Jinak řešený multimediální přehrávač (MMC) určený rovnou k zasunutí do rozhraní HDMI míří na ty, kteří nevyžadují například optický audio výstup a mají rádi tzv. skrytá řešení. Zda to tak v praxi dopadne, záleží na umístění vstupu. Jinak si budete muset pořídit adaptér.

Druhý z nedávno představených MMC se značkou Tesla je malý, doslova kompaktní (68 x 68 mm) s obvyklou podporou komunikace přes Google Chromecast a s operačním systémem Android TV 11. Jde o přehrávač s rozlišením Ultra HD (4K) i když výrobce na stránce produktu v části „Diskuse“ upozorňuje na to, že nemá certifikaci Netflixu pro provoz v tomto rozlišení. To na druhou stranu neznamená, že v něm nebude pracovat, ale Netflix nemá o spolupráci zájem, takže nejsme schopni to ověřit.

Tesla Electronics pak hovoří například o kompatibilitě s Amazon Prime Video, ČT iVysílání, Disney+, HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV, Voyo či YouTube. Ověříme tedy co půjde a přidáme ještě něco navíc! Celkově vzato jsou aplikace funkční, ale box je občas neustojí, takže vyžaduje plné restartování. I k tomu se dostaneme.

Set-top box Tesla Mediabox XT750 Spolehlivý Android TV 10 s DVB-T2 do dobrých podmínek

XA300 v plastovém provedení s pasivním chlazením se sice napojuje rovnou do rozhraní HDMI, ale napájení obstarává externí zdroj na kterém je uvedeno 1 A/5 W. Výrobce to raději vyřešil takto, než aby sáhl po ne zcela spolehlivém napájení přes rozhraní USB, které by ho ovšem mohlo nejspíše obstarat také. Ale zřejmě ne u všech televizorů a tohle je nutno jen kvitovat. Nicméně zkusmo jsme s televizorem Hisense 55U7HQ (test) vyzkoušeli i tuto cestu a i když při krátkém zkoušení fungovala, nemusí to tak být u každého přijímače a ani nebude.

Instalace s řadou aplikací

Ta začíná párováním dálkového ovladače přes Bluetooth, zbytek je klasický Android TV, včetně nefunkční nabídky na využití zprovoznění přes mobil. Jedna odlišnost tu přece jen je – box nepřipojíte ethernetovým rozhraním, ale pouze přes Wi-Fi, a to bez WPS, takže je nutné zadat heslo.

V rámci instalace se vám, pokud se připojíte k tržišti Google Store, sama nainstaluje celá řada „našich“ aplikací, takže tu máte třeba Disney+, Voyo, Lepší.TV, SledovaniTV nebo HBO Max.

Společné ovládání set-top boxu a televizoru přes HDMI (CEC) bylo spuštěno hned po instalaci a s Hisense 55U7HQ (test) pracovalo pouze společné zapnutí, vypnutí už nikoli. Tohle je ale vždy o obou zařízeních, takže u vás doma tomu může být jinak.

Dálkový ovladač v novém stylu. Foto: autor

Dálkový ovladač lepší než průměr

Je něco mezi kompaktním a plným a navíc nabízí zejména přímý vstup do nastavení boxu, což bylo funkční, a také tlačítko „televizoru“ a postupné volby kanálů, které však nedělaly nic a jsou zjevně určeny pro jiné přístroje. Škoda, že se alespoň nedají naprogramovat na nějakou jinou akci.

Tlačítko záložky vlevo od kurzorového kříže vyvolá, v domovské nabídce, kontextové menu s nabídkou přesunu ikony aplikace na jinou pozici a – případně – i jejího odstranění.

Menu nastavení boxu je klasické, tzn. špatně řazené a má ho na svědomí Google. Tady ho díky ovladači vyvoláte rovnou, takže nemusíte jít pomalou cestou přes domovskou nabídku Home. S menu nic neuděláte, s Home už ano a protože jsme u Android TV a nikoli u Google TV, vedle zmiňovaného přesouvání a mazání většiny ikon můžete také mazat celé vodorovné pruhy. Podle svého si tak upravíte skoro vše.

Domovská nabídka a aplikace, které byly v drtivé většině už předinstalované. Foto: autor

Tradičně výborná aplikační kompatibilita, ale…

Ověřen byl provoz, tentokráte jen velmi krátce, aplikací ČT iVysílání, Disney+, FilmBox+, HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV, VLC Player, Voyo a Youtube. Výrazně více jsme se pak zaměřili na ty nejnovější.

