V polovině minulého roku jsme vyzkoušeli multimediální přehrávač (MMC), Streaming Box 8000, od Nokie. Nyní nastal čas na jeho dokoupitelný externí tuner pro příjem DVB-T2. Využívá se k tomu speciální aplikace tentokráte volně (a zdarma) neinstalovatelné. Je totiž přímo jeho součástí.

Adaptér pochází od rakouské společnosti Streamview, přijde na 599 Kč (Slovensko: 29,90 €) a před časem jsme vyzkoušeli jinou verzi pro MMC Homatics Box R (2.390 Kč) nazvanou Homatics tuner DVB-T2/C2 (450 Kč).

Externí tuner je převážně plastový a zapíná se současně s boxem Nokia. Ten pak může startovat rovnou do živého TV vysílání a takto to ostatně bylo nastaveno hned po obou instalacích (boxu a aplikace Live TV).

Recenzi stávajícího SB 8000 najdete na odkazu níže, na tomto místě se budeme věnovat zejména externímu tunerovému adaptéru, který by měl být také kompatibilní s novým modelem SB 8010, který má být ke koupi od poloviny měsíce.

Nokia Streaming Box 8000 Přehrávač s výtečnou kompatibilitou

Koncepci externího tuneru můžete vidět na snímcích ve fotogalerii, takže úzká tyčinka mající na jednom konci klasický anténní konektor a na druhém příjemné symetrické rozhraní USB-C, které se stará i o napájení.

Celek je malý, lehký (30 g) a skladný, obrazový výstup z Nokia Streaming Box 8000 (stále Android TV 10) šel přes obvyklé HDMI a na druhé straně končil ve velmi dobrém a obecně dostupném televizoru Hisense 55U7HQ (140 cm, test), který byl zavěšen na stěně. Protože jde o televizor zbrusu nový (model 2022) dala se obě zařízení lehce porovnat co do příjmových vlastností (TV na tom byla o kousek lépe). Ostatně napojena byla na tentýž anténní svod.

Instalace tuneru (a boxu)

Ta začíná párováním ovladače, který, jak je zvykem, primárně pracuje přes Bluetooth. Poté nastává obvyklé a dobře známé androidové martyrium proložené tentokráte ještě nucenou aktualizací aplikace Live TV (0,9 GB…), která byla ohlášena jako aktualizace tuneru „DVB-T2/S2 dongle“. Satelitní příjem tu sice není, aktualizace se však stáhla, vše si kompletně restartovala (včetně boxu) a tuner se zdál být spokojen.

Na úplný závěr instalace boxu bylo tentokráte ještě nabídnuto použití na spotřebu méně náročného pohotovostního režimu, což je zajímavá novinka a snad to i v praxi zamezí snahám některých aplikací, typicky Youtube, samovolně si některé energeticky náročné funkce zapínat. Že následně spotřeba v pohotovosti stoupne 4x či i 5x asi není třeba připomínat.

Aplikace Live TV – instalace, nastavení a ladění tuneru. Foto: autor

Zajímavé bylo hned několik věcí: předně je třeba říci, že jsme box instalovali se zapojeným tunerem u něhož nejen napájení obstarává rozhraní USB-C. Byl zjevně aktivní, viz automatické vyvolání aktualizace jeho firmwaru, nicméně jeho ikona (Live TV) se na domovské obrazovce na závěr instalace vůbec neobjevila. A neobjevilo se ani žádné upozornění na její přítomnost, včetně nějakého oznámení o zavedení samotné aplikace Live TV.

V tomto okamžiku jakoby tuner neexistoval a našli jsme ho až v seznamu všech aplikací, které jsou k dispozici. Zde ale pro změnu chyběly ty, které Nokia ohlásila, že je sama s naším dovolením automaticky nainstaluje.

Aplikace Live TV a zprovoznění tuneru

Jakmile máte box plně funkční, můžete se věnovat zprovoznění samotného externího tuneru, resp. ovládací aplikace Live TV. Vstoupíte do ní přes ikonu v domovském menu Android TV, resp. seznam všech dostupných aplikací, což je pochopitelně špatně. Naštěstí její přenesení do hlavní části není nijak náročné (viz níže).

Tuner s aplikací zajišťují příjem živého televizního vysílání (pozemního), aplikace jako taková je tentokráte součástí firmwaru tuneru, čímž se řeší hned několik věcí najednou.

Aplikaci si přímo na domovskou obrazovku umístíte velmi snadno přes tlačítko „+“ na konci prvního pruhu. A také ji zde následně můžete lehce přesunout dokonce i na první pozici.

Po jejím prvním odmáčknutí se provede instalace tuneru, resp. příjmu, včetně obvyklého naladění. Parametry, jako zemi (přednastaveno bylo Rakousko), jazyk, druh tuneru či napájení antény, vyberete na dvou obrazovkách a vidět je to na snímku výše. U druhu tuneru byla pouze jediná možnost – „DVB-T/T2“.

Ladění vypadalo jakoby ukládalo zvlášť televizní a zvlášť rozhlasové stanice (seznamy na obrazovce byly dva), pozice byly tak říkajíc satelitní, takže s prvním TV kanálem se začínalo na „1000“. Následně se ukázalo, že rozhlasové i televizní stanice jsou sdruženy do jednoho seznamu, seřazení můžete provést buď přes oblíbené položky nebo fyzicky. Volby najdete v menu nastavení (foto výše)a něco málo také přímo na tlačítku OK/Enter vyvolávajícím seznam naladěných kanálů.

U fyzického přesunutí šlo vždy pouze o jednu stanici, provedení je snadné a funkční, byť poněkud pomalé (OK/šipky).

