Celkem 46 nových původních projektů pro letošní i následující sezóny má aktuálně rozpracováno televize Nova a její streamovací služba Voyo, která tento týden oznámila dosažení hranice 500 tisíc předplatitelů v České republice a na Slovensku.

Programové novinky představila Nova s Voyem na čtvrteční tiskové konferenci v klubu Swim poblíž Václavského náměstí v Praze a nechyběli přitom ani hlavní protagonisté chystaných seriálů, minisérií i dalších pořadů. Vůbec poprvé pak uvádění novinek původního formátu Voyo Originál osobně přihlížel i herec Miroslav Donutil, který se objeví v prvním „duchařském“ seriálu Za domem v lese. Pro Novu titul připravuje produkční společnost Bionaut Vratislava Šlajera, dvojnásobného držitele Českého lva a mezinárodního ocenění Emmy.

Voyo nabídne poprvé také původní fantasy seriál Vědma. Ten je sice zasazen do současnosti, ale oživí legendy staré Prahy včetně Golema. Herecky bude minisérie velmi dobře obsazena, objeví se v ní například Dagmar Havlová, Jaroslav Dušek a z mladších herců Josef Trojan či Annet Charitonová. Hned dva projekty Nova a Voyo zaměří na Chorvatsko. Jednak půjde o seriál Dobro došli, v němž bude český herec Jakub Štáfek se slovenskou herečkou Alžbětou Ferencovou objasňovat zločiny českých a slovenských turistů v oblíbené letní destinaci. V Chorvatsku vznikala také komediální detektivka Bóra o skupince Čechů a Slováků, kteří se na ostrově uprostřed Jadranu účastní kurzu Setkání se smrtí.

Přichází dokumenty i původní stand-up

Po úspěchu dvou řad seriálu Iveta hodlá Voyo dále vytěžit téma zpěvačky Ivety Bartošové. Nejen že přijde s třetí řadou seriálu Iveta, ale také s třídílným dokumentem Málo mě znáš, v němž se objeví výpovědi zpěvaččiných blízkých včetně syna Artura. Voyo také naváže na úspěch série Král Šumavy: Fantom temného kraje, a to hned dvěma premiérovými řadami. Tvůrci Ivety připravili další silnou minisérii podle skutečných událostí Miluju tě navždy, táta o příběhu Jaroslava Bergera, který bojuje za spravedlnost pro svého zemřelého syna Dominika.

Skutečnými událostmi se inspiruje i minisérie Straka, která se zabývá dopadením tzv. spartakiádního vraha Jiřího Straky. Prvotinou pro Voyo od dokumentaristky Eriky Hníkové a slovenského režiséra Mira Rema bude seriál s pracovním názvem Lebo medveď, který se zabývá příběhy s volně žijícími medvědy na Slovensku. Voyo rovněž chystá rozšířit tematický záběr o stand-up speciály, konkrétně chystá pořad Celebrity, kterým bude provázet herec Ondřej Sokol a který má dramaturgicky na starosti další stand-up komik Luděk Staněk.

Nová Dobrodružství Pro Nové… by Jan.Potucek