Prima+ měla výtečně dělané spárování s aplikací v mobilu a tohle má na úrovni těch nejlepších, což je například Disney+. Samotný provoz byl skoro bez potíží, problémy pocházely z nedotaženosti některého zavedeného obsahu (starší seriály s například chybějícím automatickým přechodem na další díl, nutný manuální výběr) za což pochopitelně box nemůže a projevují se i na jiných platformách. Tady ještě Primu kus práce čeká stejně, jako u špatně připravené lišty pro pokračování přehrávání. Ostatně vidíte to na snímku níže…

Poprvé jsme také vyzkoušeli zbrusu novou aplikaci SkyShowtime (viz samostatný článek) a i když se většinou chovala slušně, tu a tam odmítala, zejména při návratu, pokračovat v přehrávání nějakého pořadu a byl nutný úplný restart celého boxu. Při delším zkoušení se pak ukázalo, že aplikace občas náhle a samovolně ukončí svou činnost a vypadne do základní nabídky Home. Testování nakonec muselo proběhnout v řádu vyšších desítek hodin, recenze samotné video služby (viz odkaz na článek výše), však musela být připravena podstatně rychleji.

Domovská nabídka po instalaci. Foto: autor

Na závěr zkoušení aplikací SkyShowtime, a nakonec i Prima+, bylo jasně vidět, že jim občasný tvrdý restart celého multimediálního přehrávače pomůže ke stabilnějšímu provozu a aplikace pak bezchybně pracují podstatně delší čas. A nedělo se například ani to, že po opětném zapnutí MMC sice šly obě spustit, ale nešlo nic přehrát, resp. pokus o přehrávání aplikaci samovolně ukončuje. I u Primy+ se to však ukázalo až po delším používání.

Seznam oficiálně kompatibilních aplikací pro televizory 2022, a tím i pro boxy s Android TV (stejný o. s., jako například u Sony a Philipsu), můžete najít v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu jsme vyzkoušeli s levným, ale solidním TCL 30+ (Android 12, test). Pracovalo bezchybně a navíc napojování bylo skoro vždy okamžité. Probíhalo pouze přes Google Chromecast, obecné zrcadlení obrazovky přes Wi-Fi Miracast tu není, takže můžete mít problém s nalezením dobrých aplikací například pro promítání fotografií.

Jsme u Android TV, takže můžeme odstranit nebo přesunout celé pruhy. Tedy většinu z nich. Domovská obrazovka je tak výrazně přehlednější. Foto: autor

Jaký je? Nějaké dotažení by se hodilo

Přehrávač Tesla MediaBox XA300 byl, jako takový, za provozu spolehlivý a nebyly jsme svědky nějakých samovolných restartů, přehřívání, apod. Se dvěma primárně zkoušenými aplikacemi si ale ne vždy rozuměl a občas v nich nebyl schopen spustit přehrávání pořadu. Po tvrdém restartu boxu už fungovalo, tedy nějaký čas fungovalo (dlouho, řekněme deset, patnáct dílů). Poté byl zapotřebí další restart.

V čem je problém jasné není, ale dá se pochybovat, že půjde jen o aplikace. Sladění hardwaru s firmwarem asi nebude takové, jaké by mělo být, možná certifikace u Googlu asi neodhalila (a neodchytila) všechno. Těžko také říci, zda se problém bude týkat spolupráce jen s těmito dvěma aplikacemi, nebo i dalšími, zda nová verze firmwaru přehrávač usadí, atd., atd.

Co se týče samotné verze operačního systému, ta bude zřejmě představovat verzi konečnou. Jsme u Android TV 11, dále už většinou bývá přechod ke Google TV o níž se však na stránce produktu u výrobce nehovoří. Tady nejspíše na nic dalšího spoléhat nemůžete, ale doufejme, že přijde alespoň další aktualizace firmwaru. Nebo, že vám bude, u aplikace, kterou budete používat právě vy, box fungovat lépe.

Hodnocení

  • PRO: možnost skryté instalace, universálně vyřešené napájení, vylepšený dálkový ovladač (škoda, že je bez barevných tlačítek), řada lokálních či dobře lokalizovaných aplikací, ale…
  • PROTI: …některé občas nepracují (box občas vyžaduje restart)