AKTUALIZOVÁNO: Novoroční novinka v podobě velmi výkonného MMC (3.890 Kč) doplněného o externí tuner stejné značky pro DVB-T2/C (450 Kč) je už v prodeji ve větším množství a podařilo se nám ji získat na vyzkoušení. Jako obvykle u ní jdeme zejména po IPTV/VoD, tedy kompatibilitě aplikací s o. s. Android TV. Tady se na Google TV nehraje!

 

AKTUALIZOVÁNO, 20.3.2023, 10:30 hod.: na naši námitku, že se přístroj dodává… „bez baterií do dálkového ovladače (!)“, výrobce odpobvěděl, že došlo k omylu a že všechny současné dodávky už baterie obsahují.

Přídomek „Plus“ často nevyjadřuje to, co má, tedy rozdíl mezi základem a vylepšením. V tomto případě je to až eufemismus a přehrávač by si spíše zasloužil pojmenování „Ultra“ nebo třeba rovnou „Homatics Box Ultra“. Zkrátka zasloužil by si takové jméno, které lépe vyjadřuje, vzhledem k základnímu modelu Homatics Box R, onen propastný rozdíl ve výbavě. „Plus“ ho rozhodně nepokryje a na ten první narazíte už v okamžiku, kdy novinku vezmete do ruky. Tedy když ji vybalujete z krabice.

Multimediální přehrávač (MMC) je totiž více než dvakrát těžší než ten běžný, ostatně původní model váží pouhých 180 gramů i když rozměry jsou obdobné. Možná se vám také při vybalování podaří nakouknout na spodní stranu, kde je – velmi překvapivě – umístěn druhý konektor USB-C s přelepkou ve stylu „nechte se překvapit, něco pro vás chystáme“.

Tohle asi nikde jinde neuvidíte a o to víc našince hifistického zaměření rozladí fakt, že natvrdo řečeno jde „jen o další plastovou krabičku s pasivním chlazením a externím zdrojem“ a ne o přístroj typicky komponentové šířky s hliníkem na čelní stěně.

Rozdíly oproti základnímu modelu jsou i uvnitř a jde především o gigabitový ethernet hnaný přes konektor RJ-45, dále dnes „nejvyšší bezdrát“, tedy Wi-Fi 6 (co to je), a také nějaké ty výkonnější proprietky a paměti, což dobře vidíte v tabulce oficiálních parametrů na konci článku. K tomu si připočtěte například ještě DTS, HDR10+ a Dolby Vision a máte dělo ve stylu… (dosaďte si podle gusta).

Nebývalý výkon, a hlavně výbavu, doplňuje efektní osvětlení. Foto: autor

Svižnější instalace, klasika i neklasika

Provedení přehrávače je tradiční, tedy s pasivním chlazením a externím zdrojem. Netradičně je naopak v bílém s kovovou destičkou na horní ploše a teplo se vyzařuje zejména přes ni. Žádné „dýchací“ otvory tu totiž nejsou, přehrávač je zcela hladký a také – jak je dnes zvykem – je zcela bez tlačítek. Nicméně s nějakou zvýšenou teplotou nebyl problém ani po pěti, šesti hodinách provozu.

Instalace Android TV byla dostatečně popsána už mnohokrát, poslední dobou je o něco svižnější. Zde bylo její součástí opět automatické zavedení řady lokálních aplikací, jako například Disney+, HBO Max či iVysílání České televize. A také se ukázala možnost uvést box do hlubšího spánkového režimu, tedy více šetřit penízky, což jsme povolili. Bohužel výrobce spotřebu v pohotovostním režimu neuvádí a neuvádí ji ani v tomto speciálním.

Detail dálkového ovladače. Na úrovni „ozubeného kolečka“ vyvolávajícího menu Android TV je vlevo vidět tlačítko „záložky“, které pro změnu vyvolá nastavení externího tuneru, nebo (v Home) práci s ikonou aplikace. Foto: autor

Vylepšené ovládání, přepracovaný dálkový ovladač

S boxem jsme vyzkoušeli jednak dodaný ovladač, který je nyní u přístrojů s Android TV, či Google TV, povětšinou o něco rozšířený a není to ona známá tyčinka s pár tlačítky, a jednak výbornou bezdrátovou mini klávesnice s dotykovou destičkou, Tesla Device D8 mini.

Ta fungovala bezproblémově a využili jsme ji třeba pro zadání přístupu na Google Store a do některých aplikací. A jelikož jsme u Android TV, menu nastavení je zmatenější než u Google TV, zato nastavení domovské obrazovky je nesrovnatelně lepší a výrazně lepší bylo i vyhledávání aplikací. Nemluvě o tom, že po zasunutí a zprovoznění externího tuneru DVB-T2 můžete využít i tlačítka postupné volby kanálů a hlavně tlačítko s ikonou „televizorku“. To totiž spustí aplikaci pro živé TV vysílání, a to dokonce i z nějaké IPTV/VoD. Třeba z HBO Max či Disney+.

