Dobré ráno, Brno!, Kukačky, Dabing Street, První republika nebo Zločiny velké Prahy od České televize si diváci nově přehrají i v placené videotéce Voyo provozované televizí Nova. Voyo má dokonce speciální záložku „Znáte z České televize“.

Voyo není první komerční streamovací službou, které Česká televize začala prodávat práva na svoje pořady. Již dříve se v nabídce Netflixu objevil seriál První republika, který se od té doby drží v TOP 10 pořadech této služby pro český trh. Spolupráce s Voyo je ale úplně jiná liga: Česká televize dosud svoje vlastní seriály a minisérie konkurenčním televizím na českém trhu neprodávala. Spolupráce s Novou navíc nemá být jednorázová, podle vyjádření její mluvčí Barbory Dlabáčkové má jít o dlouhodobou záležitost. Na Voyo se dokonce objevují pořady, které aktuálně ČT vysílá na svých programech, jako jsou Kukačky, byť u těch jde jen o prví řadu z roku 2021 a nikoli letošní premiérovou druhou řadu (v případě seriálu Dobré ráno, Brno! se tak stalo po jeho kompletním odvysílání v televizi).

Seriál První republika si nyní diváci České televize na iVysílání.cz nepřehrají. Tedy alespoň ne první řadu, která je za poplatek dostupná na Netflixu a Voyo. (Screenshot: Jan Potůček, Televizniweb.cz)

Nova: Spolupráce s ČT bude dlouhodobá

„Klíčovým pilířem Voyo je kvalitní lokální obsah. Ten si tvoříme sami, ale hledáme i další cesty, jak pro naše uživatele získat oblíbené české formáty. Proto jsme oslovili Českou televizi a dohodli se s ní na možnosti nabízet některé její vybrané formáty i u nás na platformě. Spolupráce to bude jistě plodná a dlouhodobá, o přidávaných seriálech či dalších pořadech budeme informovat průběžně. Název karuselu „Znáte z České televize“ vznikl po dohodě s Českou televizí,“ uvedla Barbora Dlabáčková. Zajímavé je, že tituly nasazené na placeném Voyo lze zhlédnout i na iVysílání.cz, které je dostupné zdarma a bez nutnosti registrace. Například minisérie Kukačky je na iVysílání v obou řadách, na Voyo je pouze zmíněná první řada.

Seriál První republika má na iVysílání zablokované přehrávání první řady, kterou lze sledovat na Voyo i na Netflixu, ale druhou a třetí řadu si zájemce přehraje bez problémů. Právě první řadu má v nabídce i Netflix, zatímco na Voyo si lze přehrát první a druhou řadu, nikoli však třetí. ČT na iVysílání u první řady tohoto seriálu uvádí, že „video nelze z licenčních důvodů přehrát“. Mluvčí ČT Karolína Blinková přitom tvrdí, že prodej práv na veřejnoprávní pořady není exkluzivní. „Česká televize je nucena, vzhledem ke klesající reálné hodnotě poplatku, hledat všechny obchodní možnosti, které jí zákon umožňuje. Spolupráce s VOD platformami je jednou z nich. Už v minulosti mohli například uživatelé Netflixu najít v nabídce seriál Svět pod hlavou,“ vysvětluje Blinková.

Pořady České televize mají na placené videotéce konkurenční televize Nova vlastní záložku (Screenshot: Jan Potůček, Televizniweb.cz)

Seriál První republika patří na Netflixu mezi nejsledovanější seriály vůbec (Screenshot: Jan Potůček, Televizniweb.cz)

Prakticky od nasazení na Netflix se První republika drží v TOP 10 seriálů na českém trhu (Screenshot: Jan Potůček, Televizniweb.cz)

Tituly prodané Netflixu jsou na iVysílání zablokované

„Nyní jde o první spolupráci s platformou Voyo. Podstatné pro nás je, že všechny tyto tituly zůstávají volně dostupné pro uživatele iVysílání,“ dodává mluvčí ČT, ale příklad první řady seriálu První republika naznačuje, že to neplatí ve všech případech. iVysílání disponuje hned dvěma verzemi první řady seriálu První republika: kratšími a delšími epizodami. Pro volné přehrávání na iVysílání jsou však aktuálně zablokovány obě. A stejná situace je i se seriálem Svět pod hlavou, který ČT už dříve prodala Netflixu a je na této službě dostupný dodnes. Na Netflixu si ho uživatelé stále mohou přehrát, zatímco na iVysílání je možnost přehrání všech dílů zablokovaná, opět „z licenčních důvodů“. A to samé se týká i koprodukčních titulů ČT přeprodaných Netflixu, například filmů Hovory s TGM, Toman, Doktor Martin: Záhada v Beskydech, pohádky Čertí brko a dalších.

To samé ovšem neplatí o titulech, které ČT prodala výhradně Nově pro její Voyo. Seriály Zločiny velké Prahy, Kukačky, Dabing Street a další jsou nadále volně k zhlédnutí zdarma i na iVysílání. Podmínky spolupráce s Voyo jsou tedy výrazně odlišné oproti Netflixu, který požaduje u zakoupených titulů absolutní exkluzivitu po dobu platnosti získané licence. Chystá ČT spolupráce i s dalšími velkými streamovacími službami? Lokální obsah nyní bude chybět HBO Max, které ukončilo veškerou produkci ve střední a východní Evropě, a část premiérových titulů ještě před nasazením u sebe prodalo konkurenčnímu SkyShowtime. Lokální produkce je problém i na Disney+. Odbytiště pro tituly ČT by tedy bylo, otázkou zůstává, co pak nakonec zůstane volně dostupné na iVysílání a zda je toto ten správný „boj“ s globálními službami, jimž chtěla ČT ve spolupráci s Novou a Primou čelit projektem „Czechflix“.

Seriál Pod hlavou prodala ČT Netflixu a na svém iVysílání.cz ho zablokovala (Screenshot: Jan Potůček, Televizniweb.cz)

Rovněž koprodukční filmy ČT, které zakoupil Netflix, nejde na iVysílání.cz přehrát (Screenshot: Jan Potůček, Televizniweb.cz)