„Stolní“ novinka s rozlišením Full HD váží 5 kg a řadí se mezi výrobky tradiční konstrukce s objektivem s optickým zoomem. Netradiční je v této kategorii lampa typu LED pocházející od značky Osram a má, jako obvykle, velmi dlouhou životnost.

Jak vidíte ze snímků, provedení je vysloveně klasické, minimální projekční vzdálenost je 0,87 m a maximální 10,38 m (úhlopříčka 30″, 76,2 cm, až 300″, 762 cm), což je hodně velký rozptyl daný tím, že nejde o typický projektor do domácnosti, ale spíše o věcičku univerzální nicméně bez multimediálního přehrávače (USB je v podstatě jen servisní) a napojení na domácí síť. Ostatně projektor je co do chlazení, podle výrobce, koncipován pro provoz 24/7…

Maximální světelný tok je hodně vysoký, 4.000 ANSI lumenů, což dovoluje provoz i za dne (nikoli vysloveně slunečného) a bez zatemnění. Životnost lampy v režimu Normal má být 30.000 hodin (životnost v režimu Eco udána nebyla), a tohle jsou rozhodně špičkové parametry!

Za pozornost stojí i objektiv s optickým zoomem 1,2x, při světelnosti F1,6-1,75, a pokud ho chcete využít, nemusíte ani hledat dálkový ovladač. Nastavíte ho okružím hned u objektu, přičemž druhé poslouží pro úpravu ostrosti.

Bez instalace (v našem případě určitě)

Po zapnutí a resetování do továrního nastavení se ukázalo, že projektor nemá žádnou vlastní instalaci, i když se o ní v příručce hovoří, a dokonce ani žádnou prvotní automatickou úpravu obrazu. Vše si tak musíte zařídit sami a na počátku si nejspíše vyberete jazyk (včetně češtiny) a začnete brouzdat nastavením a hledat připojení k domácí síti, resp. k internetu. To v podstatě smysl nemá, protože konektor RJ-45 na zadní straně je označen pouze jako „Control“ (má sloužit pro řízení projektoru po LAN) a jelikož tento ViewSonic není „smart“ a nemá ani multimediální přehrávač, nemá smysl se tím pro domácí použití zabývat.

Po správném umístění projektoru, zapnutí a vyladění co do velikosti obrazu a zaostření vůči plátnu je opět třeba jít do menu nastavení a části „Zobrazení“. Zde máte dvě možnosti, lichoběžníkové zkreslení a úprava rohů a s nimi vystačíte, resp. si musíte vystačit, protože jak bylo řečeno, nějaká automatická prvotní úprava obrazu tu není. V menu nastavení také narazíte na jednodušší lokalizaci a vidět je to i na jiných místech.

Barevný režim byl v základu nastaven na „Prezentace“, což vypovídá o primárním určení projektoru. Je tu ale řada dalších přednastavených obrazových režimů, včetně „Standardní“ (pro video či pořady asi nejvhodnější) nebo „Film“, jsou tu však i dva režimy uživatelské.

V menu nastavení v části informace to sice vypadá, že projektor jede v režimu uměle resamplovaného rozlišení na Ultra HD (4K), ale v příručce se dozvíte, že je to pouze údaj o zdroji signálu (zkoušeno přes multimediální přehrávač Strong SRT 202 Ematic s Android TV 9) a tohle může někoho hodně zmást! Projektor zjevně nic takového jako převod na vyšší rozlišení nemá, žádná volba v tomto směru k dispozici nebyla. Za to v menu byla položka Přeskenování, ale nikdy nebyla vysvícena, takže vlastně ani nevíme, co zajišťuje. A když jsme u toho: teplota barev jde nastavit od 6.500 K výše, což pro někoho nemusí být to pravé ořechové, jinak je ale úprav obrazu více než dost, takže sáhnout můžete třeba po vyladění barev modelu RGB, křivce Gamma, saturaci, atd., atd.

Jak vidíte, ovládání na přístroji mj. zahrnuje přednastavený obrazový režim, je tu ale také hlídání teploty, což je u lampy typu LED zajímavé a nepochopitelné. Výrobce ale nepochybně ví, co dělá! Mimochodem větrák projektoru se zpravidla zapínal při startu a následně jel v podstatě neustále i když slyšet byl minimálně (hlučnost je udávána od 27 do 32 dB). Foto: autor

Šikovné a logické ovládání (většinou)

Ovládání na přístroji vidíte na snímku výše, dvojí prstenec u objektivu je vyhrazen pro vyladění ostrosti obrazu, druhý pro zoom. Oba pracují příjemně plynule a bez zadrhávání.

