Sony na tiskové konferenci (on-line) představilo novou kolekci televizorů pro sezónu 2023/2024. Novinky jsou zejména v oblasti zvuku, operačním systémem je stále (bohužel) prostředí Google TV, o kterém ale výrobce prakticky nehovořil, takže nevíme, zda bude konečně více upravitelné či nikoli. Na závěr přenos vypadl, takže jsme se nemohli ani zeptat.

Firma na setkání přes obrazovku připomněla, že v prosinci 2022 sdružila „televizní“ a audio divizi do jedné, což je hodně zajímavé, ale při současném nezájmu o hi-fi, který je snad až ostentativní, pochopitelné. A možná to naznačuje i něco, čeho jsme si nevšimli – další fázi zapojení televizoru do systému „nového“ domácího kina, o čemž by svědčilo i to, že z něj Sony v jednom z audio režimů udělá „centr“, tedy centrální, dříve primárně dialogový reprosystém. Tohle rozhodně dává smysl, i když Sony nešlo tak daleko, že by vsadilo na dts Play-Fi (co je to), o kterém bohužel stále víme málo a ani dts, ani TP Vision (Philips TV), která ho primárně, prosazuje nám v tom zjevně nehodlá pomoci.

Další představenou iniciativou je něco ve stylu „za planetu zelenější“. Výrobce prý dotáhl ideu nového materiálu zvaného Sorplas, který má významně omezit používání tzv. panenských plastů a letos to má být, oproti roku 2022, dvojnásobné množství. Připravil také ekologičtější balení (méně potisknutých částí, o třetinu méně plastu v balení – snad, sláva!) a u televizorů také přichází s novou „eko lištou“ dovolující prý operativní snížení spotřeby. Tady uvidíme, zda konečně dospěje k snadnému vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. S tím má Google dlouhodobě problémy, ostatně jako s celým menu nastavení. A Sony je už vlastně Google TV…

Upevnění někdy volitelně jindy stálé Sony Bravia Cam CMU BC1M.

Co je v kolekci 2023/24 nového?

V nejvyšších modelech najdete zejména obrazový procesor Sony Bravia XR, který se má lépe adaptovat na příchozí signál, má zvládat vyšší jas a dovolovat lepší řízení podsvícení, včetně podpory více lokálních zón zhášení, tedy tlumení podsvícení žárovek LED v závislosti na příchozí scéně a případně i situaci v místě konkrétní instalace (pokud umí tzv. kalibraci na místnost).

Co do audia má být základem televizor chovající se jako centrální reprosystém, což Sony prosazuje dlouhodobě. Za pozornost stojí asi už k závěru dotažená vize Acoustic Surface Audio+ (najdete ho u řad A80L a A95L), u níž se povrch obrazovky chová jako rezonační membrána. Idea je to báječná a podle našich dřívějších testů, také výborně funkční. Uvidíme, zda nám Sony zapůjčí televizor s doplňkovým audiem, které umožní ho takto vyzkoušet.

Vedle toho mají být zvukové doplňky optimalizovány pro každý televizor, zřejmě tím byla míněna řada, „výškáče“ najdete i v rámu, což je tedy naprostá novinka (u X95L prý jeden vpravo druhý vlevo) a dokonce má dojít i na vytvoření tzv. fantomových nebo také virtuálních repro.

Řeč byla také o extrémně kvalitní videotéce Sony zvané Bravia Core (samostatný článek na digirevue.cz), která je zcela unikátní a pozoruhodná kvalitou obrazu i zvuku a takovou nikde jinde nenajdete, což je vidět už jen z požadavku na datový tok. Některé televizory z letošní kolekce budou mít pro tuto videotéku speciální kalibrovaný režim (zapnutí/vypnutí) ve stylu Netflixu, majitelé vyšších modelů pak v ceně televizoru obdrží více hodin sledování zdarma. Tady je třeba dodat, že se videotéka otevřela zatím jen majitelům TV Sony.

Nové je rovněž tzv. herní menu (lišta ve spodní části obrazovky) s řadou specializovaných nastavení, včetně zapnutí/vypnutí VRR (variabilní obnovovací frekvence), vstupu do režimu Multi View (hraní plus Youtube) nebo dokonce možnosti zmenšit úhlopříčku obrazovky. Podporován je také režim Dolby Vision Gaming.

Uvedené, povětšinou vrcholové řady jsou doplněny o vylepšenou Bravia Cam pro videohovory přes Google Meet a mimo jiné nabízejí dnes tak důležité fyzické zakrytí objektivu. Kameru prý také půjde z televizoru sejmout a pokud by se to potvrdilo, bylo by to rovněž velmi dobré.

Nejvyšší model s obrazovkou LCD, Sony X95L.

Uvedené modely vyšších a nejvyšších řad

Sony A80L: OLED, úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 196 cm (77″), 211 cm (83″); obrazový procesor Bravia XR (podle některých údajů); režim Imax Enhanced, Calman Ready; zvuk Acoustic Surface Audio+, systém 3.2; tmavý hliníkový podstavec, nožičky mají mít tři možnosti umístění plus tři možnosti pro zvukovou lištu pod TV; kamera Bravia Cam volitelná.

Sony A95L Master Series: OLED, úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 196 cm (77″); hliníkový rámeček; obrazový procesor Bravia XR; Imax Enhanced, Calman Ready; podsvícený dálkový ovladač (DO); zvuk Acoustic Surface Audio+, systém 2.2; nožičky podstavce buď v rozích panelu nebo ve zvýšeném režimu „podstavec + zvuková lišta“, u úhlopříčky 196 cm pouze umístění blíže ke středu panelu; kamera Bravia Cam v ceně.

Sony X75WL: LCD, podsvícení zřejmě v rámu (Edge LED), úhlopříčky 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″); Calman Ready; základní zvuk (2.0); dvě pozice podstavcových nožiček; volitelná Bravia Cam.

Sony X80L: LCD, podsvícení zřejmě v rámu, úhlopříčky 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″); Calman Ready; zvuk 2.0; dvě pozice podstavcových nožiček; volitelná Bravia Cam.

Sony X85L: LCD, plošné podsvícení (Direct LED), úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″),191 cm (75″); Calman Ready; zvuk 2.0; dvě pozice podstavcových nožiček; volitelná Bravia Cam.

Sony X90L: LCD, plošné podsvícení (Direct LED), úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″), 249 cm (98″); obrazový procesor Bravia XR; Imax Enhanced, Calman Ready; zvuk 2.0; tři pozice podstavce a zvukové lišty; volitelná Bravia Cam.

Sony X95L: LCD, plošné podsvícení typu Direct LED, typu Mini LED, úhlopříčky 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″); tmavý hliníkový rámeček, obrazový procesor Bravia XR; Imax Enhanced, Calman Ready; podsvícený DO; zvuk Acoustic Surface Audio+, systém 2.2; tři pozice podstavce a zvukové lišty; volitelná Bravia Cam.