Na dálkovém ovladači také vidíte tlačítko s raketou. Jde o tlačítko programovatelné a v menu nastavení Android TV snadno zvolíte jeho funkci výběrem z nainstalovaných aplikací. Tohle není zcela standardní a běžné, ale je to nesmírně pohodové!

Vynikající aplikační kompatibilita, značný výkon

Přehled dostupných aplikací pro televizory 2022, resp. i pro boxy s Android TV, najdete v samostatném článku. Tady se podívejme na vybrané placené a neplacené aplikace.

Mezi ty druhé patří iVysílání, která je volně k dispozici, takže ho stačí stáhnout z knihovny Googlu a jet. A samozřejmě také Youtube, které rovněž při krátkém zkoušení pracovalo bez viditelných potíží.

Disney+ bylo jako obvykle pohodové už od párování aplikace v mobilu (na boxu naběhla automaticky) a totéž platilo i u FilmBoxu+, Primy+, Skylink Live TV a Voya. Pouze Skylink Live TV nešel běžně ukončit a neustále se vracel. Vyřešilo se to jednoduše zmáčknutím tlačítka Home (domov).

Standardní zprovoznění aplikací, tj. zapsáním hesla a jména, se dostanete k Lepší.TV a Skyshowtime, HBO Max bylo něco mezi tím. Důležitější je však to, aplikace při krátkém zkoušení fungovaly.

Nejkomplikovanější bylo nakonec SledovaniTV, které po sejmutí kódu QR mobilem ohlásilo, že vyžaduje kompletní přihlášení a přitom aplikace zcela běžně v mobilu jela a byla dokonce spuštěna pár sekund před tím. Nicméně video služba následně pracovala, a to je to nejdůležitější.

Vyzkoušen byl i VLC Player, který se choval, jak na USB, tak při spolupráci se síťovým multimediálním serverem Synology DiskStation DS414j, tak říkajíc standardně. Přes USB zvládl i externí titulky, z média umístěného na LAN (multimediální server Synology) už nikoli (že to tu prapodivnou nadaci stále baví…).

Jaký je? Až na pár drobných chybek…

Jako doplněk jsme krátce vyzkoušeli, pro potvrzení funkčnosti, Homatics tuner pro DVB-T2/C o kterém více píšeme zde a také u testu přehrávače Nokia SB 8000, protože se stále jedná o jednoho výrobce (Streamview).

Zde externí tuner automaticky zavedl aplikaci, která byla funkční, ale tuner bohužel nešel, poměrně dlouho, naladit. Pak se jednoho dne autor probudil a vše se rozeběhlo. Ladění probíhalo při nastavení „Česko“ a „DVB-T2“, jindy byla položka na „DVB-T/T2“.

Příjem živého vysílání následně vykazoval velmi vysokou obrazovou kvalitu, chování za provozu bylo bezproblémové i když byla znát – subjektivně vzato – nižší citlivost na signál. Vše tak v podstatě odpovídalo chování u výše uvedených MMC.

A jaké bylo multimediální centrum Homatics Box R 4K Plus? V průběhu zkoušení se jednou, dvakrát stalo, že nešlo zapnout dálkovým ovladačem, takže bylo nutné vytáhnout napájení a chvíli počkat. Značka se ale o firmware velmi dobře stará, takže nemusíte mít obavu z toho, že by něco zásadního zůstalo nefunkční. Ostatně momentálně se prý pracuje na zprovoznění dodatečného příslušenství připojovaného přes spodní rozhraní USB-C. Homatics ho na náš dotaz zatím nespecifikoval, jen sdělil, že by mělo jít také o reprosystém. Zajímavé! Ještě zajímavější by ale bylo, pokud by se k boxu dal tímto způsobem připojit nějaký externí disk, resp. „krabice“ s externím diskem a rozhraními třeba pro točivou klasiku i SSD.

Společnost Atos Elektro, která nám box zapůjčila zdůrazňuje, že – citujeme… – „USB-C port na spodní části boxu nelze použít k jinému účelu než pro připojení příslušenství značky Homatics. Proto se tento port nesmí používat například pro vložení flash disku nebo jiných externích zařízení, jinak se může zařízení poškodit.“

Jak jsme nakoupili, tak prodáváme… : )

Hodnocení

  • PRO: zatraceně nabušený (!), včetně Wi-Fi 6 a DTS, neklasické, ale výtečně funkční chlazení, elegantní vzhled plus patřičně těžký box, který se neposouvá po připojení třeba prostého kabelu, vypadá to i na nebývalou možnost rozšíření…
  • PROTI: nic zásadního jsme nenašli