Dálkový ovladač vypadá velmi levně a k projektoru této cenové relace se vysloveně nehodí. Funkční ovšem je. Tím nejdůležitějším jsou Menu (nastavení), Eco Mode (světelný tok) a Color Mode (přednastavené režimy) plus kurzorový kříž s OK/Enter uprostřed. Ten se postará o úpravu zkreslení obrazu, resp. jeho doladění. Hodně překvapivá jsou pak samostatná tlačítka pro zapnutí (on) a vypnutí (Off), což se opravdu nevidí.

Menu nastavení je zbytečně drobné, rozměrově malé a na nějaké tři, čtyři metry špatně čitelné. Je také snadno a intuitivně ovladatelné. Jak už bylo řečeno, úvodní instalace chybí, takže se se základním nastavením musíte poprat sami.

V menu narazíte i na to, že „Nastavení světelného zdroje“ je hodně zasuté (tlačítko DO to vyřeší rychleji) a volby jsou zde čtyři: Normální, Eco, Dynamická černá 1 a Dynamická černá 2. V praxi se pocitově liší jen lehce a například intenzita světelného toku mezi režimy Normální a Eco není příliš rozdílná.

V menu jde také upravit „Umístění projektoru“ a i zde jsou čtyři možnosti: dvě pro tzv. stolek (rozumějte podstavec) a dvě pro stropní montáž.

Celkově vzato je ovládání jednoduché a intuitivní, menu nastavení však Viewsonic zcela nezvládl a vše šlo vyřešit podstatně lépe a hlavně čitelněji! Počínaje velikostí použitého fontu, absencí úvodní instalace a nějakým automatickým základním nastavením obrazu konče.

Menu nastavení, část Zobrazení. Povšimněte si volby Přeskenování, která ovšem nebyla nikdy k dispozici, tedy aktivní. Foto: autor

Jaký je? Výborný a často sledovatelný i za dne a bez zatemění

V praxi narazíte na vcelku minoritní rozdíl ve světelném toku v režimu Normal a Eco, jsme ale u LED, takže úspora energie není nijak důležitá stejně, jako životnost lampy, kterou představuje „žárovka LED“. Navíc díky velmi vysokému světelnému toku můžete projektor v domácnosti využít i za dne i když záleží na instalaci. Například jižní strana a přímé slunce mu svědčit nebudou i přes 4.000 ANSI lumenů, ale to žádnému! Za nyní běžného počasí (pošmourno, pod mrakem) to bylo vcelku bez problémů i přes složitou instalaci u autora (kousek od projektoru bylo skoro třímetrové okno vedoucí na jižní stranu).

Hodně příjemný je kompaktní dálkový ovladač, který sice není na pohled nic moc, ale pár tlačítek si tu najdete a jeho pomoc byla v praktickém provozu neocenitelná! Zejména přepnutí lampy do ekonomického režimu (Eco Mode) a tlačítko Color Mode, které vás vezme rovnou do přednastavených obrazových režimů.

Menu nastavení bylo pohodlně ovladatelné systémem šipková tlačítka, OK/Enter, ale asi vás zarazí absence volby pro aktualizaci firmwaru (provádí se prý napřímo z počítače) a možná i to, že výrobce pro eko režim neudává světelný tok, a to ani na stránkách produktu (někde jsme narazili jen na údaj, že je o třetinu nižší). Tady ostatně chyběla i životnost lampy. Jelikož je ale pro normální, běžný režim udáno 30.000 hodin, tohle majitele projektoru trápit opravdu nemusí! I kdybyste ho sledovali 4 hodiny denně, stále vydrží přes 20 let provozu.

Hodnocení

  • PRO: LED a přitom excelentní světelný výkon, možnost sledovat i za dne a bez zatemnění (záleží na podmínkách), bezproblémová instalace plus obrovský instalační rozsah, za provozu tichý, velmi snadné ovládání, ale…
  • PROTI: …špatně viditelné menu nastavení (proč je tak malé?), chybí integrovaná krytka objektivu, bez možnosti upravit ze 4K na přirozené rozlišení Full HD