Po loňské premiéře německý poskytovatel technologií Rohde & Schwarz (R&S) opět demonstroval živou ukázku vysílání 5G na Mobile World Congress 2023, který se tradičně koná v těchto dnech ve španělské Barceloně.

Rohde & Schwarz, ve spolupráci s technologickými partnery – Qualcomm Technologies, Spinner, Cellnex, Ateme a  Akademie pro vysílání a vědu (ABS) z Číny – poskytli u příležitosti Světového mobilního kongresu (MWC) Barcelona 2023 první interaktivní multimediální nouzové vysílání 5G na světě, zdůrazňující klíčové služby s podporou 5G Broadcast a inovativní aplikace nouzového vysílání a komunikaci s konvergujícími médií.

5G Broadcast, technologie vysílání v souladu se standardy, které vyvinula skupina 3GPP (Rel.16), má schopnost podpořit výhody vysílacích sítí, včetně nízké latence, širokého pokrytí a efektivního doručování na mobilní zařízení. Širokého pokrytí umožňuje dosáhnout signály vysílanými vysokým výkonem z vysokých věží (HPHT) při nízkých nákladech, přičemž současně rychle a efektivně doručuje í zprávy nouzové reakce v případě přírodních katastrof nebo náhlé veřejné krize.

Zatímco mobilní zařízení přijímá varovná upozornění v případě nouze, uživatel může v aplikaci, vyvinuté společností ABS a společně podporované R&S a Qualcomm Technologies, také dostávat interaktivní zprávy o nouzové reakci specifické pro uživatele, jako jsou klíčové informace včetně nejbližšího záchranného bodu v místě, kde se uživatel nachází. Kromě toho mohou uživatelé kdykoli využívat bezplatné mobilní multimediální služby (FTA) na svých mobilních telefonech. Zároveň díky flexibilní povaze mobilní komunikační sítě a spolupráci mezi 5G vysílacími a komunikačními kanály má 5G Broadcast schopnost poskytovat inteligentní síťové informační interakce a video na vyžádání (VOD) a nabízet uživatelům mobilních zařízení personalizovaná interaktivní média.

5G BC vysílání, původní standard 3GPP, byl nedávno na programu jednání v rámci ITU-R a má být schválen jako nový celosvětový standard DTT, což by bylo univerzální doporučení, které by mohlo usnadnit přijetí regulačními orgány po celém světě. Nová vysílací technologie nebude nezbytně vyžadovat celulární pásma, protože využívá terestrické vysílání a je možné jej přijímat mobilními zařízeními bez SIM karty.

Tím má potenciál změnit způsob, jakým jsou poskytovány obsahové služby, aniž by to ohrozilo stávající mobilní celulární komunikaci,“ řekl Manfred Reitmeier, viceprezident pro vysílací a zesilovací systémy ve společnosti R&S a dodává: „Toto jsou klíčové zprávy pro osoby s rozhodovací pravomocí z celého světa ze Světového mobilního kongresu a ve spolupráci s našimi váženými partnery jsme nadšeni, že můžeme předvést 5G Broadcast a jeho schopnosti připravené ke komerčnímu zavedení. Síťoví operátoři a poskytovatelé mediálního obsahu mohou doručovat obsah nebo data velkému počtu spotřebitelů prostřednictvím vysílání 5G, aniž by to ovlivnilo běžnou mobilní 5G síť. To přinese zcela nové obchodní modely a spotřebitelské aplikace.“

Další éra vysílání 5G také přispěje k bezpečnějšímu propojenému světu s prvky veřejné bezpečnosti v kritických situacích, což zjednodušuje vztah mezi občany a veřejnými orgány, zdůrazňuje R&S.

S přenosem do chytrého telefonu poháněného technologií Qualcomm Technologies a R&S se ukazuje, jak 5G Broadcast poskytuje nové obchodní příležitosti pro síťové operátory, poskytovatele/vlastníky obsahu a OEM (= výrobce zařízení, jehož výrobek je prodáván a propagován jinou obchodní značkou). Kromě posílení nových mediálních služeb, jako jsou celostátní a lokalizovaná živá média do mobilních zařízení, otevírá také nové příležitosti pro aplikace na místě a v autě.

Lorenzo Casaccia, viceprezident pro technické standardy a duševní vlastnictví společnosti Qualcomm Technologies, uvedl: „Jsme potěšeni, že můžeme podpořit tým Rohde & Schwarz na Mobile World Congress 2023, abychom ukázali, jak může poskytování digitálního televizního obsahu prostřednictvím standardizované technologie 3GPP vypadat bez potřeby dalších čipových sad. Opakovaně jsme dokázali, že 5G Broadcast je dnes tady, a doufáme, že to co nejvíce návštěvníků zažije na vlastní kůži.“

______________

Úvodní snímek z prvního dne MWC 2023 a fotografie v textu: GSMA

Pro článek byly použity tiskové zprávy BTN a Qualcomm Technologies