. pro televizory 2022 najdete v samostatném článku. Tady se zaměřme na ty ke kterým máme přístup, včetně těch neplacených, jako ČT iVysílání (popis v samostatném článku). Ta pracovala bez viditelných potíží stejně, jako například FilmBox+, Lepší.TV, SledovaniTV, Youtube Kids, Youtube Music i běžné Youtube. VLC Player fungoval také i když s obvyklým omezením týkajícím se zejména absence externích titulků ze serveru.

Disney+ a Skylink Live TV nabídly přes mobil vynikající a prakticky okamžité spárování aplikace v boxu. A také naprosto ukázkové i když u každé aplikace trochu jiné. Chod obou byl při krátkém zkoušení bezproblémový.

HBO Max: zprovoznění bylo opět pomalé a zastaralé a v jedné cestě nefunkční, takže nakonec bylo nutné zadat jméno a heslo a takto je to zjevně nejrychlejší. Aplikace už pracovala bez viditelných problémů i při dlouhém zkoušení a i zde byla vidět stabilita a sladěnost hardwaru a softwaru Tesly.

Co se týče O2 TV, resp. O2 TV 2.0, k té sice přístup nemáme, ale při pokusu nainstalovat alespoň aplikaci se objevilo oznámení, že není pro dané zařízení k dispozici, a to v obou verzích. Více o té druhé v samostatném článku.

Většina aplikací se nainstalovala automaticky hned při zprovoznění boxu. Hodně příjemné… Foto: autor

Jelikož Mediabox XT750 nabízí i kompatibilitu s bezdrátovými sluchátky, byly vyzkoušeny i ty. Párování proběhlo v pořádku, jen audio výstup byl slabší a poměrně nevýrazný. Tady ovšem záleží i na konkrétním typu sluchátek a nedá se to zobecnit.

K zrcadlení obrazovky bylo využito dvou mobilů: Samsung S20 FE 5G (Android 12) a TCL 30+ (Android 12). Nejde o zrcadlení tradiční, nýbrž pouze o výstup z kompatibilní aplikace přes Google Chromecast. V obou případech pracovalo, mobily šlo také po předání videostreamu vypnout, resp. jejich připojení k internetu zcela zastavit.

Seznam kanálů vyvoláte šipkou vlevo, po OK se ukáže základní menu s EPG hned na první pozici. Foto: autor

Jaký je? Do dobrého signálu

To je za autora největší problém i když někdy zlobilo zapnutí a bylo třeba dalšího zmáčknutí tlačítka. Nápis „Slabý signál“ tak byl na některých kanálech vidět co chvíli, přepojení na referenční televizor Hisense 55U7HQ žádný problém neodhalil. Pokud tedy chcete u Tesla XT750 využívat i set-top box s DVB-T2, doporučujeme sáhnout po něm pouze v místech s kvalitním signálem a pochopitelně box koupit pouze tam, kde vám ho dovolí bez udání důvodu vrátit. To pokud byste to neodhadli.

Další výtky vidíte níže, nicméně tady je ještě jedna: pro poslech rozhlasu Mediabox XT750 příliš vhodný není. Na takovémto kanálu se objevil jen nápis „Pouze zvuk“, který byl navíc na stále stejném místě, takže pokud vám šetřič obrazovky nezajistí televizor, od boxu se ho v tuneru nedočkáte. U Hisense je naštěstí volba „Jen zvuk“ vysloveně po ruce.

Jinak je práce s DVB-T2 slušná, aplikace nepadala a nevykazovala jiné, než zmiňované potíže. V této souvislosti je třeba zmínit především vysokou obrazovou kvalitu, která byla na televizoru s úhlopříčkou 140 cm jasně vidět, a to i z hůře šířených pozemních kanálů. Tesla si s Hisense bez problémů rozuměla a po celou dobu zkoušení rovněž nebylo nutné upravovat výstupní obrazovou plochu vůči aktivní ploše obrazovky TV, což se nám stává málokdy. Tady vše sedlo jedna k jedné.

Pokud jde o multimediální část Tesly, jak sami vidíte výše, se zkoušenými aplikacemi IPTV/VoD potíže nebyly a chování tak plně odpovídalo pověsti u Googlu certifikovaných boxů s Android TV. Pokud by se výrobci podařilo dohodnout s producentem aplikace „TV/Live TV“ opravu zejména chybné práce s jinak tříděnými stanicemi, určitě by to zákazníky potěšilo. Ti u Tesla XT750 ocení i stabilitu, spolehlivost chodu a sladěnost hardwaru se softwarem.

Hodnocení

  • PRO: stabilita a výborná implementace Android TV, rychlý vstup do TV tuneru přes tlačítko na dálkovém ovladači, k dispozici mimo jiné i barevné klávesy, vynikající třídění naladěných stanic, ale…
  • PROTI: …kanály následně nezachovávají nové, upravené pořadí (výjimkou je seznam stanic), slabší EPG, tu a tam se box nezapnul na první zmáčknutí, v tuneru nefunkční tradiční tlačítka postupné volby kanálů (náhradou jsou šipky)