Plnohodnotný dálkový ovladač má své výhody! Tlačítko „televizorku“ vás vezme přímo do aplikace Live TV. Foto: autor

Většinou výborné ovládání

Ovládání boxu Nokia s Android TV bylo popsáno u jeho recenze, tady se zaměřme na ovládání aplikace pro živé TV vysílání, Live TV. Jak vidíte ze snímku, dálkový ovladač je plnohodnotný a patří k tomu nejlepšímu, co můžete na trhu multimediálních přehrávačů najít. Nechybí barevná tlačítka, postupná volba naladěných stanic a nejlepší na celku je to, že tu je jednak „ozubené kolečko“, které vás vezme rovnou do menu nastavení Google Android TV a jednak tlačítko „záložky“, které vám naopak nabídne menu aplikace Live TV. Po ruce tak máte všechno potřebné a tohle je vymyšleno výtečně, nemluvě o možnosti Live TV vyvolat přímo přes tlačítko „televizorku“. A fungovalo to třeba i z Youtube.

„Záložka“ šikovně umístěná hned pod kurzorovým křížem zobrazí mj. nastavení tuneru a vyvolání EPG, kterému se zde říká „TV průvodce“. Samostatné tlačítko sice nemá, ale protože je na prvním místě, automatickým odmáčknutím ve stylu „záložka“ a „OK“ jste v EPG během chvíle. Bohužel následně zjistíte, že tohle je jediná položka menu na první úrovni do které můžete takto vstoupit. Jinde to totiž přes OK/Enter z neznámých a nepochopitelných důvodů nejde a ovládání zde vyžaduje šipku vpravo. Ještě absurdnější na daném systému je to, že u položek menu na druhé úrovni, už OK/Enter funguje…

A ještě jedna praktická drobnost: v seznamu kanálů (vyvolání přes OK/Enter) se nelze pohybovat tlačítky postupné volby stanic, tedy po více najednou, a musíte jet šipkami po jedné. Při počtu těch naladěných kanálů (cca 70) je to poněkud otravné, což je ryzí eufemismus.

Programová nabídka je sice bez obrazu, ale se zvukem a hlavně – nabíhá prakticky okamžitě! Foto: autor

Slušné a hlavně rychlé EPG

Aplikace pro nejrůznější služby jsme si popsali u recenze samotného boxu a protože tuner je – jako obvykle – bez příjmu HbbTV, pojďme rovnou k programové nabídce EPG/Guide nebo, jak se zde říká, „TV průvodce“.

Ten je celoobrazovkový, se zvukem, avšak bez obrazového náhledu. Po EPG se můžete volně pohybovat, posun o den je zajištěn jednoduše přes barevná tlačítka (nebo stlačení „záložky“) a na pořad se můžete nechat i upozornit, byť bez možnosti upravit časová nastavení.

EPG také chybí klasické filtrování pořadů a jediné co tu jde, jsou volby pro výpis stanic: „všechny“, „pouze TV kanály“ a „pouze rozhlasové stanice“. Je tu sice ještě možnost „Recommend“, ale ta neměla žádný účinek ani po vytvoření seznamu oblíbených kanálů. A když jsme u toho – aplikace Live TV je většinou dobře lokalizovaná, „Recommend“ je jedním z mála případů, kdy tomu tak není.

Tlačítko Info má jediné zobrazení. Povšimněte si režimu 1080p a přitom je oficiálně udáváno pouze 1080i. Tuner však takovéto Full HD zvládal bez sebemenších problémů. Foto: autor

Jaký je? Nejen dobře ovladatelný

Externí tuner má sice udáno pouze „DVB-T/T2, až 720p, resp. 1080i“ (v tabulce s parametry jsou oficiální údaje), Česká televize však vysílá v 1080p a takto se také její kanály hlásily v okamžiku zmáčknutí tlačítka Info. À propos v menu tuneru žádné podrobnější informace nevyvoláte a našli jsme pouze verzi firmwaru a uvedení do továrního nastavení.

Ovládání aplikace Live TV bylo velmi dobré až výborné i přes absenci tlačítka EPG/Guide a nemožnost efektivněji využívat postupné volby stanic, a to dokonce ani v EPG. Daleko víc však tuneru, a aplikaci, chybí rozumný šetřič obrazovky na rozhlasových kanálech a tohle některé zákazníky moc neuspokojí. Na černé obrazovce se objeví pouze statický nápis „Audio Only“, což je proklatě málo, a je vidět, že tohle navrhoval (a odsouhlasil) někdo zcela bez zkušeností třeba s plazmou.

I když dnes spíše s OLED…

Streamview Terrestrial TV Adapter pro Nokia SB 8000 za necelých šest set korun představuje velmi slušně odvedenou práci, má přiměřenou citlivost na signál a rozdíl mezi ním a referenčním televizorem Hisense sice byl, ale spíše minimální.

Řešení společnosti Streamview sice není univerzální, ale to se nejspíše ani udělat nedá už jen kvůli konektoru USB-C. V každém případě pro značku Nokia představuje nepochybnou konkurenční výhodu a můžeme ho směle doporučit. Nalezené, vcelku drobné chyby nejspíše půjdou odstranit aktualizací firmwaru a k některým z nich by měl výrobce urychleně přistoupit, včetně možnosti vypnout obraz a ponechat pouze zvuk. Polemizovat by se ovšem mohlo i o naházení rozhlasových a televizních stanic na jednu kupu.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborná obrazová kvalita, aplikace součástí firmwaru tuneru, výtečný plnohodnotný dálkový ovladač
  • PROTI: nelze vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, v seznamu kanálů (a v EPG) se nelze pohybovat tlačítky postupné volby, aplikaci Live TV chybí rozumný šetřič obrazovky na rozhlasových kanálech